Tahaton sormen amputaatio: ensiapu

Tahaton sormen amputaatio: ensiapu

Viimeisin päivitys: 13 elokuuta, 2021

Sormen tahaton amputaatio on tavallinen tilanne ensiapuosastolla. Useimmiten näin tapahtuu sormien kanssa, mutta sitä voi ilmetä myös varpaille. Tähän ongelmaan voi olla monia syitä.

Esimerkiksi teollisuusonnettomuudet, liikenneonnettomuudet ja onnettomuudet maatiloilla ovat yleisiä. Sormen amputaatio voi tapahtua vahingossa myös sähköiskun, palovamman tai kylmettymisen takia. Joissakin kulttuureissa tämä tehdään rikollisten rangaistamiseksi tai rituaalina.

Harvat ihmiset tietävät, miten edetä oikein joutuessaan tällaiseen tilanteeseen. Siksi tässä artikkelissa selitämme tärkeimmät ensiaputoimenpiteet tahattoman amputaation hoitoon. Näin voidaan minimoida sormen menettämisen riski.

Ensiapu tahattomaan sormen amputaatioon

Kolumbiassa sijaitsevassa San Josén sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan vahingossa tapahtunut sormen amputaatio on yksi yleisimmistä kiireelliseen hoitoon hakeutumisen syistä. Itse asiassa se on yksi yleisimmistä hätätoimenpiteistä käsikirurgiassa.

Tämä on vamma, joka on hoidettava nopeasti. Mitä aikaisempi ja tehokkaampi hoito on, sitä todennäköisemmin irti lähtenyt osa voidaan kiinnittää uudelleen. Siksi ensimmäinen vaihe on soittaa hätänumeroon.

Hätänumeroon soitettaessa on välttämätöntä selittää onnettomuus ja vamman ominaisuudet. Puhdas viiltohaava ei ole sama asia kuin murskattu raaja. Lisäksi hätäkeskus kertoo sinulle, mitä ensiaputoimenpiteitä sinun on suoritettava.

1. Tyrehdytä verenvuoto

Kun hätäkeskukseen on otettu yhteyttä, ensimmäinen vaihe (joka voidaan tehdä myös samanaikaisesti puhelun kanssa) on verenvuodon tyrehdyttäminen. Tahattoman sormen amputaation jälkeen verenvuoto on yleensä merkittävää.

Yritä tyrehdyttää verenvuoto painamalla haavaa. Samanaikaisesti loukkaantunut käsivarsi tulisi nostaa sydämen yläpuolelle. Tämä vaikeuttaa veren virtaamista käden suuntaan.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele alueen puristamista tai sitomista liian tiukasti. Liian paljon painetta mihin tahansa raajan osaan voi aiheuttaa veren virtauksen keskeytymisen. Tämä on haitallista sormelle, koska siitä tulee iskeeminen eikä se ole enää elinkelpoinen jälleenrakentamiseen.

Sormiamputoinnit työpaikalla ovat ongelmallisia vakuutuksen kannalta ja potilaan elämänlaadun kannalta jälkikäteen.

2. Rauhoita potilas

Tohtori Leopoldo Cagigalin artikkelissa kerrotaan, että loukkaantuneen henkilön rauhoittaminen on toiseksi tärkein tehtävä onnettomuuden sattuessa. Tahaton sormen amputaatio aiheuttaa paljon kipua ja voi jopa johtaa sokkiin.

Siksi lääkärit suosittelevat henkilön asettamista makuuasentoon. Ihannetapauksessa hänen jalkansa tulisi nostaa ylös huimauksen välttämiseksi. Vastaavasti asiantuntijat neuvovat pitämään henkilön lämpimänä huovan tai vaatteiden avulla. Sinun tulisi yrittää puhua hänen kanssaan, rauhoittaa häntä ja vakuuttaa että kaikki on hyvin.

Alkoholijuomien tai ruoan antaminen tulee monelle mieleen. Sinun ei kuitenkaan tulisi tehdä näin. Itse asiassa lääkärit ehdottavat, että henkilön ei pitäisi syödä tai juoda mitään, koska seuraavien tuntien aikana tullaan suorittamaan kirurgisia toimenpiteitä.

3. Amputoidun sormen hoito

On olemassa monia myyttejä siitä, mitä tehdä sormen tahattomasti tapahtuvan amputaation yhteydessä. Elokuvissa ja sarjoissa tämä kohtaus on hyvin yleinen, mutta monet näytetyt toimenpiteet eivät päde oikeassa elämässä.

