Logo image
Logo image

Anosmia tai hajuaistin menetys: mikä sen aiheuttaa?

3 minuuttia
Anosmia tarkoittaa hajuaistin menetystä. Se ei ole yleinen ongelma, mutta siitä kärsivien elämänlaatu muuttuu usein huonommaksi, koska he eivät voi havaita todellisuutta sellaisena kuin se on.
Anosmia tai hajuaistin menetys: mikä sen aiheuttaa?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Anosmia tarkoittaa hajuaistin täydellistä menetystä. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä tilanteet voivat aiheuttaa sen. Sen ei tiedetä olevan kovin yleinen sairaus aikuisilla, vaikka heikentynyt hajuaisti, eli anosmian lievempi muoto, nimeltään hyposmia, on yleinen. Myöskään vastasyntyneiden anosmia eli synnynnäinen anosmia ei ole kovin yleinen.

Tämä kyvyttömyys havaita hajuja ei vaikuta pelkästään kykyyn nauttia miellyttävistä ja nautinnollisista aromeista, olipa kyseessä kukkien tuoksu, hajuvesi, kuppi kahvia tai suosikkiruoka. Se voi myös olla hengenvaarallista, koska henkilö ei pysty havaitsemaan mahdollisesti vaarallisia hajuja, kuten kemikaaleja, kaasuvuotoja tai pilaantunutta ruokaa.

Lisäksi hajuaistin menetys vaikuttaa myös makuaistiin. Molemmat aistit, eli haju ja maku, ovat vuorovaikutuksessa tiettyjen makujen erottamiseksi.

Tämä ei sinänsä ole vakava tila, mutta se voi olla osa vakavamman sairauden oireita. Anosmia, kuten näemme, vaikuttaa elämänlaatuun usein negatiivisesti.

Anosmia ongelmana

Hajuaistin menetys estää nauttimasta joistakin elämän nautinnoista, joten tämä voi johtaa turhautumiseen tai jopa masennukseen joillakin anosmiasta kärsivillä ihmisillä. Lyhyesti sanottuna elämänlaatu heikkenee.

Joskus se voi johtaa muutoksiin ruokailutottumuksissa. Tämä johtaa joskus painon putoamiseen ja mahdolliseen aliravitsemukseen makuaistin puuttumisen vuoksi. Ihminen menettää kiinnostuksensa ruokaan, koska hän ei voi maistaa sitä.

Toisessa ääripäässä jotkut ihmiset voivat kärsiä ylipainosta. On myös olemassa verenpaineen nousun riski, koska ruokaan lisätään usein paljon suolaa maun vahvistamiseksi.

Some figure
Anosmia voi johtaa masennukseen, koska henkilö ei voi nauttia miellyttävistä tuoksuista.

Lue myös: Onko hajuaistin menetys mahdollinen koronaviruksen oire?

Miten havaitsemme hajuja?

Nenän sisäpuolta reunustavaa kerrosta kutsutaan limakalvoksi. Tässä kalvossa on reseptoreita, jotka vastaavat hajujen havaitsemisesta ja tiedon lähettämisestä neuronien kautta aivoihin.

Kun hengitämme, ympärillämme olevista eri aineista vapautuu mikroskooppisia molekyylejä, jotka joutuvat kosketuksiin hajujen havaitsemisesta vastaavien reseptoreiden kanssa. Siellä tiedot siirtyvät aivoihin, joissa haju tunnistetaan.

Aivot ​​saavat tietoa myös makunystyröiltä, ja molemmat auttavat tunnistamaan makuja. Ilman kullekin ruoalle ominaista tuoksua maut voivat tuntua miedoilta. Lisäksi kosketus- ja näköaisti osallistuvat makujen tunnistamiseen.

Mikä voi aiheuttaa anosmiaa eli hajuaistin menetystä?

Katsotaanpa joitain syitä, jotka voivat olla anosmian takana:

 • Nenän ja ylempien hengitysteiden sairaudet, kuten vilustuminen, poskiontelotulehdus, flunssa ja kausiallergiat.
 • Enkefalokraniaalinen trauma
 • Kasvaimet tai nenäpolyypit
 • Tupakointi
 • Neurodegeneratiiviset sairaudet, kuten Alzheimerin tauti, multippeliskleroosi tai Parkinsonin tauti.
 • Joidenkin lääkkeiden käyttö: jotkut antibiootit ja verenpainelääkkeet.
 • Altistuminen kemikaaleille: hyönteismyrkkyjä tai liuottimia, jotka voivat vahingoittaa nenän limakalvoa.
 • Sädehoito, joka sijoittuu pään ja kaulan alueelle.

On hyvä tietää, että normaali ikääntyminen voi aiheuttaa hajuaistin heikkenemistä tai jopa häviämistä. Tämä selittyy hajuja havaitsevista reseptoreista tietoa aivoihin lähettävien hermosolujen vähenemisellä. Tämä tappio voi kasvaa vuosien kuluessa.

Some figure
Anosmian syyt vaihtelevat tiettyjen lääkkeiden käytöstä flunssaan.

Lue myös: Mistä hajuhallusinaatiot johtuvat?

Voiko anosmiaa hoitaa?

Anosmia tai hajuaistin menetys ei ole sairaus sinänsä, joten sille ei ole erityistä hoitoa. Sen hoito perustuu syyn havaitsemiseen ja sen hoitoon, jos mahdollista.

Lääkärit voivat hoitaa ylempien hengitysteiden ja nenän sairauksia, neuvoa tupakoinnin lopettamisessa, poistaa polyyppeja tai kasvaimia ja mitä tahansa muuta aiheeseen sopivaa. Joskus se on tilapäinen ongelma ja siksi palautuva tila, mutta joissakin tapauksissa se on krooninen ja peruuttamaton tila.

Anosmian aiheuttaja on ensin löydettävä ennen kuin sitä voidaan alkaa hoitamaan, vaikka hajuaistin osittaista tai täydellistä palautumista ei aina saavutetakaan. On tärkeää korostaa psykologisen tuen tärkeyttä niissä tapauksissa, joissa sitä tarvitaan.

Jos sinulla on kysyttävää tai havaitset hajuaistin heikkenemistä, varaa aika lääkärille. Asianmukaisin toimintatapa olisi ottaa yhteyttä nenä-, kurkku- ja korviin erikoistuneeseen lääkäriin testien aloittamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mann N, Lafreniere D. Overview of taste and olfactory disorders in adults. UPTODATE. Feb 2020.
 • Bhattacharyya N, Kepnes LJ. Contemporary assessment of the prevalence of smell and taste problems in adults. Laryngoscope 2015; 125:1102.
 • Boesveldt, Sanne, et al. “Anosmia—a clinical review.” Chemical senses 42.7 (2017): 513-523.
 • Cingi, Can Cemal, Erhan Eroglu, and Gary Kreps. “Role of Anosmia on Personal Communication.” All Around the Nose. Springer, Cham, 2020. 247-251.
 • Rees, Richard N., et al. “139 Risk of parkinson’s in idiopathic anosmia.” (2019): e39-e39.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.