Logo image
Logo image

Suulävistysten vaikutuksia suun terveyteen

7 minuuttia
Suussa olevalla lävistyksellä voi olla ei-toivottuja seurauksia suun terveydelle. Kerromme sinulle lisää näihin lävistyksiin liittyvistä ongelmista tässä artikkelissa.
Suulävistysten vaikutuksia suun terveyteen
Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2022

Kehomme koristaminen erilaisilla koruilla ja lävistyksillä on yhä yleisempää. Korvat, nenä, kulmakarvat ja napa ovat yleisimmät kehonosat näiden koriste-elementtien käyttämiseen. Monet lävistykset voivat kuitenkin vaikuttaa henkilön terveyteen. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin suulävistysten vaikutuksia suun terveyteen.

Lävistysten asettaminen kieleen, huuliin, frenulumiin tai poskiin voi aiheuttaa vaurioita suun sisällä. Se voi myös aiheuttaa muita komplikaatioita, jotka vaikuttavat henkilön yleiseen terveyteen. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on vierasesine kosteassa paikassa, jossa on paljon bakteereja ja joka liikkuu jatkuvasti.

Ongelmia voi ilmetä jo lävistystä tehdessä. Useimmiten ongelmat alkavat ilmetä vasta sen jälkeen, kun lävistys on jo asennettu. Lue eteenpäin, niin saat tietää millaisia suulävistysten vaikutuksia suun terveyteen ollaan yleisimmin raportoitu.

Suulävistykset

Lävistyskorut ovat koruja, jotka työnnetään ihoon tai limakalvoihin rei’ityksen avulla. Yleensä ne ovat metallisia tai keraamisia, vaikka niiden valmistamiseen käytetään useita eri materiaaleja.

Tämä käytäntö juontaa juurensa muinaisista kulttuureista. Se on kuitenkin saavuttanut suosiota 1990-luvulta lähtien, ja nykyään se on varsin yleinen käytäntö etenkin nuorten ja teini-ikäisten keskuudessa.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, lävistyksiä voidaan ottaa kehon eri osiin. Tässä artikkelissa keskitymme niihin, jotka asennetaan suuhun.

Suuontelossa on useita alueita, joihin lävistyksiä rakastavat päättävät ottaa lävistyksiä:

  • Kieli: Yleisimmin kielikoru asennetaan kielen keskiosaan. Se on tanko, jonka molemmissa päissä on pieni metallipallo. Jotkut ihmiset haluavat myös käyttää pieniä ympyrän muotoisia lävistyksiä tämän elimen sivuilla ja kärjessä.
  • Huulet: Lävistykset voidaan sijoittaa minne tahansa huulten kehälle, vaikka ne näkyvät yleisimmin alahuulen keskiosassa tai iholla lähellä leukaryppyä. Yleensä käytetään renkaita tai nastoja, jotka ovat tanko, jonka ulkopuolella on pallo ja sisäpuolella litteä kiekko, joka toimii sulkijana.
  • Posket: Tämäntyyppiset lävistykset ovat ulkoisia ja näkyvät kasvoissa. Rei’itys ulottuu kuitenkin myös suun sisäpuolelle.
  • Muut: Jotkut ihmiset päättävät sijoittaa lävistyksensä lingual frenulumiin, kielen alle ja uvulaan, kurkun etuosaan. Nämä ovat harvinaisempia ja terveydelle vaarallisia.
Some figure

Lue myös: Industrial-lävistys: miten sitä tulisi hoitaa?

Suulävistysten vaikutuksia suun terveyteen

Suun kudoksen rei’ittäminen voi vaikuttaa kielteisesti suun terveyteen. Lävistyskorun asettaminen suuonteloon aiheuttaa myös muita vaurioita ja vammoja. Alle olemme listanneet joitain mahdollisia suulävistyksiin liittyviä riskejä.

Verenvuoto, kipu ja tulehdus

Yksi suun terveyteen kohdistuvista seurauksista on verenvuodon riski. Mikäli neula lävistää suuren verisuonen lävistyksen teon aikana, vuotaa alue runsaasti verta ennen kuin verenvuoto saadaan tyrehtymään.

Kipu ja turvotus alueella ovat myös yleisiä seurauksia lävistyksen ottamisen jälkeen. Kielikorua ottaessa on hyvä ymmärtää, että kieli tulee turpoamaan hieman paranemisen alussa. Vakavissa tapauksissa hengitystiet voivat tukkeutua.

