Suitsukepidikkeen valmistaminen kotona: 4 ideaa

Tapaturmien ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää suitsukepidikettä suitsuketta poltettaessa. Tänään kerromme, kuinka voit valmistaa sellaisen itse kotona!
Suitsukepidikkeen valmistaminen kotona: 4 ideaa

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Suitsuketta saadaan sekoittamalla joidenkin kasvien tuottamaa luonnollista, tahmaista, öljymäistä ja tuoksuvaa eritettä (resiiniä) kasvi- tai eläinperäisiin aromaattisiin öljyihin. Näiden ja muiden ainesten sekä kotitekoisen suitsukepidikkeen avulla saat kotisi täyteen miellyttävää tuoksua. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka suitsukepidikkeen valmistaminen onnistuu kotona.

Suitsukkeita on alettu polttaa kodeissa paljon. Jotta niiden polttaminen ei aiheuttaisi tapaturmia, tarvitaan suitsukepidikettä. Tämän välineen avulla pidät palavan tikun paikallaan ja pystyssä.

Katsotaan joitakin helppoja vaihtoehtoja.

1. Suitsukepidikkeen valmistaminen magnolian lehdistä

Nämä suuret ovaalinmuotoiset lehdet ovat hyvä alusta suitsuketikuille. Tämän ekologisen vaihtoehdon valmistamiseen ei tarvita kovinkaan paljon välineitä: magnolian lehtiä, jotka ovat pudonneet vain muutama tunti aiemmin, ohuita siveltimiä ja maaleja tai geelikyniä.

Valitse hyväkuntoinen magnolian lehti ja ala koristella sitä kuvioilla ja väreillä haluamallasi tavalla. Voit kirjoittaa viestejä tai sanoja, esimerkiksi rauha tai rentoutus.

Ideana on tehdä tämä koveralle puolelle, jotta suitsukkeen tuhkat putoavat sinne. Odota tarvittava aika, jotta maali kuivuu, ja tee reikä suitsukkeen kärjellä korkeimpaan päähän.

2. Suitsukepidikkeen valmistaminen puunoksista

Yritä löytää noin 25 sentin pituinen oksa, joka on enintään 10 senttiä paksu. Leikkaa nyt siististi oksan keskeltä pitkittäin päästä päähän. Tässä vaiheessa sinulla on kaksi potentiaalista suitsukepidikettä. Litteä puoli tulee ylöspäin, kun taas kaartunut puoli toimii pohjana.

Poraa tämän jälkeen pienellä poranterällä tai samankokoisella naulalla keskeltä tai toisen reunan läheltä. Tähän reikään kiinnitetään suitsuketikku.

Voit kaivertaa pienen tuhkankerääjänä toimivan syvänteen litteälle puolelle. Räätälöi suitsukepidike lakalla tai suihkemaalilla valitsemallasi värillä.

Suitsukepidikkeen voi valmistaa itse kotona esimerkiksi puunoksista
Suitsuketikkuja löytyy eri materiaaleista. Jokaisella on omanlaisensa käyttötapa ja -tarkoitus.

3. Suitsukepidikkeen valmistaminen vanhoista CD-levyistä

Tämän idean toteuttamiseksi tarvitaan savea auringonkukan, kuun tai jonkin omavalintaisen kuvion muotoilemiseksi. Kun savi on vielä tuoretta, tee useampia koloja työntämällä siihen suitsukkeen puinen pää.

Kun se on valmis, paista se kovaksi, jotta se pysyy muodossaan. Liimaa se sitten kylmän silikonin avulla keskelle CD-levyä. Jotta kotitekoinen suitsukepidike ei naarmuttaisi pintoja, leikkaa levyn kokoinen pala huopakangasta ja liimaa se levyn vastakkaiselle puolelle.

Paras asia itse tehdyissä käsitöissä on se, että ne voi suunnitella omien mieltymysten mukaan. Voit siis koristella ja maalata uuden suitsukepidikkeesi haluamallasi tavalla. Yksi mahtava puoli tässä on se, että voit käyttää useita tikkuja samaan aikaan.

