Logo image
Logo image

Uinti ja kauneus: suojaa hiukset, iho ja kynnet kloorilta

3 minuuttia
Klooria käytetään pitämään uima-altaat puhtaina bakteereista, mutta se vahingoittaa hiuksia, ihoa ja kynsiä. Kuinka välttää näitä vahinkoja? Täällä kerromme!
Uinti ja kauneus: suojaa hiukset, iho ja kynnet kloorilta
Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2023

Suojaa hiukset, iho ja kynnet kloorilta, jos uit uima-altaassa. Muista, että kaikissa uima-altaissa on tätä kemikaalia, joten on parasta tietää, miten estää sitä vaikuttamasta näihin kehonosiin.

DCSI Dermatology mainitsee, että pitkäaikainen altistuminen klooripitoiselle vedelle voi aiheuttaa kuivuutta, kutinaa, ekseeman puhkeamista, värimuutoksia ja merkkejä ennenaikaisesta vanhenemisesta. Miten näitä vaikutuksia voidaan ehkäistä? Annamme alla muutamia suosituksia. Ota huomioon!

Suojaa hiukset kloorilta näin

Uima-altaissa desinfiointiaineena käytetyllä kloorilla on haitallisia vaikutuksia hiuksiin. Hair Professionals Career College -julkaisun mukaan tämä kemikaali imee itseensä hiusten luonnolliset öljyt, mikä johtaa hiusten kuivumiseen ja vaurioitumiseen.

Tarkemmin sanottuna se kuivattaa hiuksia ja tekee niistä melko hauraat, sillä se vaikuttaa hankaavasti sekä jo itsessään että auringolle altistumisen seurauksena. Lisäksi se antaa värjätyille tai vaaleille hiuksille vihertävän sävyn ja saa ne menettämään väriä nopeammin.

Mutta miten näitä kielteisiä vaikutuksia voidaan välttää? Vastaus on yksinkertainen: pidä huolta hiuksistasi, pidä ne kosteutettuina äläkä masennu. Alla on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat kauniit hiukset uhraamatta intohimoasi uintiin.

 • Kosteuta hiuksiasi: Tee tämä ennen ja jälkeen uinnin. Voit tehdä tämän levittämällä valitsemaasi kosteuttavaa tuotetta.
 • Käytä uimalakkia: Tämä estää klooria vaikuttamasta suoraan hiuksiisi.
 • Huuhtele hiukset huolellisesti: Kun olet lopettanut uimisen, sinun on huuhdeltava hiuksesi runsaalla vedellä ja varmistettava, ettei niihin jää klooria.
 • Levitä aurinkosuojaa: Aivan oikein, on olemassa tuotteita, jotka suojaavat hiuksiasi UV-säteiltä. Tämä on tärkeää, sillä auringolla on taipumus tehostaa kloorin vaikutuksia.
 • Käytä kuiville hiuksille tarkoitettua erikoishampoota: Vaikka ottaisit käyttöön antamamme vinkit, nekään eivät täysin estä hiuksiasi kärsimästä. Siksi on ihanteellista käyttää tämäntyyppistä shampoota ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä ja lisävaurioiden välttämiseksi.
 • Käytä hoitoainetta päivittäin: Tämän tuotteen tehtävänä on kosteuttaa hiuksia normaalin pesun jälkeen. Älä siis jätä sitä pois hiuspesun yhteydessä, etenkään kun käyt uimassa.
 • Leikkaa latvat säännöllisesti: Näin estetään latvojen vaurioituminen, esimerkiksi hiuspinnien aiheuttamat vahingot, jotka jatkavat säikeiden vaurioitumista. Tee se kahden tai kolmen kuukauden välein.

Lue tämäkin: Haluatko kiiltävät ja pehmeät hiukset?

Suojaa ihoasi kloorin vaikutuksilta

Journal of Sport and Health Research mainitsee, että yksi yleisimmistä ammattiuimareiden raportoimista vaivoista on kuiva iho. Tämän vuoksi on välttämätöntä suojata iho ennen uintia, uinnin aikana ja sen jälkeen.

