Syö kauraa aamiaisella ja nauti kaikista sen tarjoamista hyödyistä

Kaura on yksi terveellisimmistä ruoka-aineista, ja sitä kannattaa nauttia etenkin aamiaisen yhteydessä.
Syö kauraa aamiaisella ja nauti kaikista sen tarjoamista hyödyistä

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2020

Olemme monesti artikkeleissamme kertoneet kauran mahtavista hyödyistä ja terveellisistä ominaisuuksista. Tällä kertaa haluamme painottaa sitä, miksi kauraa kannattaa syödä nimenomaan aamiaisella.

Vaikka monet ovatkin tottuneet syömään aamiaiseksi kaurapuuroa, kauran nauttiminen eri muodoissa pitkin päivää ja etenkin iltaa kohti on myös hyvin tavallista. Ne, jotka syövät kauraa illalla, pyrkivät yleensä pudottamaan painoaan tai noudattamaan muuten terveellistä ruokavaliota.

Iltaa kohden onkin tietenkin tärkeää syödä terveellisesti ja kaloreiden saantia tulee vähentää mitä myöhemmin syödään, mutta kaura ei ole tähän aikaan paras vaihtoehto. Sen sijaan aamiaisella syötynä siitä saa irti paljon energiaa, jota tuossa vuorokauden vaiheessa tarvitaankin eniten.

Kaura voi siis olla paras liittolainen päivän aloitukseen, ja jos haluat tietää miksi, lue eteenpäin!

1. Loistava energialähde

Kauraa pidetään yhtenä parhaista ruoista ensinnäkin siksi, että siitä saa paljon energiaa.

Jos sinun täytyy olla aamiaisen jälkeen syömättä useampi tunti tai jos teet työtä joka vaatii suurta psyykkistä tai fyysistä vaivaa, älä epäröi enempää vaan sisällytä aamiaiseesi kunnon kulhollinen kaurahiutaleita.

Sen lisäksi että kaurassa on kaikkia B-ryhmän vitamiineja, siinä on myös kalsiumia, fosforia, rautaa, magnesiumia, kuparia, kaliumia, natriumia sekä kuitua. Mikä terveellinen pommi päivän aloitukseen!

2. Kaura on puhdistava ruoka

Kaura on loistava ainesosa erilaisissa smoothieissa, kuten mansikkasmoothiessa.

Kun aloitamme päivän syömällä ruokaa, joka auttaa puhdistamaan ja pitämään kehoa kunnossa, teemme varmasti terveellisen ja viisaan päätöksen.

Kaura auttaa puhdistamaan suolistoa myrkyistä ja verisuonia ylimääräisestä rasvasta, joka voi aiheuttaa ateroskleroosia eli valtimotautia.

Se auttaa hallitsemaan verenpainetta ja kolesterolia.

Bostonin Tuft -yliopiston verisuonibiologian laboratoriossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kaura on voimakas antioksidantti, joka auttaa ehkäisemään ja hoitamaan sydän- ja verisuonitauteja.

Joten jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka aloittavat päivän ottamalla kourallisen vitamiinilisiä, ehkä kannattaa kokeilla korvata ne syömällä kulhollinen kauraa aamiaisella?

3. Kaura hillitsee verensokeria

Syö kauraa aamiaisella, niin pidät verensokeriarvot kohdillaan koko päivän ajan.

Kaura auttaa omalta osaltaan myös hallitsemaan kehon glykeemistä indeksiä.

Ruotsalainen Chalmersin teknillinen yliopisto teki tutkimuksen 39 osanottajalla, ja tutkimuksessa osoitettiin, että osanottajien glukoositasot laskivat kauran syömisen jälkeen.

Kaura siis auttaa tasapainottamaan verensokeria. Pitkällä aikavälillä kohonnut verensokeri voi aiheuttaa pelättyä diabetesta, joka on aina vain yleisempi sairaus etenkin teollistuneissa maissa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Lasten ja nuorten diabetes: oireet ja hoito

4. Kaura pitää aivot aktiivisina

Kaura aamupalalla on loistava ruoka pitämään aivot terveinä ja keskittymiskyvyn huipussaan.

Oletko opiskelija tai teetkö psyykkisesti raskasta työtä? Haluatko parantaa muistiasi tai keskittymiskykyäsi päivän ensimmäisinä tunteina?

Jos haluat, älä enää epäröi, vaan nauti joka aamu runsas ja terveellinen aamiainen, joka sisältää kauraa.

Tässä on muutamia syitä sille, miksi se voi auttaa pitämään aivot terveinä ja aktiivisina:

  • Kaurassa on runsaasti piitä, joka on aivoillemme välttämätön mineraali. Sitä tarvitaan hermosolujen vahvistamiseen.
  • Kauran sisältämät hiilihydraatit auttavat meitä saamaan hyvän annoksen siitä päivittäisestä energiasta, jonka aivomme tarvitsevat. Tiesitkö sitä, että aivot tarvitsevat lähes 20 % päivän kokonaisenergiasta?
  • Se sisältää reippaan annoksen B1-vitamiinia, joka on elintärkeä vitamiini aivojen verenkierrolle.
  • Kaura sisältää paljon fosforia, minkä vuoksi sitä kannattaa tarjota myös lapsille joka päivä. Tämä auttaa heidän aivojaan kasvamaan ja olemaan tehokkaammat, samalla kun se edistää keskushermoston terveyttä.

5. Kaura huolehtii terveellisestä kehonpainosta

Kun syöt kauraa aamiaisella, edistät tervettä painoa ja painonhallintaa.

Haluatko tiputtaa muutaman kilon terveellisesti ja miellyttävällä tavalla? Jos haluat, niin aloita aamusi aina annoksella kauraa.

Tulet varmasti nauttimaan sen mausta, ja lisäksi se on hyvä liittolainen muotojesi muokkaamisessa.

Näin kaura auttaa sinua pitämään huolta painostasi heti aamiaisesta alkaen:

  • Siinä on vähän kaloreita, mutta runsaasti mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka pitävät huolta maksasta.
  • Kaurassa on paljon kuitua, jota tarvitaan suoliston oikeanlaiseen toimintaan ja ummetuksen ehkäisemiseksi.
  • Se on myös diureetti. Se saa sinut käymään vessassa tasaisin väliajoin, mikä auttaa ehkäisemään myrkkyjen sekä nesteen kertymistä kehoon.
  • Ja koska kaura hallitsee verensokeria tehokkaasti, se estää haitallisten rasvojen kertymistä kehoon. Ylimääräinen rasva saa tietenkin painon nousemaan.

Syö siis kauraa aamiaisella, niin saat sen kaikki upeat terveyshyödyt käyttöösi ja vatsan kylläiseksi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Valmista kaurakeksit ilman sokeria ja voita
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Valmista kaurakeksit ilman sokeria ja voita

Kotitekoiset kaurakeksit ilman sokeria ja voita ovat hyvä valinta, kun haluat jotain hyvää mutta samalla haluat välttää epäterveellisiä aineksia.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.