Suun infektiot

Monet bakteerit elävät rinnakkain suuontelossa ja voivat löytää lävistyksestä ihanteellisen ympäristön elää ja lisääntyä. Jos tämä bakteerien lisääntyminen riistäytyy hallinnasta, se johtaa infektioihin suun sisällä tai sen ulkopuolella.

Infektiot voivat ilmaantua korun asettamisen jälkeen, kun haava ei ole vielä sulkeutunut. Ne voivat kuitenkin ilmetä myös jonkin ajan kuluttua lävistyksen asettamisen jälkeen.

Infektioihin liittyy hygienian puutetta ja tekijän huolimattomuutta, eli toimenpidettä tehdessä ei noudateta riittäviä bioturvallisuustoimenpiteitä. Lävistyksen koskettaminen käsillä, esineiden suuhun laittaminen ja tupakointi lisäävät myös tämän komplikaation riskiä.

Infektio voi olla paikallinen mutta se voi myös levitä ikeniin tai koko suuhun. Se voi vaikuttaa jopa muihin kehon alueisiin. Lävistykset toimivat kulkureittinä, jota kautta bakteerit pääsevät kehoon ja leviävät sieltä.

Lävistyksistä johtuvat infektiot voivat muuttua varsin monimutkaisiksi ja johtaa endokardiittiin, kasvojen selluliittiin, Ludwigin angina pectorikseen ja bakteremiaan. Siksi lääkäriin on hakeuduttava kiireellisesti, jos lävistetyllä alueella ilmenee kuumotusta, punoitusta, turvotusta tai mätävuotoa, sekä jos havaitset kasvojen tulehduksen oireita, vapinaa tai vilunväristyksiä.

Suun toiminnan muutokset

Vieraskappaleen esiintyminen suuontelossa voi vaikuttaa useisiin suun toimintoihin. Siten lävistysten käyttäminen kielessä, huulissa, poskissa tai uvulassa voi aiheuttaa seuraavia muutoksia:

  • Lisää syljeneritystä
  • Voi haitata henkilön puhetta ja vaikeuttaa tiettyjen foneemien ääntämistä
  • Se voi estää ruoan pureskelun ja nielemisen
  • Makuaistin menetys tai muuttuminen

Parodontaalinen sairaus

Suulävistysten seurauksena puhkeavat parodontiittisairaudet liittyvät infektioihin. Lävistykset edistävät patogeenisten bakteerien lisääntymistä suunympäristössä ja vaikuttavat kaikkiin kudoksiin.

Bakteerien läsnäollessa ikenet ärtyvät ja tulehtuvat. Tämä johtaa niin kutsuttuun ientulehdukseen. Ienkudos punoittaa, vuotaa verta helposti ja vaikuttaa negatiivisesti henkilön elämänlaatuun.

Jos näitä ongelmia ei hoideta ajoissa, bakteerit pääsevät syvempiin kudoksiin ja ilmaantuu pyorreaa tai parodontaalisia sairauksia. Hampaat tukevat kudokset vaarantuvat, ja niitä sisältävä luu tuhoutuu. Hampaat voivat myös alkaa siirtyä ja jopa pudota.

Suulävistyksiä käyttävien ihmisten tulee olla erityisen huolellisia suuhygienian kanssa. Mikäli he huomaavat, että heidän ikenensä ovat turvonneet, niissä esiintyy verenvuotoa tai ikenet näyttävät kirkkaan punaisilta, heidän tulee käydä välittömästi hammaslääkärissä. Nämä oireet kertovat paradontaalisista sairauksista.

Ikenien vetäytyminen

Ikenien vetäytyminen on yksi yleisimmistä suulävistysten seurauksista. Se liittyy useimmiten huuliin tehtyihin lävistyksiin. Lävistyksen hangatessa ienkudosta, vetäytyy se kohti hampaan apikaalisinta aluetta. Tämä jättää osan hampaan juuresta peittämättä, jolloin hampaat näyttävät pidemmiltä.

Kun ikenet alkavat vetäytyä, hammas menettää kiinnittymisaluettaan ja voi alkaa liikkua tai jopa pudota. Lisäksi ikenien vetäytyminen vaikuttaa ulkonäköön ja voi aiheuttaa hampaiden herkkyyttä tai lisätä karieksen riskiä.

Emalin kuluminen ja hampaiden murtumat

Yleensä suun lävistykset on valmistettu metallimateriaaleista. Tämän elementin aiheuttama jatkuva kitka hampaiden kanssa kuluttaa hampaan pintaa.

Kun hampaiden pinta- ja suojakerros poistetaan, ilmaantuu muita seurauksia, kuten hampaiden herkkyys ja lisääntynyt reikiintymisriski.

