10 syytä, miksi jooga on hyväksi ylipainoisille ihmisille

Vaikka joidenkin asentojen tekeminen saattaakin olla vaikeampaa ylipainoisille ihmisille, on totta, että jooga voi olla todella hyödyllinen laji sekä fyysisesti että henkisesti.
10 syytä, miksi jooga on hyväksi ylipainoisille ihmisille

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos luet tätä artikkelia, saattaa se johtua siitä, että olet kiinnostunut joogasta, mutta ajattelet, että jooga ei ole sinua varten, koska olet ylipainoinen. Arvaa mitä? Olet väärässä! Jooga on erinomainen laji ylipainoisille ihmisille, sillä se ei ainoastaan auta polttamaan rasvaa, vaan se auttaa myös hallitsemaan ahdistusta.

Jooga on yleisesti ottaen hyväksi kenen vain ihmisen hyvinvoinnille ja monet ihmiset voivat todistaa sen. Esimerkiksi Intian pääministeri Narendra Modi puhuu joogan puolesta valtion asiana, jotta jokainen intialainen voisi nauttia sen hyödyistä päivittäisessä elämässään.

Pääministeri jopa jakoi useita animoituja videoita hänestä harrastamassa joogaa. Näissä videoissa hän painottaa sitä, että jooga on terveellinen liikuntamuoto kaikille.

Alla olemme korostaneet jopa useampia syitä motivoidaksemme sinua käymään joogatunneilla – varsinkin, jos olet ylipainoinen!

Joogan mahtavat hyödyt ylipainoisille ihmisille

1. Jooga parantaa hengitystä

Jooga voi parantaa hengitystä ja auttaa sinua tulemaan tietoisemmaksi siitä.

Hengityksen tiedostaminen ja terveellisen elämäntyylin noudattaminen auttavat myös ravintoaineita saavuttamaan elimet tehokkaammin. Elimet siis alkavat toimia paremmin ja auttavat kehoa ehkäisemään sairauksia, joita ravintoaineiden puutos aiheuttaa.

2. Se parantaa itsetuntoa ja elämänlaatua

Jooga on hyvä tapa aloittaa aktiivisempi elämäntyyli. Lisäksi jooga voi auttaa parantamaan itsetuntoa ja elämänlaatua yleisesti ottaen.

Jooga auttaa edistämään sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia, ja se on tärkeää, kun halutaan parantaa omakuvaa ja muuttaa tapaa elää päivittäistä elämää. Tulet myös hallitsemaan kehoasi paremmin ja pystyt parantamaan kokonaisvaltaista elämänlaatuasi fyysisten aktiviteettien avulla.

3. Se auttaa taistelemaan masennusta vastaan

ylipainoisille ihmisille voi kehittyä masennusta

Monet ihmiset kärsivät alhaisesta itsetunnosta, mikä lisää ihmisen riskiä masentua. Alhainen itsetunto voi liittyä epävarmuuteen fyysisestä ulkonäöstä, luonteenpiirteistä tai henkilökohtaisista taustoista.

Jooga voi auttaa hoitamaan lievää masennusta ja parantaa itsetuntoa. Se on tapa meditoida, pohtia, saada itsevarmuutta sekä ylläpitää aktiivista ja terveellistä elämäntyyliä.

4. Jooga lievittää stressiä

Hengitysharjoitukset, meditointi ja ryhdin parantaminen ovat kaikki osa joogaa ja auttavat sinua rentoutumaan sekä lievittämään stressiä. Se auttaa sinua myös olemaan keskittyneempi sekä henkisesti että fyysisesti.

Kun omistat osan päivästäsi meditoinnille ja syvään hengittämiselle, vähentää se merkittävästi stressihormoni kortisolin määrää. Keuhkojen täyttäminen raikkaalla ilmalla auttaa sinua myös rauhoittumaan, tekemään päätöksiä paremmin ja kohtaamaan päivittäiset haasteet.

Suosittelemme sinua myös lukemaan: Neljä jooga-asentoa energian palauttamiseksi

5. Se vähentää fyysistä epämukavuutta

Jatkuvan joogarutiinin avulla voit vähentää päänsärkyä ja verenpainetta sekä taistella väsymystä ja unettomuutta vastaan. Tämä johtuu siitä, että aivojen happitaso nousee ja vapauttaa myrkkyjä, joita syvään hengittäessä ilmaantuu.

Se auttaa sinua myös saamaan enemmän energiaa päivän aikana ja antaa sinulle enemmän motivaatiota syödä terveellisemmin sekä ylläpitää aktiivista ja terveellistä elämäntyyliä.

6. Huomaat muutokset

Paino ei vaikuta joogataitoihisi. Joogatunneilla onkin siis tärkeää olla vaatimatta keholtasi yhtään sen enempää kuin mitä se voi antaa. Sinusta tulee kuitenkin notkeampi ja itsevarmempi harrastettuasi joogaa jonkin aikaa. Tulet huomaamaan, että voit tehdä vaikeampia asentoja kuin mitä pystyit tekemään aikaisemmin.

Jooga on siis ihanteellinen laji ylipainoisille ihmisille, sillä se antaa sinun edetä omaan tahtiin rasittamatta kehoasi koskaan liikaa. Alat myös vähitellen nähdä muutoksia notkeudessa, vahvuudessa, tasapainossa ja ryhdissä. Muista siis olla ylikuormittamatta itseäsi liikaa aluksi ja etene hitaasti.

