Logo image
Logo image

4 mahdollista syytä siihen, miksi saamme harmaita hiuksia nuorena

4 minuuttia
Stressi, tupakointi ja vitamiinipuutokset saattavat olla syynä siihen, miksi kärsit harmaista hiuksista ennenaikaisesti. Vain harvoissa tapauksissa tähän liittyy vakavia sairauksia.
4 mahdollista syytä siihen, miksi saamme harmaita hiuksia nuorena
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Melaniini on pigmentti, joka antaa hiuksille niiden värin. Harmaista hiuksista puuttuu melaniini. On monia syitä sille, miksi jotkut meistä saavat harmaita hiuksia jo nuorena.

Ajan myötä hiukset menettävät pigmenttinsä. Siksi tämä ilmiö on tyypillinen ikääntyneillä henkilöillä. Olet kuitenkin varmasti huomannut, että näin ei ole aina.

Voimme saada harmaita hiuksia myös nuorena, mikä voi olla todella harmittavaa. Älä ajattele, että se on outoa tai että jotain on todella pielessä. Jotkut tekijät voivat johtaa siihen, että harmaita hiuksia alkaa ilmestyä myös nuorelle henkilölle. Stressi on yksi tällainen tekijä.

Liittyykö hiusten ennenaikaiseen harmaantumiseen mitään tautia?

Tämä on hyvin yleinen kysymys, koska ihmiset yhdistävät harmaantumisen ikääntymiseen. Älä huoli. Seuraavaksi selitämme, onko ennenaikainen harmaantuminen merkki sairaudesta vai onko tämä normaalia.

Ihmiset voivat kärsiä harmaantumisesta heikentyneen immuunijärjestelmän vuoksi. Muutamat tutkimukset yhdistävät myös atoopian (perinnöllinen sairaus, jossa ihminen on allerginen monelle asialle) harmaisiin hiuksiin.

Näin ollen tietyt olosuhteet voivat aiheuttaa harmaiden hiusten ilmestymisen ennenaikaisesti.

Suurin osa hiusten ennenaikaisesta harmaantumisesta johtuu geeneistä. Hyvin harvat tapaukset liittyvät sairauksiin. Jotkut hoidot voivat auttaa palauttamaan normaalin hiusten pigmentaation, vaikka ne eivät ole 100 % tehokkaita tai saa aikaan pysyviä tuloksia.

Some figure
Ihmisten ei pitäisi huolehtia ennenaikaisesta harmaantumisesta muuta kuin esteettisistä syistä.

Neljä syytä sille, miksi voit saada harmaita hiuksia nuorena

Kuten edellä mainitsimme, useat syyt, joilla ei ole mitään tekemistä vakavien sairauksien kanssa, voivat aiheuttaa harmaantumista. Usko tai älä, tämä on melko yleinen ilmiö.

1. Stressi

Onko stressi syyllinen? Harvardin yliopiston tutkijat tekivät tutkimuksen ja totesivat, että sympaattinen hermosto (joka vastaa ulkoisiin uhkiin vastaamisesta) on vastuussa pigmentoimattomista karvatupista. Tämä edistää harmaiden hiusten määrää päänahassa.

Hyvin stressaava elämäntilanne voi myös saada hiusrakkulat menettämään melanosyytinsä. Ne ovat soluja, jotka ovat vastuussa hiusten pigmentaatiosta. Jos siis haluat välttää ennenaikaisen harmaantumisen, sinun on yritettävä vähentää stressitasoasi.

2. B12-vitamiinin ja mineraalien puutteet

Ruokavaliosi voi suuresti vaikuttaa harmaiden hiusten ennenaikaiseen ilmestymiseen. B12-vitamiinin, foolihapon, raudan, sinkin ja D3-vitamiinin puutos aiheuttaa hiusten depigmentaatiota.

Siksi asiantuntijat suosittelevat seuraavien ruokien sisällyttämistä ruokavalioon:

  • Saksanpähkinät
  • Vaalea, vähärasvainen liha
  • Tumma suklaa
  • Avokado
  • Kokojyvät
  • Tuoreet hedelmät

Varmista, että syöt tasapainoisesti, eli älä syö liikaa tai ainoastaan yllä mainittuja ruokia. Kaiken salaisuus on löytää tasapaino. Myös aktiivisella elämäntavalla on merkitystä. Toisin sanoen sinun tulee varmistaa, että harrastat tarpeeksi liikuntaa.

