Kielisyövän ensioireet - 5 ensimmäistä merkkiä

Vaikka kielisyövän ensioireet voivat liittyä myös muihin, vähemmän vakaviin ongelmiin, on tärkeää mennä lääkäriin suurempien ongelmien poissulkemiseksi, jos huomaat itselläsi useampia oireita.
Kielisyövän ensioireet - 5 ensimmäistä merkkiä

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Kielisyöpä, tai yleisemmin suusyöpä, on yksi yleisimmistä syövistä. Siksi on erittäin tärkeää tietää, mitkä ovat kielisyövän ensioireet, jotta sen hoito voidaan aloittaa niin varhain kuin mahdollista.

Useimmissa tapauksissa kielisyöpää esiintyy ihmisillä, jotka ovat polttaneet tupakkaa tai juoneet alkoholia lähes koko elämänsä.  Tilastojen mukaan kielisyöpää ilmenee enemmän miehillä kuin naisilla, ja viime vuosina suun ja kurkun syövät ovat lisääntyneet.

Kuten kaikissa sairauksissa, kielisyöpäänkin liittyy joitakin oireita, jotka antavat viitteitä sairauden olemassaolosta. Jos epäilet itselläsi kielisyöpää, kiinnitä huomiota sen viiteen ensimmäiseen ennusmerkkiin. Huomaa kuitenkin, että kielisyövän ensioireet ovat hyvin yleisiä eivätkä tarkoita 100 prosentin varmuudella sitä, että sinulla on syöpä.

Jos sinulla on mitään terveysongelmia, muista käydä lääkärintarkastuksessa, jotta saat oikean diagnoosin.

Kielisyövän riskitekijät

On tärkeää tunnistaa kielisyövän ensioireet ajoissa.

 

Aivan kuten diabetekselle perinnöllisesti alttiit ihmiset saavat todennäköisemmin diabeteksen jossain vaiheessa elämäänsä, on olemassa joitakin elämäntapaan että ruokavalioon liittyviä tekijöitä,  jotka saattavat altistaa kielisyövälle:

Tupakointi ja alkoholi

Tämä yhdistelmä altistaa todennäköisemmin kielisyövälle sekä myös muille sairauksille, kuten keuhkosyövälle, maksakirroosille ja mahasyövälle.

Säännöllisesti tupakoiville kasvaa todennäköisemmin syöpäsoluja suun alueelle. Tämä pätee myös ihmisiin, jotka juovat säännöllisesti alkoholia.

Ruokavalio

Vain vähän hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion noudattaminen heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa todennäköisemmin toistuville terveysongelmille.

Ihmisen papilloomavirus (HPV)

Ihmiset, joilla on HPV, ovat alttiimpia saamaan kielisyövän, sillä HPV- virus liittyy suoraan kielisyövän syntyyn ja kasvuun.

Kielisyövän ensioireet

1. Kielen haavaumat

Kipeät haavaumat, jotka eivät reagoi hyvin lääkkeisiin, ovat yksi ensimmäisistä suu- ja kielisyövän merkeistä. Normaalisti haavaumat ovat hyvin kivuliaita ja epämiellyttäviä. Ero tässä on kuitenkin se, että kielisyöpää ennakoivat haavat ovat paljon herkempiä ja ilmaantuvat hyvin usein.

On tärkeää, ettei niitä sekoiteta normaaleihin haavoihin tai suun herpekseen, joten kiinnitä huomiota kivun voimakkuuteen ja kestoon.

2. Kipu

Kurkkukipu voi olla yksi kielisyävän ensimmäisistä oireista.

 

Kielisyövän aiheuttama kipu ei rajoitu vain kieleen; se voi tuntua koko suussa ja kurkussa.

  • Saatat tuntea kipua jokapäiväisissä toiminnoissa, kuten nesteiden juomisen tai ruoan pureskelun aikana.
  • Nielemisen tai pureskelun aikaisen kivun laadusta riippuen se voi olla joko merkki syövästä tai liittyä myös kurkun tulehduksiin, nielurisatulehdukseen tai allergiaan.

Kiinnitä tarkasti huomiota kivun voimakkuuteen ja kestoon. Jos se kestää kauemmin kuin viikon ja huomaat muitakin oireita, kuten läiskiä kielessä, on parasta mennä lääkäriin tutkittavaksi ja oikean diagnoosin saamiseksi.

3. Läiskät kielessä

Läiskät ovat toinen tärkeä merkki mahdollisesta kielisyövästä. Ne ovat tavallisesti valkoisia (leukoplakia) tai punaisia (erytroplakia) ja kestävät pidempään kuin kaksi viikkoa. Jos huomaat läiskiä kielessäsi, sinun tulisi mennä lääkäriin selvittämään, mistä vaiva johtuu. Jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi, hän määrää otettavaksi koepalan läiskien analysoimiseksi.

4. Epämiellyttävä haju

Paha haju suussa voi olla merkki kielisyövästä.

Paha haju suussa yllä mainittujen oireiden jälkeen on hyvin tavallista. Se voidaan korjata harjaamalla hampaat ja kieli, mutta se saattaa palata takaisin ja siihen saattaa liittyä verinen maku suussa.

5. Vertavuotava kieli

Moni ihminen, jolla esiintyy verenvuotoa kielestä, sekoittaa sen vuotaviin ikeniin tai haavaumiin suussa. Tästä syystä on tärkeää selvittää, mistä vuoto on peräisin.

  • Puhdista kielesi syömisen jälkeen vanupallon avulla selvittääksesi, mistä vuoto tulee.
  • Mene lääkäriin, jos suussasi on jatkuvasti verinen maku.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.