4. Kokeile esikiihdytettyä hartsia

Tämä voi kuulostaa vähän arveluttavalta, mutta se on oikeasti hyvin helppokäyttöinen materiaali eikä se juurikaan vaadi taitoa. Pidä vain seuraavat välineet käden ulottuvilla:

  • silmätippapipetti
  • ruokaöljyä
  • esikiihdytettyä hartsia
  • kirkasta liimaa
  • valitsemaasi väriainetta
  • pala puuvillakangasta
  • 1 %:sta hartsikatalyyttiä
  • omavalintainen muotti
  • astia ja tikku sekoittamiseen
  • keraamisia palloja, joissa on suitsukkeen mentävät reiät

Ohjeet vaihe vaiheelta

Eikun töihin! Ota muotti ja peitä se pienellä määrällä paistoöljyä. Poista ylimääräinen puhtaalla liinalla, kaada astiaan sen verran hartsia kuin uskot tarvitsevasi ja laita astia lämpimään veteen.

Varo ettei hartsi joudu kosketuksiin veden kanssa, muutoin se kovettuu. Lämmin vesi auttaa vähentämään ilmakuplia tuotteessa.

Viiden minuutin päästä ota astia pois ja anna hartsin olla huoneenlämmössä. Lisää väriaine. Sekoita tikulla väri tasaiseksi. Tässä vaiheessa lisää katalyytti (40 tippaa per 100 g hartsia). Sekoita, kaada muottiin ja anna olla 1 tunti 45 min.

Ota työsi pois muotista puhtaalle liinalle tai tasaiselle alustalle. Kiinnitä liiman avulla keraaminen pallo hartsiin niin, että reikä osoittaa ylöspäin. Kun se kuivuu, voit ottaa kotitekoisen suitsukepidikkeen käyttöön.

Suosituksia suitsukkeen sytyttämiseen

Parhaimpia suitsukkeita ovat tikut, joita ostetaan monikäyttöisyytensä vuoksi eniten. Tikun sytyttämiseksi sinun tulee vain pitää kiinni puisesta kärjestä.

Sytytä tikku tulitikun avulla ja katso, kuinka suitsukejauheen väri muuttuu. Ota se pois liekistä ja aseta se suitsukepidikkeeseen käytettäväksi.

Suitsuketta saa myös rakeina. Katsotaan nyt muutamia suosituksia, jos kallistut enemmän tämän vaihtoehdon puolelle.

Jos päätät käyttää hiiltä suitsukkeen sytyttämisessä

Ota astia, joka sietää korkeita lämpötiloja. Voit käyttää jotakin kotoa löytyvää astiaa, kunhan se on valmistettu kuumuutta kestävästä materiaalista, kuten savesta tai metallista. Siinä tulee olla kahvat.

Ota hiilitabletti metallipihdeillä ja sytytä se palamaan. Useimpien hiilten mukana tulee ruutia, mutta jos se on sinusta hankala sytyttää, voit lisätä muutaman tipan kerosiinia.

Kun se palaa, laita se astiaan ja kaada päälle suitsukerakeita. Tuuleta sitä sitten pahvinpalasen avulla. Voit lisätä suitsuketta sitä mukaa kun se palaa.

Suitsukkeita tulee polttaa pidikkeessä
Suitsuketikut ovat yleisin saatavilla oleva suitsukemuoto, mutta on olemassa myös suitsukerakeita.

Jos päätät olla käyttämättä hiiltä

Tätä varten sinun on ostettava eteerisen öljyn poltin tai sähköpoltin ja seurattava valmistajan ohjeita. Voit myös valita perinteisemmän tavan, joka on öljypoltin. Sytytystä varten käytä tuoksutonta öljyä ja lisää sitten suitsukerakeita.

Laita tuossa vaiheessa sytytetty kynttilä polttimen alaosaan. Kun öljy kuumenee, suitsukkeesta vapautuu tuoksua.

Kotitekoinen suitsukepidike: edullinen ja helppo keino saada tuoksua kotiin

Valitsemasi tuotteen laatu on tärkeää. Mitä luonnollisempi se on, sitä vähemmän lisättyjä komponentteja siinä tulisi olla, toisin kuin synteettisissä tikuissa.

Japanissa, Nepalissa ja Tiibetissä valmistetut suitsukkeet ovat yleensä markkinoiden parhaita. Joskus kannattaa sijoittaa hieman enemmän rahaa. Tuoksun voit itse valita, mutta suosituimpia ovat rentouttava laventeli ja santelipuu.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.