Hampaiden, kruunujen tai täytteiden murtumat ovat yksi mahdollinen seuraus. Vaikeudet pureskelun aikana, jatkuva hampaiden narskuttelu tai lävistyksen jättämä trauma voi saada hampaan putoamaan.

Muut komplikaatiot

Aikaisemmin mainitsemiemme kielteisten terveysvaikutusten lisäksi lävistysten käyttöön liittyy muitakin ongelmia:

  • Pahanhajuinen hengitys: Bakteerien kerääntyminen lävistyksiin aiheuttaa pahan hajun ilmaantumista suussa.
  • Verivälitteiset sairaudet: Lävistyksen paikka ja olosuhteet, varsinkin jos se tehdään epähygieenisessä paikassa, voivat edistää vakavien sairauksien, kuten HIV:n sekä B-, C- ja D-hepatiittien leviämistä. Käytettyjen instrumenttien ja neulojen desinfiointi sekä aseptisuus ovat olennaista näiden häiriöiden välttämiseksi.
  • Endokardiitti: Kuten jo mainittiin, lävistykset voivat helpottaa bakteerien pääsyä verenkiertoon ja niiden saapumista sydämeen. Tämä lisää riskiä sairastua bakteeriperäiseen endokardiittiin, johon liittyy läppien ja sydänkudosten tulehdus.
  • Allergiat: Joillakin ihmisille voi tulla yliherkkyysreaktio materiaalille, josta nämä korut on valmistettu, varsinkin jos ne sisältävät nikkeliä.
  • Hampaiden epäpuhtaudet: Vieraan esineen läsnäolo suussa muuttaa ihmisen puremista sopeutuakseen tähän ulkoiseen esineeseen, ja se muuttaa kielen voiman tasapainoa. Tämä puolestaan ​​voi vaikuttaa hampaiden asentoon ja okklusioon.
  • Haavat ja haavaumat limakalvoilla.
  • Lävistyksen vahingossa nieleminen tai aspiraatio.
Some figure

Lue myös: Erilaiset korvalävistykset ja niiden riskit

Kuinka vähentää riskejä, jos päätät hankkia suulävistyksen

Nyt kun tiedät suulävistyksiin liittyvistä terveysriskeistä, saatat epäröidä lävistyksen ottamista. Jos kuitenkin haluat ottaa suulävistyksen, kaikista yllä mainituista riskeistä huolimatta, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat suositukset.

  • Varmista, että saat vastaukseen kaikkiin kysymyksiisi, ennen kuin otat suulävistyksen. Älä ota lävistystä sosiaalisen paineen vuoksi tai alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena.
  • Keskustele ihmisten kanssa, joilla on jo suulävistys. He voivat antaa hyödyllisiä neuvoja. Mikäli lävistyksen ottaminen epäilyttää tai pelkäät katuvasi sitä, on parasta odottaa.
  • Lävistyksen ottamista vasten on sinun etsittävä lävistysliike, jossa on koulutettu ja kokenut henkilökunta. Lävistysliikkeen on oltava paikka, jossa noudatetaan riittäviä hygieniatoimenpiteitä ja käytetään kertakäyttöisiä tai steriilejä työvälineitä.
  • On hyvä tietää, että anestesiaa ei käytetä lävistysten teossa. Lävistyksiä tekevillä henkilöillä ei ole lupaa tai koulutusta injektoida tällaisia ​​aineita suuhun.
  • Myös korun materiaalilla on merkitystä. Sinun tulisi valita lävistyskoru, joka on valmistettu bioyhteensopivista ja hypoallergeenisista elementeistä. Kirurginen ruostumaton teräs, titaani ja 14 tai 18 karaatin kulta ovat hyviä vaihtoehtoja.
  • Korun asettamisen jälkeen älä syö tai juo kuumia ruokia tai juomia, äläkä tupakoi. Tämä lisää verenvuodon ja tulehduksen riskiä.
  • Kova kipu alueella on epätavallista. Jos kärsit kovista kivuista tai verenvuoto on runsasta, on suositeltavaa mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin.

Kuinka hoitaa suulävistyksiä ja ylläpitää suun terveyttä?

