Tatsoi-salaattikasvi: alkuperä, ravintoaineet ja resepti

Tatsoi-salaattikasvi on täynnä ravinteita. Tänään kerromme joitakin tapoja sisällyttää tämä vihannes normaaliin ruokavalioosi, ja annamme loistavan reseptin.
Tatsoi-salaattikasvi: alkuperä, ravintoaineet ja resepti
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tatsoi-salaattikasvi on ristikukkaisten kasvien perheeseen kuuluva vihannes. Se tunnetaan myös sinappipinaattina ja sillä on useita terveyshyötyjä. Itse asiassa kaikki tämän kasvitieteellisen ryhmän kasvit ovat erittäin hyödyllisiä terveydelle. Siksi niitä tulisi sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti.

Asiantuntijat suosittelevat lisäämään kasviperäisten ruokien määrää ruokavaliossa. Niissä on runsaasti antioksidantteja, fytoravinteita ja keholle välttämättömiä vitamiineja.

Tatsoi-salaattikasvin ravitsemukselliset ominaisuudet

Ravitsemuksellisesti tatsoi-salaattikasvi erottuu joukosta A- ja C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta. Lisäksi se sisältää sisältää karotenoidiyhdisteitä. Siinä on myös foolihappoa ja muita mineraaleja, kuten kalsiumia ja kaliumia.

Suurin osa tämän kasvin positiivisista vaikutuksista tulee kuitenkin glukosinaateista. Nämä ovat sarja fytoravinteita, joilla on korkea antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen kapasiteetti. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde.

Tatsoi-salaattikasvin edut ruokavaliossa

Tatsoi-salaattikasvin säännöllinen syöminen voi tarjota useita terveyshyötyjä. Jotta saisit tästä kasvista kaiken irti, sinun on noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Parantaa luuston vahvuutta

Tatsoi-salaatti sisältää huomattavan määrän kalsiumia. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä mineraali on avainasemassa luiden pitkäaikaisen terveyden takaamisessa. Ja vaikka maitotuotteet ovat hyvä kalsiumin lähde, on tärkeää löytää myös muita elintarvikkeita, jotka voivat tarjota kalsiumia.

Tatsoi-salaattikasvi tarjoaa kalsiumia.

Auttaa ehkäisemään näköongelmia

Tatsoi-salaatti sisältää myös A-vitamiinia, joka voi vähentää näköön liittyviä sairauksia. Ophthalmic Genetics -lehden mukaan tämä ravintoaine estää silmänpohjan rappeutumista, prosessia, joka liittyy näönmenetyksiin keskipitkällä aikavälillä.

Vähentää riskiä sairastua syöpään

Ristikukkaisen ryhmän vihanneksissa on fytoravinteita, jotka voivat auttaa vähentämään riskiä saada tietyntyyppiset kasvaimet. Tutkimus Critical Reviews in Food Science and Nutrition -julkaisussa osoitti tämän.

Tämä hyöty johtuu fytokemikaalien kyvystä neutraloida vapaiden radikaalien muodostumista. Nämä vapaat radikaalit kerääntyvät kudoksiisi, mikä aiheuttaa tehottomuutta solujen replikaatiossa. Se on täydellinen kasvualusta kasvainsoluille.

Kuinka syödä tatsoi-salaattikasvia

Voit syödä tatsoi-salaattia raakana, keitettynä tai paistettuna. Monet ihmiset käyttävät sitä salaattien, keittojen, smoothien, piiraiden ja muhennosten valmistukseen. Huomaa kuitenkin, että sen kypsentäminen voi johtaa välttämättömien ravintoaineiden, kuten fytokemikaalien, menetykseen.

Tästä syystä on parasta syödä sitä sekä raakana että kypsennettynä monimutkaisemmilla resepteillä. Näin voit varmistaa, että saat runsaasti korkealaatuisia antioksidantteja.

Mausteinen paistettu tatsoi-salaattikasvi

Noudata tätä herkullista reseptiä lisätäksesi tatsoi-salaatin ruokavalioosi.

Ainesosat

 • 1 chili
 • 1 salottisipuli
 • 1/2 valkosipulinkynsi
 • 2 pientä porkkanaa
 • 1 tl tuoretta inkivääriä
 • 1 pieni pää tatsoi-salaattia
 • 1/2 tl kuminan siemeniä
 • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Mehu 1/2 sitruunasta ja sitruunankuorta

Ohjeet

Kaada ensin extra-neitsytoliiviöljyä wokkipannuun ja laita pannu keskilämmölle. Lisää sitten kumina ja kuullota, kunnes se muuttuu tummaksi. Lisää inkivääri sekä viipaloitu valkosipuli ja hienonnettu chili. Varmista sekoittaessasi, että valkosipuli alkaa ruskistua, ja lisää sitten jauhettu valkosipuli.

Lisää sen jälkeen porkkanat ja mausta ne. Paista kaikkea 3 minuuttia. Purista sitten puolikkaasta sitruunasta mehu ja lisää sitruunankuori. Kun neste on haihtunut, lisää hieman vettä (2 ruokalusikallista).

Sinun täytyy keittää koko seos korkealla lämmöllä, kunnes vesi haihtuu ja porkkanat ovat pehmeitä. Tämä kestää 5–7 minuuttia.

Kun porkkanat ovat kypsiä, lisää tatsoi-salaattikasvi wokkipannuun. Paista sitten kaikkea uudelleen pari minuuttia toisessa ruokalusikallisessa vettä. Peitä lopuksi wok-pannu ja anna levätä vielä pari minuuttia, jotta salaatti pehmenee.

Kun kaikki neste on haihtunut, se on valmis tarjottavaksi. Suosittelemme tarjoamaan sen kuumana.

Tatsoi-salaattikasvi on hyvä wokissa.

Voitko kasvattaa tatsoi-salaattikasvia kotona?

Kyllä! Tatsoi-salaattikasvia on mahdollista kasvattaa kotona. Yksi tämän kasvin parhaista asioista on, että se kasvaa hyvin erilaisissa ilmasto-olosuhteissa, joten voit kasvattaa sitä melkein missä tahansa. Tätä varten sinun on laitettava siemenet ruukkuun, joka on lannoitettu tasapainoisella lannoitteella.

Muista, että tämä vihannes kasvaa parhaiten kylmemmässä ilmastossa, joten on parasta istuttaa se syksyllä. Se ei myöskään tarvitse paljon vettä, ja voit yleensä korjata satoa noin 3 viikkoa istutuksen jälkeen.

Yhteeveto

Muiden ristikukkaisten kasvien tapaan tatsoi-salaattikasveilla on useita terveyshyötyjä. Se erottuu fytoravinteistaan ​​ja välttämättömistä vitamiineistaan, joten muista sisällyttää se ruokavalioosi.

Muista kuitenkin, että on välttämätöntä vaihdella raa’an ja keitetyn tatsoi-salaatin välillä. Näin voit välttää sen antioksidanttien menettämisen. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ruokavaliosi on monipuolinen ja tasapainoinen, jotta voit nauttia sen hyödyllisistä vaikutuksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
 • Federspiel CA, Bertelsen M, Kessel L. Vitamin A in Stargardt disease-an evidence-based update. Ophthalmic Genet. 2018 Oct;39(5):555-559. doi: 10.1080/13816810.2018.1488174. Epub 2018 Jun 25. PMID: 29939824.
 • Pan JH, Abernathy B, Kim YJ, Lee JH, Kim JH, Shin EC, Kim JK. Cruciferous vegetables and colorectal cancer prevention through microRNA regulation: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(12):2026-2038. doi: 10.1080/10408398.2017.1300134. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28394633.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.