7. Se on vähän vaativa aktiviteetti

Jooga on hyvä lisä mihin vain terveelliseen elämäntyyliin, eikä se myöskään vaadi mitään valtavia muutoksia elämässä. Kun etenet omalla joogamatkallasi, lisääntyvät myös asennot ja vaikeustaso.

Jotkin asennot ovat aloittelijoille tarkoitettuja ja useimmat joogaohjaajat muuttavat rutiinia siten, että siinä huomioidaan oppilaiden taidot. Se johtaa siihen, että et tule liian turhautuneeksi, kun et pysty tekemään vaikeampia asentoja ja saat aloittaa sinulle sopivimmalta tasolta.

Jooga antaa sinulle myös joustavuutta aikatauluun, sillä voit päättää itse kuinka vähän tai kuinka paljon aikaa omistat sille.

8. Siitä on hyötyä hormonitoiminnalle

Jokainen jooga-asento vaikuttaa tiettyyn kehonosaan lihas-, hermo- tai hormonitasolla. Esimerkiksi jotkut asennot on tarkoitettu kilpirauhasongelmista kärsiville ihmisille.

Jos siis olet ylipainoinen hormoniongelmien vuoksi, kannattaa harkita joogan harrastamista apuna ongelmaan. Tällaisissa tapauksissa suosittelemme selvittämään itse tai kysymään ohjaajalta mitkä asennot ovat parhaita kilpirauhasongelmien ja muiden hormoniongelmien hoidossa.

9. Jooga auttaa taistelemaan ahdistusta vastaan

Olemme jo maininneet joogan hyödyt hengellisyyden ja rentoutumisen kannalta. Se johtuu siitä, että sitä pidetään yleensä aktiviteettina, joka auttaa vähentämään ahdistusta.

Meditaatio ja hengitysharjoitukset eivät ainoastaan auta vähentämään ahdistusta, vaan joogan vaikutus hermostoon voi myös auttaa sinua keskittymään paremmin. Sillä voi myös olla vaikutus syömistottumuksiin sekä ruoanhimoihin.

10. Se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi

Jos olet kiinnostunut fyysisestä aktiviteetista auttaaksesi itseäsi elämään terveellisempää elämäntyyliä tai pudottaaksesi painoa, on jooga täydellinen laji! Liikuntamuodon lisäksi jooga on myös hengellinen aktiviteetti, joka vahvistaa yhteyttäsi itsesi ja tahdonvoimasi kanssa.

Sinulla tulee olemaan keskittymis- ja meditointihetkiä, jolloin kannustat itseäsi menemään eteenpäin ja parantumaan. Se antaa sinulle myös kärsivällisyyttä odottaaksesi vaivannäkösi tuomia tuloksia.

Mitkä asennot voivat auttaa sinua pudottamaan painoa?

joogaa korkealla

Jooga voi auttaa sinua vahvistamaan lihaksia, parantamaan notkeutta, parantamaan hengitystä ja tuntemaan olosi yleisesti ottaen paremmaksi. Jooga on erityisen hyödyllistä ylipainoisille ihmisille, sillä hyviä tuloksia saavutetaan ilman suuria ponnisteluja.

Auta kehoa edistämään painonpudotusta harjoittelemalla näitä asentoja:

Kuolleen asento/rentoutumisasento (savasana): tämä asento on ihanteellinen mielen ja kehon rentoutumiselle ja rauhoittumiselle.

Kynttilä (sarvangasana): tämä asento auttaa säätelemään aineenvaihduntaa ja stimuloimaan kilpirauhasta.

Jalkojen nostaminen seinää vasten (viparita karani mudra): tämä asento auttaa kilpirauhasta toimimaan paremmin ja parantaa verenkierto-ongelmia. Lisäksi se auttaa itsehillinnässä.

Kala (matsyasana): tämä asento auttaa säätelemään kilpirauhasen toimintaa. Siitä on myös hyötyä aivolisäkkeelle, adrenaalinille ja käpyrauhaselle.

Aura (halasana): tämä asento auttaa vähentämään vatsarasvaa. Se myös auttaa säätelemään kilpirauhasta, pernaa ja maksaa.

Kobra (bhujanghasana): tämä asento auttaa säätelemään adrenaliinia ja kilpirauhasta. Se myös stimuloi ja auttaa kiinteyttämään vatsalihaksia. Lisäksi se vahvistaa selkärankaa ja auttaa kiinteyttämään pakarat.

Mitä asentoja sinun tulisi vältellä?

Yleisesti ottaen sinun ei tulisi tehdä mitään asentoja, joita et ole valmis tekemään fyysisesti, kuten sellaisia asentoja, joissa jokin osa kehoasi tukee koko kehonpainoa. Myös muut asennot, kuten padahastasana ja balasana, joissa nojaat kokonaan eteenpäin, voivat estää sinua hengittämästä.

Säännöllinen fyysinen aktiviteetti auttaa sinua ylläpitämään terveellistä elämäntyyliä. Jooga on erityisen hyödyllistä ylipainoisille ihmisille, jotka haluavat aloittaa terveellisemmän tai aktiivisemman elämäntyylin. Se on erityisen tehokasta, sillä se ei ainoastaan paranna fyysistä terveyttä, vaan myös henkistä ja hengellistä terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
  • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
  • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
  • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
  • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
  • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
    trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
  • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
  • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.