American Academy Ortopedic Surgeonsin artikkeli kertoo lyhyesti, mitä sinun pitäisi tehdä. Ensiksi sinun on puhdistettava haava, mieluiten steriilillä sideharsolla. Älä poista sormuksia tai potilaan vaatteita. Lääkärit eivät myöskään suosittele alueen hieromista.

Amputoidun sormen puhdistamisen jälkeen se tulisi peittää märällä sideharsolla. Lisäksi kaikki amputoidun sormen osat on säilytettävä riippumatta siitä, kuinka pieniä ne ovat. Kun tämä on tehty, aseta amputoitu sormi puhtaaseen vedenpitävään pussiin ja sulje se hermeettisesti.

Jos useampia sormia on irronnut, ne tulisi sijoittaa erillisiin pusseihin. Sijoita nämä pussit isompaan pussiin, jossa on jäätä. Ihannetapauksessa sinun tulisi pitää sormi noin 4 celsiusasteen lämpötilassa.

Sairaalahoito tahattomasti tapahtuvassa sormen amputaatiossa

Kuten olemme nähneet, hätäkeskukseen soittaminen on ensisijaisen tärkeää tahattomasti tapahtuvassa sormen amputaatiossa.

Sairaalassa päätavoitteena on potilaan elintoimintojen vakauttaminen. Lääkäri tutkii sitten käden ja sormen. Sen jälkeen lääkärit voivat selvittää, voidaanko sormi kiinnittää uudelleen.

Joka tapauksessa lääkärit antavat anestesialääkettä haavan parantamiseksi. Haava on puhdistettava perusteellisesti jäljellä olevan vaurioituneen kudoksen poistamiseksi.

Viimeinen kohta on yleensä leikkaus joko sormen rekonstruoimiseksi tai haavan sulkemiseksi. Journal of the Andalusian Society of Traumatology and Orthopedics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että puoliläpäisevien sidosten käyttö auttaa paranemista tapahtumaan lyhyessä ajassa.

Milloin ei ole suositeltavaa kiinnittää amputoitua sormea ​​uudelleen?

On monia syitä, miksi lääkärit eivät ehkä suosittele amputoidun sormen kiinnittämistä uudelleen. Yksi niistä on, jos vamma on hyvin monimutkainen ja käsi ei ole hyvässä kunnossa. Esimerkiksi jos se on murskaantunut. Toinen syy on, että osia ei ole säilytetty hyvin.

Lisäksi lääkäreiden on otettava huomioon potilaan terveys. On tiettyjä näkökohtia, kuten ikä, tupakointi tai diabetes, joilla on negatiivinen vaikutus sormien uudelleenistutukseen.

Tahaton sormen amputaatio: sormi yritetään pelastaa.
Ensiapu on avain amputoidun sormen komplikaatioiden estämiseen. Viimeinen toimintatapa on leikkaus.

Sormen kiinnitys

Tässä tilanteessa on otettava huomioon monia näkökohtia sen arvioimiseksi, voidaanko sormi kiinnittää uudelleen. Navarran terveyspalvelun mukaan sormen ei pitäisi olla iskeemisessä tilassa yli 6 tuntia.

Asiantuntijat suosittelevat peukalon kiinnittämistä aina kun mahdollista. Varsinkin lapsilla. Toisaalta kiinnittyminen on todennäköisempää, jos viilto on ollut puhdasreunainen.

Palautuminen

Tahattoman sormen amputaation jälkeen palautumisprosessi voi olla pitkä. Useimmat ihmiset tarvitsevat kuntoutusta käsien liikkuvuuden ylläpitämiseksi. Kaikki riippuu siitä, millainen vamma oli.

Käden harjoittaminen on todella tärkeää. Voit esimerkiksi avata sormia ​​vähitellen. Tätä varten lääkärit suosittelevat asettamaan käden pöydälle ja nostamaan jokaista sormea ​​varovasti. Potilaan on myös taivutettava sitä asteittain.

Tahaton sormen amputaatio: on tärkeää toimia nopeasti

Jos sormesi lähtee irti esimerkiksi onnettomuudessa, on tärkeää toimia nopeasti. Sinun on pidettävä mielessä verenvuodon tyrehdyttäminen katkaisematta verenkiertoa.

Muista myös säilyttää kaikki irronneet osat. Voit käyttää puhtaita pusseja ja lisätä niihin jäätä.

Tärkeintä on kuitenkin aina kutsua apua ja päästä sairaalaan mahdollisimman pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.