Kun koru on asetettu suuhun, on tarpeen ryhtyä tiettyihin varotoimiin komplikaatioiden riskin vähentämiseksi. Sinun on aina otettava huomioon seuraavat asiat:

  • Suuhygienia: Suuhygienia ja lävistyksen oikeaoppinen hoito on välttämätöntä bakteerien lisääntymisen estämiseksi. Päivittäistä hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja hammaslangalla ei pidä unohtaa.
  • Lävistyskorujen puhdistus: Myös lävistyskorut tulee puhdistaa huolellisesti. Ruokajätteen ja bakteeriplakin kerääntymistä alueelle tulee välttää. Alkoholittoman suuveden käyttö ruokailun jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa tätä tehtävää.
  • Jätä korut paikoilleen, kunnes alue on täysin parantunut: Useimmilla ihmisillä paraneminen kestää noin 6 viikkoa, vaikka sitä voidaan pidentää useisiin kuukausiin. Jotta reikä ei sulkeudu, jätä koru paikoilleen. Älä poista korua, ennen kuin alue on täysin parantunut.
  • Lävistyksen poistaminen: Kun alue on parantunut kunnolla, lävistys kannattaa poistaa nukkumaan, syömään ja urheilemaan mennessä. Sen puhdistaminen irrotuksen yhteydessä ja ennen takaisin asettamista on myös tärkeää.
  • Älä leiki lävistyskorulla: Lävistyskorulla leikkimistä tulee välttää. Lävistyskorulla leikkiminen hidastaa paranemista ja lisää limakalvojen sekä hammaskudosten vaurioitumisriskiä. Lisäksi on myös tärkeää, ettet laita käsiäsi tai muita esineitä suuhusi, koska ne voivat siirtää haitallisia patogeeneja koruun.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä: Lävistyksen ja muiden suukudosten tarkistaminen auttaa havaitsemaan ja hoitamaan mahdolliset ongelmat ajoissa.

Tee vastuullinen päätös

Suulävistysten erilaisia vaikutuksia suun terveyteen on raportoitu paljon. Siksi metallielementin sijoittaminen suuontelon pehmeisiin osiin ei ole koskaan hyvä idea.

Kuitenkin monet ihmiset haluavat silti ottaa suulävistyksen. Näissä tapauksissa vastuullisuus on olennaista, samoin kuin oikeanlaisen korun etsiminen ja asiantuntijoiden puoleen kääntyminen. Huolto ja myöhemmät tarkastukset ovat myös tarpeen. Lävistyskoru voidaan myös poistaa, mikäli se aiheuttaa ogelmia.

Tarvittavien tietojen saaminen vastuullisen päätöksen tekemiseksi on ensimmäinen askel ennen lävistyksen ottamista. Täällä jakamiemme vinkkien avulla voit tehdä tietoisen ja vastuullisen päätöksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Preslar, D., & Borger, J. (2022). Body Piercing Infections. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Saccomanno, S., Ieria, I., Manenti, R. J., Giancaspro, S., & Pirelli, P. (2021). Complications of oral piercing: a review of the literature and two case reports. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 35(3 Suppl. 1), 167–178.
  • Ziebolz, D., Söder, F., Hartl, J. F., Kottmann, T., Rinke, S., Merle, C. L., & Schmalz, G. (2019). Prevalence of periodontal pathogenic bacteria at different oral sites of patients with tongue piercing—results of a cross sectional study. Diagnostic microbiology and infectious disease, 95(4), 114888.
  • Dibart, S., De Feo, P., Surabian, G., Hart, A., Capri, D., & Su, M. F. (2002). Oral piercing and gingival recession: review of the literature and a case report. Quintessence international (Berlin, Germany : 1985)33(2), 110–112.
  • Schmidt, J. C., Calderaro, S., Weiger, R., & Walter, C. (2019). On the association between oral piercings and periodontal conditions—A case series. International Journal of Dental Hygiene, 17(4), 318-326.
  • Kapferer, I., Benesch, T., Gregoric, N., Ulm, C., & Hienz, S. A. (2007). Lip piercing: prevalence of associated gingival recession and contributing factors. A cross-sectional study. Journal of periodontal research, 42(2), 177–183. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.2006.00931.x
  • Ravelo, M. J., Báez, F. A. G., Núñez, A. H., & Fiallo, C. J. V. (2016). Oral piercings and their complications in dentistry. Medimay22(3), 124-136.
  • Tamez, M. A. T., & de León, F. C. (2017). Complicaciones por el uso de piercings orales en adolescentes mexicanos. Revista Mexicana de Estomatología4(1), 25-26.
  • Escudero Castaño, N., & Bascones Martínez, A. (2007). Posibles alteraciones locales y sistémicas de los piercings orales y periorales. Avances en Odontoestomatología23(1), 21-33.
  • Díaz, J. C. Q., Corvo, N. V., Giralt, M. Q., & Reyes, D. R. (2018). Complicaciones y efectos negativos asociados al uso de los piercings en la región maxilofacial. Medimay25(3), 190-200.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.