Tässä on muutamia vinkkejä, jotka estävät ihoa kärsimästä tästä kemikaalista:

 • Käy suihkussa ennen uintia: Tämä estää joitakin päivittäin käyttämiäsi tuotteita, kuten voiteita ja deodorantteja, aiheuttamasta haittavaikutuksia, kun ne joutuvat kosketuksiin kloorin kanssa ja ärsyttävät ihoa.
 • Älä käytä koruja tai metalliesineitä: Kuten edellä, nämäkin reagoivat kloorin kanssa ja voivat vapauttaa myrkyllisiä ja ärsyttäviä aineita.
 • Kosteuta ihoasi: Kloorin vaikutusten torjumiseksi uima-altaassa olon jälkeen käytä mieluiten erittäin kosteuttavaa voidetta, joka auttaa säätelemään ihon luonnollista pH-arvoa ja joka on tarkoitettu erityisesti kuivalle iholle.
 • Käytä aina aurinkovoidetta: Asiantuntijoiden mukaan tämä tuote auttaa suojaamaan ihoa jatkuvan auringolle altistumisen haitallisilta vaikutuksilta. He suosittelevat myös, että jos uit usein, käytä hypoallergeenistä tuotetta.
 • Käy suihkussa uinnin jälkeen: Näin poistat kaikki kloorin jämät iholta. Ihanteellista on tehdä tämä käyttäen runsaasti vettä.

Lue lisää: 4 vartalokuorintaa kuivalle iholle

Suojaa myös kynnet kloorilta

Suojaa kynnet kloorilta aivan kuten hiuksesi ja ihosi. Vaikka kynnet näyttävätkin niin kiinteiltä ja kovilta, ne ovat varsin herkkiä. Offarm -julkaisu selittää, että kynsiin sitoutuu keratiinin lisäksi 7-16 prosenttia vettä.

Kun kynnet altistuvat yli 30 prosentille vettä, niistä tulee pehmeät ja ne voivat rikkoutua helpommin. Toisaalta, kun ne altistuvat alle 7 prosentille vettä, niistä tulee hauraat ja kuivat.

Kun kynnet ovat pitkään klooripitoisessa vedessä, niistä tulee aluksi pehmeät, mutta sitten ne kuivuvat kloorin vaikutuksesta. Alla on joitakin vinkkejä, joita voit noudattaa niiden suojaamiseksi:

 • Älä laiminlyö kosteutusta: Älä luule, että vesi riittää kosteuttamaan kynnet, vaan ihanteellista on käyttää voiteita, joissa on öljyjä, kuten argaaniöljyä, kuivuuden torjumiseksi.
 • Käytä suojalakkaa: Tämä tuote luo eräänlaisen kalvon, joka estää klooria tunkeutumasta suoraan kynsiin.
 • Syö terveellisesti: Voit vahvistaa kynsiäsi sisältä ulospäin, jotta ne kestävät kloorin vaikutuksia. Syö hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, kananmunia ja maitotuotteita, muun muassa A-, B-, C- ja D-vitamiineja runsaasti sisältäviä tuotteita.

Näin helppoa on huolehtia hiuksista, ihosta ja kynsistä klooria vastaan

Suojaa hiukset, iho ja kynnet kloorilta! Kuten huomaat, hoito on yksinkertaista ja se voidaan helposti sisällyttää päivittäisiin rutiineihisi, varsinkin jos olet innokas uimari tai vietät paljon aikaa klooripitoisessa vedessä.

Vaikka olisit kiireinen, käytä aikaa näiden ohjeiden noudattamiseen. Vain siten voit välttää vahinkoja tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fernández-Luna, A.; Burillo, P.; Felipe, JL; Plaza, M.; Sanc hez-Sánchez, J.; Gallardo, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas cloradas. Revista de Deporte y Investigación en Salud. 3(3): 203-210.
 • Font, E. (2002). Cuidado de manos y uñas. Offarm, 21(10), 92–98. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidado-manos-unas-13039714
 • Garrote, A., & Bonet, R. (2008). Fotoprotección. Factores de protección y filtros solares. Offarm, 27(5), 63–73. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-fotoproteccion-factores-proteccion-filtros-solares-13120520
 • Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.