3. Genetiikka

Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan harmaiden hiusten ennenaikainen esiintyminen liittyy DNA:han. Itse asiassa tässä tutkimuksessa asiantuntijat löysivät ensimmäisen harmaisiin hiuksiin liittyvän geenin.

Tämän geenin nimi on IRF4 ja sillä on iso rooli melaniinin tuotannossa. Kuten edellä mainitsimme, melaniini on pigmentti, joka tuottaa hiusten värin.

Siksi joidenkin perheiden sukupolvet kärsivät ennenaikaisesta harmaantumisesta. Tämä ei ole sairaus, vaan se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että heillä ei ole geneettistä kykyä tuottaa tarpeeksi melaniinia.

4. Autoimmuunisairaudet

Edellä mainitsimmekin, että myös autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa harmaita hiuksia nuorena. Tämä johtuu siitä, että näissä tapauksissa immuunijärjestelmä hyökkää terveisiin soluihin.

Joitakin ennenaikaiseen harmaantumiseen liittyviä autoimmuunisairauksia ovat vitiligo, kilpirauhasen häiriöt, Wernerin oireyhtymä ja tuhoisa anemia.

Kuinka estää hiusten ennenaikainen harmaantuminen

Nyt kun tiedät, miksi voimme saada harmaita hiuksia jo nuoressa iässä, voit yrittää ehkäistä ilmiötä. Jos syynä on genetiikka, et voi sille juurikaan mitään, mutta muissa tapauksissa jotkin keinot voivat olla tehokkaita.

Lopeta tupakoiminen

Texasin yliopiston MD Andersonin syöpäkeskuksen asiantuntijat toteavat, että tupakansavu vaikuttaa hiuksiin vähentämällä päänahan verenkiertoa ja muuttamalla karvatuppien DNA:ta.

Itse asiassa joitakin tupakoinnin seurauksia ovat litteät hiukset, värimuutokset, hiusten oheneminen ja ennenaikainen harmaantuminen. Tiesitkö näistä?

Some figure
Tupakka voi vaikuttaa tupakoitsijoiden ihoon ja hiuksiin aiheuttaen ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä.

Paranna ruokavaliotasi

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä ennenaikaista harmaantumista vastaan. Sinun tulisi syödä useita annoksia vihanneksia ja hedelmiä päivässä.

Lisäksi tulisi syödä vähärasvaisia ​​proteiineja. Ne ovat tärkeitä, koska ne tarjoavat kehollesi vitamiineja, jotka pitävät karvatupet terveinä.

Erityisesti B12-vitamiini ja C-vitamiini ovat kaksi ainetta, jotka auttavat kehoasi tuottamaan melaniinia. Samoin sinun tulisi ottaa rauta- ja foolihappolisäaineita, koska näiden mineraalien alhainen taso voi aiheuttaa litteitä hiuksia.

Vältä liioittelua

Suosittelemme, että vältät ylikuormitusta. Roskaruoka, alkoholi, liikaa suolaa, paistetut ruoat ja leivonnaiset voivat vaikuttaa hiustesi terveyteen ja edistää ennenaikaista harmaantumista.

Siksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja!

Ennenaikainen harmaantuminen ei yleensä ole syy huoleen

Älä huoli, jos olet nuori ja näet jo muutamia harmaita hiuksia. On epätodennäköistä, että niiden ilmestyminen kertoisi mistään vakavasta. Yllä mainitsimme joitain keinoja, joilla voit estää hiuksiasi muuttumasta harmaiksi ennenaikaisesti.

Sinun on kuitenkin tiedettävä, että jos vanhemmillasi oli harmaita hiuksia varhaisessa iässä, niin todennäköisesti se tapahtuu myös sinulle.

Älä unohda, että tämä tapahtuu kaikille ennemmin tai myöhemmin. Onneksi harmaat hiukset eivät muuta sitä henkilöä sisälläsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Relationship between diet, atopy, family history, and premature hair graying [Internet]. PubliMed.gov. 2018 [citado 22 enero 2021]. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30556257/
  • Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells [Internet]. Nature. 2020 [citado 22 enero 2021]. Disponible en: https://www.nature.com/articles/s41586-020-1935-3
  • A genome-wide association scan in admixed Latin Americans identifies loci influencing facial and scalp hair features [Internet]. Nature Communications. 2016 [citado 22 enero 2021]. Disponible en: https://www.nature.com/articles/ncomms10815

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.