Logo image
Logo image

Tämä sinun tulee tietää orkidean kasvattamisesta

3 minuuttia
Orkideat ovat ihanteellisia kasveja koristamaan niin kodin sisä- kuin ulkotilojakin. Tästä artikkelista löydät kätevimmät niksit orkidean kasvattamiseen.
Tämä sinun tulee tietää orkidean kasvattamisesta
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 01 lokakuuta, 2022

Orkideat ovat elegantteja ja hienostuneita kasveja, joita on helppo hoitaa ja ylläpitää sisätiloissa. Ne eivät kuitenkaan ole kuten muut kasvit. Erilaiset orkideatyypit vaativat erityistä huolenpitoa. Tänään kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää orkidean kasvattamisesta!

Orkidea tuo kotiin eleganssia, esteettisyyttä sekä vehreyttä. Siksi monet valitsevatkin orkidean yhdeksi kodin sisustuselementiksi.

Vaikka se onkin ihanteellinen kukka koristamaan kotia, orkideaa ei kuitenkaan tule jättää hoitamatta, sillä se voi kuivahtaa tai sairastua. Lisäksi on tärkeää tuntea oma orkidealaji, jotta siitä voisi pitää erityisen hyvää huolta.

Mitä on hyvä tietää orkidean kasvattamisesta?

Vaikka orkidea on yksinkertainen hoidettava, on se samalla kuitenkin herkkä. Orkidean kasvattaminen vaatii kastelua, epäsuoraa auringonvaloa sekä jatkuvaa kosteutta.

Tila ja valo

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että orkidea viihtyy epäsuorassa auringonvalossa. Orkideaa ei kuitenkaan tule pitää altistuneena suoralle auringonpaisteelle, sillä se voi kuivahtaa eikä se siten ala kukkia. Paljon riippuu kuitenkin orkideatyypistä. Kodista kannattaa valita orkidealle sellainen nurkka, johon aurinko paistaa epäsuorasti tai tila on muuten riittävän valoisa.

Jos näitä kriteerejä täyttävää tilaa kotoasi ei löydy, voit turvautua keinotekoiseen valoon. Voit käyttää apuna loisteputkilamppuja, ja asettaa ne 20 cm:n etäisyydelle orkideasta. Kukkaa voi pitää keinotekoisessa valossa noin 15 tuntia päivässä.

Kastelu

Mitä orkidean kasteluun tulee, se vaatii erityistä huolenpitoa. Tavallinen hanavesi saattaa olla liian raskasta sen juurille, joten orkidean kasteluun suositellaankin nestettä, joka sisältää vähän mineraaleja. Lisäksi multa on tärkeää pitää jatkuvasti kosteana, muttei kuitenkaan liian märkänä.

Orkideaa kannattaa kastella suuttimen avulla. Runsas ja riittoisa kastelu on tälle kasville tärkeää, mutta myös riittävä vedenpoisto.

Some figure

Kukkien leikkaaminen

Orkidean varsi tulee leikata siinä tapauksessa, mikäli se ei enää kuki tai uuden kukan kasvua ei ole havaittavissa. Kukanvarresta voi tällöin varovasti leikata pois sentin verran. Leikkaaminen on suositeltavaa suorittaa ennen kuin varret alkavat kellertää.

Lämpötila

Yksi tärkeimmistä asioista, joka tulee orkidean hoidossa huomioida on lämpötila. On siis hyvä muistaa, ettei kyseinen kasvi siedä hyvin kylmää.

Orkidea vaatii leudon ilmaston, jossa lämpötila on 10-30 celsiusasteen välimaastossa. Lisäksi on tärkeää ylläpitää myös sopivaa ilmankosteutta. Jos huoneilma on hyvin kuivaa, voit ottaa avuksi ilmankosteuttajan tai kiviä ja vettä.

Lannoite

On hyvä tietää orkidean kasvattamisesta se, että kasvia tulee lannoittaa muutaman kuukauden välein. Tarvittavat lannoitetuotteet löydät asiaan erikoistuneesta myymälästä.

Lannoite on pakattu pusseihin, ja sen tulee sisältää kaikki terveeseen kasvuun vaaditut vitamiinit ja ravintoaineet. Orkidealle tärkeimpiä ravintoaineita ovat  typpi, kalium ja fosfori.

Ilma

Tämän tyyppisen kasvin on tärkeää saada tietynlaista ilmavirtausta. Orkidea kannattaa siis sijoittaa lähelle ikkunaa, tai paikkaan jossa tuuletus kiertää. Ilmavirran ei tule kuitenkaan olla liian voimakasta.

