Kielisyövän viisi ensimmäistä merkkiä

maaliskuu 17, 2018
Vaikka kielisyövän oireet voivat liittyä myös muihin, vähemmän vakaviin ongelmiin, on tärkeää mennä lääkäriin suurempien ongelmien poissulkemiseksi, jos huomaat itselläsi useampia oireita.

Kielisyöpä, tai yleisemmin suusyöpä, on yksi yleisimmistä syövistä. Siksi on erittäin tärkeää tietää sen oireet, jotta se voidaan hoitaa mahdollisimman varhain.

Useimmissa tapauksissa kielisyöpää esiintyy ihmisillä, jotka ovat polttaneet tupakkaa tai juoneet alkoholia lähes koko elämänsä.

Tilastojen mukaan sitä ilmenee enemmän miehillä kuin naisilla, ja viime aikoina suun ja kurkun syövät ovat lisääntyneet.

Kuten kaikissa sairauksissa, kielisyöpäänkin liittyy joitakin oireita, jotka antavat viitteitä sairauden olemassaolosta. Jos epäilet itselläsi kielisyöpää, kiinnitä huomiota sen viiteen ensimmäiseen merkkiin.

Huomaa kuitenkin, että nämä oireet ovat hyvin yleisiä eivätkä tarkoita 100 prosentin varmuudella sitä, että sinulla on syöpä.

Jos sinulla on mitään terveysongelmia, muista käydä lääkärintarkastuksessa, jotta saat oikean diagnoosin.

Riskitekijät

lääkäri tutkii naisen suun

Aivan kuten diabetekselle perinnöllisesti alttiit ihmiset saavat todennäköisemmin diabeteksen jossain vaiheessa elämäänsä, on olemassa joitakin tekijöitä, sekä elämäntapaan että ruokavalioon liittyviä, jotka altistavat kielisyövälle.

Jotkut niistä ovat:

Tupakointi ja alkoholi

Tämä yhdistelmä altistaa todennäköisemmin kielisyövälle sekä myös muille sairauksille, kuten keuhkosyövälle, maksakirroosille ja mahasyövälle.

Säännöllisesti tupakoiville kasvaa todennäköisemmin syöpäsoluja suun alueelle. Tämä pätee myös ihmisiin, jotka juovat säännöllisesti alkoholia.

Ruokavalio

Vain vähän hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion noudattaminen heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa todennäköisemmin toistuville terveysongelmille.

Ihmisen papilloomavirus (HPV)

Ihmiset, joilla on HPV, saavat todennäköisemmin kielisyövän, koska virus liittyy suoraan sen syntyyn ja kasvuun.

Kielisyövän oireet

1. Kielen haavaumat

Kipeät haavaumat, jotka eivät reagoi hyvin lääkkeisiin, ovat yksi ensimmäisistä suu- ja kielisyövän merkeistä.

Normaalisti haavaumat ovat hyvin kivuliaita ja epämiellyttäviä. Ero tässä on kuitenkin se, että nämä ovat paljon herkempiä ja ilmaantuvat hyvin usein.

On tärkeää, ettei niitä sekoiteta normaaleihin haavoihin tai suun herpekseen, joten kiinnitä huomiota kivun voimakkuuteen ja kestoon.

2. Kipu

miehen kurkkuun sattuu

Kielisyövän aiheuttama kipu ei rajoitu vain kieleen; se voi tuntua koko suussa ja kurkussa.

  • Saatat tuntea sen jokapäiväisissä toiminnoissa, kuten nesteiden juomisen tai ruoan pureskelun aikana.
  • Nielemisen tai pureskelun aikaisen kivun laadusta riippuen se voi olla joko merkki syövästä tai liittyä myös kurkun tulehduksiin, nielurisatulehdukseen tai allergiaan.

Kiinnitä tarkasti huomiota kivun voimakkuuteen ja kestoon. Jos se kestää kauemmin kuin viikon ja huomaat muitakin oireita, kuten läiskiä kielessä, on parasta mennä lääkäriin tutkittavaksi ja oikean diagnoosin saamiseksi.

3. Läiskät kielessä

Läiskät ovat toinen tärkeä merkki mahdollisesta kielisyövästä.

Ne ovat tavallisesti valkoisia (leukoplakia) tai punaisia (erytroplakia) ja kestävät pidempään kuin kaksi viikkoa. Jos tämä koskee sinua, sinun tulisi mennä lääkäriin selvittämään, mistä vaiva johtuu.

Jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi, hän määrää otettavaksi koepalan läiskien analysoimiseksi.

4. Epämiellyttävä haju

lääkäri tutkii tytön suun

Paha haju suussa yllä mainittujen oireiden jälkeen on hyvin tavallista. Se voidaan korjata harjaamalla hampaat ja kieli, mutta se palaa ja siihen saattaa liittyä verinen maku suussa.

5. Vertavuotava kieli

Moni ihminen, jolla esiintyy verenvuotoa kielestä, sekoittaa sen vuotaviin ikeniin tai haavaumiin suussa. Tästä syystä on tärkeää selvittää, mistä vuoto on peräisin.

  • Puhdista kielesi syömisen jälkeen vanupallon avulla selvittääksesi, mistä vuoto tulee.
  • Mene lääkäriin, jos suussasi on jatkuvasti verinen maku.
UUTISIA VERKOSSA