Tee töitä elääksesi, älä elä töillesi
Kuulet varmasti usein ihmisten sanovan, että heidän on löydettävä työtä, josta he todella pitävät, koska silloin heidän ei tarvitse tehdä päivääkään töitä eläessään. Mutta kaikki me tiedämme, ettei tämä ole niin yksinkertaista. Elannon ansaitakseen ihmisten on joskus pakko tehdä tiettyjä töitä, jotka eivät vastaa heidän mieltymyksiään, tai edes arvojaan. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Jos sinun on vietettävä suurin osa päivästäsi vihamielisessä ympäristössä, joka rikkoo periaatteitasi, ennemmin tai myöhemmin se tulee vaikuttamaan psyykkiseen terveyteesi. Se puolestaan vaikuttaa fyysiseen terveyteesi. Sanonta “Tee töitä elääksesi, älä elä töillesi” on varmasti sinullekin tuttu, ja pohdimmekin tätä aihetta tässä artikkelissa.
Elämä on liian lyhyt siihen, että tekee väärää työtä. Siksi sinun tulisi kaikin keinoin pyrkiä tekemään sellaista, mikä vastaa taitojasi – tee töitä, joista todella nautit. Tee ennen kaikkea sellaisia asioita, jotka antavat sinulle tyydytystä siitä, että teet jotakin, mitä osaat ja mikä saa olosi hyväksi.
Katsotaan asiaa tarkemmin.
Tee töitä, mutta muista myös elää
Jos “kolmen kasin teoria” on sinulle tuttu, tiedät jo, että ihannetapauksessa 8 tunnin työpäivä jättää 8 tuntia aikaa vapaa-ajan toiminnalle ja 8 tuntia aikaa levolle ja unelle. Tiedät myös, etteivät asiat aina mene näin. Joskus on tehtävä ylitöitä tai työvuorosi ovat jaettuja, mistä syystä menetät arvokkaita tunteja päivästäsi.
Työpsykologian asiantuntijat esittävät yleensä kolme erilaista tapaa suhtautua työhön sekä suhtautumiseen vaikuttavat monimutkaiset ympäristötekijät. Ne ovat seuraavat:
1. Ihmiset, jotka vihaavat työtään
Ensimmäinen ryhmä käsittää ihmiset, jotka olosuhteista riippumatta ovat alkaneet vihata työtään.
Tämä voi johtua useista eri tekijöistä, kuten huonosta ohjauksesta, esimiehistä, jotka eivät arvosta työntekijöitään tai jotka käyttävät heitä hyväksi, ja toisinaan sellaisista työympäristöistä, joihin liittyy kilpailua tai suuria paineita, ja jossa jotkut kollegat aiheuttavat sen, että alat vihata työtäsi, sekä saavat aikaan stressiä ja epämukavuutta.
2. Ihmiset, jotka hoitavat hommansa kaikesta huolimatta
Tämä ryhmä käsittää suuren osan väestöstä. Työ on kuitenkin välttämätöntä ja pakollista, joten yrität parhaasi tehdäksesi työsi parhaalla mahdollisella tavalla.
Mutta näin tehdessäsi ikään kuin alistut, ja tämä estää sinua edes unelmoimasta paremmasta elämästä tai vaikka lottovoitosta.
- Jos mitään suurta epämukavuutta tai edellisen kohdan kaltaista tuhoisaa tilannetta ei ole, ihmiset jäävät usein kiinni rutiiniin tai heihin iskee jopa motivaation puute. Tällaiset ihmiset menettävät osan elämänjanostaan.
- He vaipuvat välinpitämättömyyteen ja tappavaan rutiiniin, mikä saattaa johtaa stressiin ja ahdistukseen henkilökohtaisen tyytymättömyyden seurauksena. Tämä johtuu sisäisestä ristiriidasta.
- Työstä tulee automaattinen toiminto, ei ihmistä määrittelevä asia tai asia, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä hyödylliseksi tai ylpeäksi itsestään. Vaikka yksilöiden välillä on eroja, moni ihminen lopulta sairastuu masennukseen tämän takia.
3. Ihmiset, jotka rakastavat työtään
Tähän ihmisryhmään kuuluvat he, jotka ovat löytäneet elämälleen heidät määrittelevän tarkoituksen. He tunnustavat itsensä työnsä kautta. Tällaisille ihmisille työnteko ei ole velvoite, vaan se antaa heille henkilökohtaisen tarkoituksen.
- Heidän työnsä ei ainoastaan edistä heidän omaa tyytyväisyyttään, vaan se myös parantaa toisten elämänlaatua.
- Ihmiset, jotka rakastavat työtään ja ovat olleet onnekkaita löytäessään välineen tai kontekstin, joka arvostaa heidän kykyjään, tekevät kutsumustyötä.
- Englannin kielen sana “vocation”, joka suomeksi tarkoittaa kutsumusta, on peräisin latinasta ja tarkoittaa “sisäistä kutsumusta panna oma äänensä käytäntöön.” Tämä meidän kaikkien tulisi löytää. Meidän kaikkien täytyisi etsiä keinot toteuttaa tämä.
“Knowmadit”, tulevaisuuden työntekijät
Muuttuvassa ja yhä monimutkaisemmassa yhteiskunnassamme on noussut esiin uudenlaista työvoimaa, mikä on sekä mielenkiintoista että hyödyllistä. Heidät tunnetaan englanniksi “knowmadeina”, sillä heillä on seuraavat ominaisuudet.
- Knowmad voi olla nuorempi tai vanhempi henkilö, joka tietää, että hänen kykynsä voivat hyödyttää toisia, ja haluaa jakaa ne muille.
- Knowmad käsittää, että työ on hänen intohimonsa, mutta hän tekee sitä itsenäisesti ilman tarvetta valvontaan tai ohjaukseen.
- Tällaiset ihmiset haluavat saada yhteyden muihin, joko henkilökohtaisesti tai teknologian välityksellä. Näin he yleensä löytävät parhaan tavan kehittää työtään.
- Knowmad arvostaa vapauttaan. Hän muuttaa tiedot taidoiksi ja on monipuolinen. Hän oppii jatkuvasti uutta, on levoton eikä pelkää epäonnistumista, sillä hän näkee senkin tapana oppia.
- Yksi tärkeä huomio on se, että hän kirjoittaa paljon kirjoja ja opettaa. Hän etsii jatkuvasti uusia työmahdollisuuksia monimuotoisella tavalla ja pyrkii tekemään töitä ennen kaikkea ollakseen onnellinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Moreno, José Eduardo. Perfiles profesionales y valores relativos al trabajo. Ciencias Pscilógicas. Vol. 8. Montevideo Nov. 2014. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212014000200003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.