Sopiva säiliö

Luonnossa orkidea kasvaa puun rungossa ja sen kuoressa. Koska se ei luonnostaan saa luonnonvaloa, orkidea tuottaa fotosynteesiä juurissaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että sisätiloissa orkideaa ei tule laittaa ruukkuun, jossa se ei saa valoa, sillä myös sen juuret tarvitsevat sitä. Tästä syystä olisikin parasta käyttää läpinäkyviä säiliöitä, jotka sallivat orkidean valonsaannin.

Multien vaihto

Jotta orkidean mullat voidaan vaihtaa, edellytetään että se on saanut tehokasta hoitoa kasvunsa tueksi. On siis suositeltavaa vaihtaa sen pohjamulta kahden vuoden välein. 

Paras aika multien vaihtoon on kukkimisen jälkeen, jolloin orkidea alkaa kasvaa. Näin ollen alkaa kasvaa uusia ja ravintorikkaampia kukkia.

Orkidean ominaispiirteet

Orkideat ovat suuri kasviryhmä, jolle on tunnusomaista monet eriväriset kukat. Ne kukkivat usein samaan aikaan useiden viikkojen ajan, ja kukat voivat olla keltaisia, punaisia, vihreitä, valkoisia tai ruskeita.

Orkideat ovat peräisin trooppisesta ympäristöstä, kuten sademetsistä tai jokilaaksoista, joten ne vaativatkin hoitoa, joka muistuttaa näitä olosuhteita. Jos sinulla on useita orkidealajeja, ne yhdessä tuottavat enemmän kosteutta.

Orkideat kasvavat usein korkean lämpötilan ympäristöissä puunrungoissa. Näin ollen ne vaativat kosteat elinolosuhteet sekä epäsuoraa valoa.

Some figure

Ongelmat orkidean kasvattamisessa

On tärkeää myös tiedostaa orkidean kasvattamiseen liittyvät virheet, jotta ongelmat voitaisiin ratkoa ajoissa. Jos esimerkiksi orkidea ei kuki tai sen lehdet ovat tummia ja kellertäviä, se johtuu valon puutteesta. Jos taas kasvi saa valoa liikaa, on hyvin yleistä että se kuivahtaa, tai sen lehtiin ilmestyy laikkuja tai auringonpolttamia.

Orkideaa tulee pitää hyvin tuulettuvassa tilassa. Jos se ei saa tarpeeksi ilmaa, on hyvin mahdollista että siihen alkaa kasvaa sientä tai muita kasvitauteja. Jos taas sen kukat kestävät vähemmän kuin 12 viikkoa, saattaa kyse olla siitä että orkidea ei saa tarpeeksi lämpöä tai vettä.

Jos orkideaa hoidetaan hyvin, se saattaa kasvaa jopa 60-70 cm korkeaksi. Koska orkidea on hyvin kestävä kasvi, myös sen kukat säilyvät hyvinä pitkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Garcia, Rebeca. “Manual Para La Propagación de Orquídeas.” Comision Nacional Forestal 1.Micropropagación de orquídeas (2011): 30–38. Disponible en: http://www.conafor.gob.mx/biblioteca/documentos/MANUAL_PARA_LA_PROPAGACION_DE_ORQUIDEAS.PDF
  • Trujillo, Delsy ,  DIVERSIDAD DE ORQUÍDEAS DE LAS DIFERENTES FORMACIONES VEGETALES DE LOS ANDES PERUANOS. Lankesteriana International Journal on Orchidology [Internet]. 2013;13(1-2):103-111. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44340043011
  • Garcia, Eliana Maria. Orquídeas. Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, 2017. Orquídeas. Web. Disponible en: https://doi.org/10.11606/9788598316161
  • González-Razo, Felipe de Jesús , Morales-Hernández, José Luis , Pérez-Chávez, Manuel Antonio ,  CARACTERIZACION DE LAS ORQUÍDEAS EPÍFITAS Y SUS FOROFITOS  EN EL PARQUE ECOLÓGICO UNIVERSITARIO “JOSÉ MARIANO MOCIÑO”  DE LA UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DEL ESTADO DE MÉXICO. Polibotánica [Internet]. 2016; (42):103-119. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62146619005
  • Wiese, Klaus W. ,  RIQUEZA DE LA FAMILIA ORCHIDACEAE EN LA ZONA DE VISITANTES DEL PARQUE NACIONAL CERRO AZUL MEÁMBAR DE HONDURAS. Lankesteriana International Journal on Orchidology [Internet]. 2015;15(3):203-210. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44343538004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.