Stoalaisuus, hyödyllinen filosofia

Stoalaisuus on filosofia, joka auttaa hallitsemaan tunteita. Tänään kerromme sinulle stoalaisuuden ominaisuuksista, jotta voit oppia hyödyntämään sitä.
Stoalaisuus, hyödyllinen filosofia

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2022

Huomaamme usein, että elämä ei mene aivan niin kuin haluaisimme sen menevän. Se yllättää meidät jatkuvasti odottamattomilla tapahtumilla, jotka voivat häiritä suunnitelmiamme, toiveitamme tai tavoitteitamme. Kun kohtaamme näitä vaikeuksia, tunnemme olomme ahdistuneiksi, järkyttyneiksi ja turhautuneiksi. Stoalaisuus on filosofia, joka voi auttaa sinua käsittelemään näitä tunteita. Tänään kerromme stoalaisuudesta ja kuinka voit hyödyntää sitä elämässäsi.

Mitä on stoalaisuus?

Stoalaisuus on filosofinen koulukunta, joka syntyi 3. vuosisadalla eKr. Sen periaatteet ovat käytännön opas hyvän elämän elämiseen arvaamattomassa maailmassa. Huolimatta siitä, että se luotiin yli 2 000 vuotta sitten, sen opetukset ovat edelleen voimassa.

Stoalaisuus on filosofinen uskomus, joka puolustaa niiden tunteiden hallintaa, jotka voivat häiritä elämääsi. Hallitset niitä hyveen ja järjen kautta. Tavoitteena on saavuttaa onnellisuus ja viisaus mukavuudesta, aineellisista hyödykkeistä ja omaisuudesta riippumatta.

Stoalaisuuden mukaan on olemassa kolmenlaisia ​​tunteita: hyviä, huonoja ja yhdentekeviä. Meidän pitäisi keskittyä niihin ajatuksiin ja tunteisiin, jotka ovat epäterveitä, jotta voimme oppia hallitsemaan ja käsittelemään niitä. Tällä tavalla voimme saavuttaa tietynlaisen häiriintymättömyyden ja riippumattomuuden, kun kohtaamme tosielämän ongelmia.

Tämä kanta perustuu siihen periaatteeseen, että ihmisiä eivät häiritse itse tosiasiat, vaan uskomukset, joita heillä on näistä tosiasioista. Joten vastuu, kun olemme turhautuneita, nolostuneita tai järkyttyneitä, olisi täysin meidän, ei muiden.

Lisäksi on tärkeää korostaa, että sinun ei tule eliminoida tai tukahduttaa tunteitasi. Siitä ei stoalaisuudessa ole kyse. Sen sijaan sinun tulee kohdata epämiellyttäviä tunteita aiheuttavat ajatukset ja muuttaa ne terveellisemmiksi ajatuksiksi.

Stoalaisuuden historia ja alkuperä

Zenon Citrus perusti stoalaisen koulun 3. vuosisadalla eKr. Ateenaan. Nimi tulee kreikan sanasta stoikós, joka on johdettu sanasta stoá, joka tarkoittaa “portico”, paikkaa kaupungissa, jossa filosofit tapasivat. Seneca (4 eKr.–65 jKr.), Epiktetos (55–135) ja Marcus Aurelius (121–180) ovat tunnetuimpia eksponentteja.

Stoalaisuus oli yksi vaikutusvaltaisimmista kreikkalaisista koulukunnista, joka saavutti suuren korkeuden 3. ja 2. vuosisatojen välillä eKr. Se alkoi kuitenkin heiketä, kun kristinusko kasvoi suositummaksi. Mutta on tärkeä tietää, että kristinusko ja muut uskonnot ottivat joitakin periaatteita juuri stoalaisuudesta.

Nykyään stoalaiset ajatukset ovat hyvin päteviä eri asemissa. Sillä on myös suuri vaikutus psykologiaan, erityisesti kognitiivis-käyttäytymishaaraan.

Stoalaisuus auttaa tunteiden kanssa.

Stoalaisuuden ominaisuudet

Stoalaisuuden keskeiset ominaisuudet ovat seuraavat:

  • Stoalaisuus on elämänfilosofia. Suositellut päivittäiset käytännöt auttavat sinua saavuttamaan onnellisuuden.
  • Stoalaisille maailmankaikkeus on elävä organismi, jolla on rationaalinen sielu (logos). Tämä universaali ja jumalallinen järki osallistuu kaikkeen olemassa olevaan ja selittää kaiken. Jokaisella tilanteella on siis selitys. Lisäksi jokainen tietty elementti kuuluu kosmiseen järjestykseen, johon osallistumme.
  • Jokaisen ihmisen äly on osa universaalista järkeä. Siksi onnen saavuttaminen edellyttää harmonista elämää universumin kanssa.
  • Ainoa asia, jonka ihmiset voivat tehdä ulkoisten tapahtumien edessä, on hallita omaa tapaansa nähdä ja käsitellä asioita.
  • Stoalainen elämänfilosofia sisältää elämän sopusoinnussa luonnon kanssa järjen avulla. Tässä mielessä sosiaalinen elämäsi voi parantua, jos hyväksyt kohtalon olemassolon.

