Logo image
Logo image

Onko sinkkilisistä apua hengityselinsairauksia vastaan?

2 minuuttia
Jos olet altis hengityselinten sairauksille, sinun kannattaa harkita sinkkilisän sisällyttämistä ruokavalioosi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle siitä.
Onko sinkkilisistä apua hengityselinsairauksia vastaan?
Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2022

Sinkkilisät voivat olla hyödyllisiä joidenkin hengitystiesairauksien torjunnassa. Tämä elementti osallistuu valkosolujen erilaistumiseen, jotka ovat elintärkeitä immuunijärjestelmän tehokkuuden takaamiseksi.

Parasta on pitää sinkkitasot riittävän korkealla ongelmien välttämiseksi. Infektion sattuessa sen nauttiminen voi auttaa paranemisprosessissa.

Useat ravintoaineet osallistuvat kehon puolustustoimintoihin immuunijärjestelmän kautta. Myös C-vitamiini on yksi näistä ravintoaineista. Sitä löytyy erityisesti sitrushedelmistä.

Sinkki ja immuunijärjestelmä

Yleisesti ottaen sinkkiä löytyy suuria määriä lihasta ja pähkinöistä. Se on välttämätön hivenaine, ja sen sisällyttäminen ruokavalioomme on elintärkeää välttääksemme puutteita, jotka voivat vaikuttaa fysiologian normaaliin toimintaan.

Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä elementti on osallisena monissa signalointiprosesseissa ja indusoi epigeneettisiä modifikaatioita, joita pidetään hyödyllisinä immuunijärjestelmän toiminnassa.

Advances in Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sinkki toimii antiviraalisena aineena ja sen puutostilat lisäävät infektioiden ilmaantuvuutta. Se ei ainoastaan ​​​​suojaa hengityselimiä, vaan sinkin alhaiset tasot liittyvät myös suurempaan riskiin saada ihmisen immuunikatovirus (HIV). Tästä syystä lisäravinteita käytetään erityisesti virusten aiheuttamien sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.

Kuitenkin, kuten muidenkin hivenravinteiden kohdalla, sinun on noudatettava annostusohjeita. Lisäravinteista on hyötyä, kunhan tiettyjä rajoja ei ylitetä.

Kuten Journal of Trace Elements in Medicine and Biology -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, ihmiskeho sisältää 2-3 grammaa sinkkiä. Kyseisen määrän ylityksellä voi olla haitallisia vaikutuksia. Tämän mineraalin päivittäinen vaihtuvuus on noin 0,1 %.

Sinkin suositeltu päiväannos on 9-11 milligrammaa kontekstista riippuen. Naiset tarvitsevat yleensä vähän vähemmän. Miehet tarvitsevat enemmän, koska tämä alkuaine osallistuu testosteronin synteesiin kiveksissä.

Joka tapauksessa jotkut lisäravinteet voivat tarjota jopa 15 milligrammaa tätä mineraalia; se on määrä, jota ei pidetä elimistölle myrkyllisenä. Siitä huolimatta sinun tulee aina ottaa huomioon valmistajan suositukset.

Some figure
Sinkkiä löytyy myös pähkinöistä, joita voit helposti sisällyttää ruokavalioosi.

Lue myös: Seitsemän sinkkipitoista ruokaa ja niiden hyödyt

Ovatko sinkkilisät hyödyllisiä?

Sinkkilisät eivät ainoastaan ​​auta estämään virusten aiheuttamia hengitystiesairauksia, vaan auttavat myös vähentämään oireiden vakavuutta. Tämä helpottaa hoitoa ja parantaa potilaan elämänlaatua.

Itse asiassa on ehdotettu, että tällaisten tuotteiden käyttö helpottaa infektion hallintaa kolmannesta päivästä eteenpäin. Näin ollen taudin oireet lievittyvät varhaisessa vaiheessa.

Joissakin tapauksissa on havaittu 28 % pienempi riski saada hengitystieoireita sinkkilisän käytön aloittamisen jälkeen. Hyvin pieniannoksista nenäsumutinta voitaisiin jopa käyttää taudin etenemisen riskin rajoittamiseen.

Loppujen lopuksi tämä hoito on turvallinen ja vain vähän invasiivinen. Sitä voidaan käyttää tavalliseen vilustumiseen. Tällä tavalla vältyt liian monilta lääkkeiltä, ​​joilla voi olla sivuvaikutuksia ja  häiritä maksan normaalia toimintaa. Sama ei päde sinkkiin.

Melkein kaikki potilaat sietävät hyvin mikroravintolisiä. Ne ovat halpoja ja myrkyllisyysaste on todella alhainen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niitä olisi suositeltavaa kuluttaa koko ajan. Niillä voi myös olla tiettyjä vasta-aiheita.

On aina parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Some figure
Lisäravinteet ovat yleensä vaarattomia, mutta kullekin aineelle vahvistettua enimmäisannostusta ei saa ylittää.

Lue myös: Näin sinkki vahvistaa vastustuskykyä

Sinkkilisät ovat turvallisia ja edullisia

Sinkkilisät sopivat hengityselinsairauksien ehkäisyyn ja hallintaan. Ne ovat edullinen ja vähäriskinen vaihtoehto.

Lisäksi sinkki on avain moniin muihin prosesseihin, joita kehossa tapahtuu päivittäin. Siksi on tärkeää varmistaa, että sinkkilisien käytössä noudatetaan valmistajan suosituksia.

Tärkeä osa hyvän terveydentilan ylläpitämistä on ravitsemus. Et vain estä ei-tarttuvia patologioita, vaan myös tarttuvia sairauksia. Kun ravintoainevarastot ovat tyydyttävällä tasolla, virukset ja bakteerit eivät todennäköisesti pääse verenkiertoon.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.