5 harjoitusta soveltaaksesi stoalaisuutta jokapäiväisessä elämässäsi

Kuten olemme jo maininneet, stoalaisuus on käytännöllinen filosofia, joka pyrkii parantamaan ihmisten jokapäiväistä elämää. Alla näytämme sinulle joitain harjoituksia, joiden avulla voit sisällyttää stoalaisuuden piirteet jokapäiväiseen elämääsi.

1. Tunnista, mikä on ja mikä ei ole sinun hallinnassasi

Tunnista ja erottele elämäsi asiat, jotka ovat ulkoisia eivätkä siksi ole hallinnassasi, ja jotka ovat sisäisiä ja jotka voit käsitellä.

Nykyfilosofi Massimo Pigliuccin mukaan asioita, joita voimme hallita, ovat tuomiomme, mielipiteemme ja arvomme. Kaikki muu on ulkoista ja asioita, joita emme voi hallita.

Vaikka saattaakin näyttää siltä, ​​että stoalaisuus rohkaisee sinua tyytymään kaikkeen elämässä, se ei itse asiassa ole totta. Sen sijaan se kysyy: jos et voi hallita sitä, mikä on itsesi ulkopuolella, mitä  järkeä on huolestua siitä?

2. Ajattele ennen kuin toimit

Marcus Aurelius vahvisti, että jos jokin ulkoinen häiritsee, epämukavuus ei johdu itse asiasta, vaan ajatuksistasi sitä kohtaan. Siksi sinulla on valta välttää tämä epämukavuus.

Joten kun olet vihainen, turhautunut tai ahdistunut jostain, sinun tulee pysähtyä ajattelemaan hetkeksi ja pohtimaan tapahtumia. Sitten kysy itseltäsi, mikä olisi paras tapa reagoida. Pelkästään asioiden pohtiminen voi auttaa sinua välttämään negatiivista ja impulsiivista reaktiota.

3. Määrittele pelkosi

Toinen arvokas stoalaisuuden käytäntö on määritellä, mitä pelkäät. Sitten voit miettiä tapoja estää tätä pelkoa toteutumasta. Tai jos näin tapahtuu, voit olla valmis minimoimaan vahingot.

Tämä auttaa meitä saamaan pelkomme pois päästämme ja arvioimaan sitä objektiivisesti. Näin tehdessämme ymmärrämme, että se ei todellakaan ole niin paha. Voimme hallita niitä, jos osaamme estää ne.

4. Elä nykyhetkessä

Seneca sanoi, että onnellisuus piilee nykyhetkestä nauttimisessa ilman, että on huolissaan tulevaisuudesta. Se saattaa tuntua tylsältä, mutta se on erittäin arvokas oppitunti, joka auttaa meitä tuntemaan tyytyväisyyttä siihen, mitä meillä jo on.

Monet ajattelevat, että saavutukset ja menestys tuovat meille onnea. Stoalaisuuden harjoittajat tietävät kuitenkin, että asia on toisin päin. Onnellisuus on se, mikä tuo meille menestystä ja saavutuksia. Joten sinun ei pitäisi odottaa huomista, jotta voit alkaa nauttia elämästäsi.

5. Hyväksy kuoleman todellisuus

Meidän kaikkien on hyväksyttävä se, että jonain päivänä kuolemme. Hyvin harvat ihmiset haluavat puhua kuolemasta tai edes ajatella sitä. Se on kuitenkin yksi varma asia, joka meillä elämässä on. Ja sen kohtaaminen voi olla vapauttavaa. Tämä johtuu siitä, että kuoleman pelko lamaannuttaa meidät, eikä anna meidän poistua mukavuusalueeltamme.

Oman kuoleman pohtiminen on masentavaa, jos sitä ei lähestytä oikein. Elämä on lyhyt. Halusimme tai emme, jonain päivänä me kaikki lakkaamme olemasta.

Yhteenveto

Tunteiden hallinta ja sen ymmärtäminen, mikä on ja mikä ei ole hallinnassasi, ovat stoalaisuuden piirteitä. Tämä ei kuitenkaan aina ole helppo tehtävä.

Yksi tapa, joka auttaa, on kirjoittaa päiväkirjaan ennen nukkumaanmenoa. Kun teet niin, voit pohtia päivän tärkeimpiä asioita ja miltä ne tuntuvat. Voit tehdä niin kysymällä itseltäsi kysymyksiä, kuten mikä meni pieleen, mikä meni hyvin ja mitä voit parantaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.