Sinimailanen ja rintamaidon tuotannon lisääminen
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Perinteisessä lääketieteessä sinimailanen (Medicago sativa) on luokiteltu “luonnolliseksi galaktagogiksi”, mikä tarkoittaa, että sillä on kyky lisätä rintamaidon tuotantoa. Sen kannattajien mukaan näiden ominaisuuksien takana ovat kasvin sisältämät fytoestrogeenit. Asia on kuitenkin vielä tutkinnan alla. Ovatko sinimailanen ja rintamaidon tuotannon lisääminen todella yhteydessä toisiinsa?
Toistaiseksi todisteet tästä ovat rajalliset. Itse asiassa joitain ongelmallisia sivuvaikutuksia on havaittu, joten sinun tulisi harkita tarkkaan ennen kuin käytät tätä lisäravinnetta. Haluaisitko kuitenkin tietää lisää tästä aiheesta? Jatka lukemista!
Mikä on sinimailanen?
Sinimailanen (Medicago sativa) on Fabaceae-heimoon kuuluva monivuotinen palkokasvi. Sitä on käytetty pitkään perinteisessä lääketieteessä, koska se on bioaktiivisten yhdisteiden lähde, mukaan lukien rasvahapot, fytoestrogeenit, antioksidantit, vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit.
Erityisesti sen lehtiä ja juuria käytetään yrttilisäaineiden tuotannossa. Samoin sen siemeniä käytetään elintarviketarkoituksiin. Ja kuten Pharmaceutical Biologyssa jaetussa katsauksessa esitetään, sen fytoaineosat antavat sille seuraavat ominaisuudet:
- Estrogeeninen
- Antioksidantti
- Haavoja ehkäisevä
- Antimikrobinen
- Hypolipidemia
- Anti-inflammatorinen
- Neuroprotektiivinen
- Hypokolesterolinen
Juuri tämä viimeinen ominaisuus liittyy sen kykyyn lisätä rintamaidon tuotantoa. Sinimailasta on käytetty vuosikymmeniä luontaislääketieteessä, mutta tarvitsemme lisää tieteellisiä tutkimuksia. Tutkitaanpa aihetta tarkemmin.
Lue myös: Kuinka säilöä rintamaitoa oikeaoppisesti
Miksi sinimailasen sanotaan lisäävän rintamaidon tuotantoa?
Sinimailasen käyttö rintamaidon stimulanttina juontaa juurensa kauas historiaan. Kansanlääketieteessä tästä kasvista saatuja lisäravinteita on käytetty imettävien äitien keskuudessa, jotka eri syistä haluavat lisätä maidontuotantoa.
Sinimailasen sisältämän fytoestrogeenipitoisuuden uskotaan olevan galaktagogivaikutuksen takana. Nämä kasviaineet muistuttavat estrogeenejä ja voivat sitoutua niiden reseptoreihin kehossa. Tästä huolimatta todisteet ovat rajallisia ja epäselviä.
Drugs and Lactation Database -tietokannan kautta jaetuissa tiedoissa todetaan, että vaikka sinimailasta on käytetty galaktagogina ja se sisältyy patentoituihin sekoituksiin, joiden tarkoituksena on lisätä rintamaidon tuotantoa, ei ole olemassa tieteellisesti päteviä kliinisiä tutkimuksia, jotka tukevat tällaista käyttöä.
Vaikka se on tärkeä saponiinien, estrogeenisten isoflavonoidien, K-vitamiinin ja L-kanavaniinin (aminohappo) lähde, tutkimukset eivät ole pystyneet vahvistamaan, että se voisi edistää imetystä.
Tästä syystä samassa lähteessä todetaan, että nämä lisäravinteet eivät saa korvata rintamaidon tuotantoon viittaavien muunnettavien tekijöiden arviointia. Tämän ongelman edessä ehdotetaan usein ruokavalio- ja elämäntapamuutoksia, joista on usein paljon apua.
Onko riskialtista syödä sinimailasta rintamaidon tuotannon lisäämiseksi?
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) pitää sinimailasta turvallisena useimmissa tapauksissa. Mutta se varoittaa, että tämän kasvin sisältämät aineet, kuten L-kanavaniini, stimuloivat immuunijärjestelmää ja ovat yleensä haitallisia potilailla, joilla on systeeminen lupus erythematosus.
Muita sen kulutukseen liittyviä ongelmia:
- Se voi aiheuttaa ripulia äidillä ja vauvalla.
- Tieteellisten todisteiden puuttumisesta huolimatta, sen käyttöä ei suositella naisille, joilla on jo hyvin runsas rintamaidon tuotanto.
- K-vitamiinipitoisuuden vuoksi sen samanaikainen käyttö antikoagulanttien kanssa ei ole suositeltavaa.
- Sen käyttöä tulee välttää, jos henkilöllä on diagnosoitu autoimmuunisairaus.
- Sitä ei myöskään pidä ottaa, jos henkilöllä on hormonaalisia häiriöitä. Jos näin on, on ensin otettava yhteys lääkäriin.
- FDA:n kaltaiset tahot eivät säätele sinimailasen lisäravinteita teessä, kapseleissa ja tableteissa. Siksi laatua ja puhtautta ei voida taata. On tärkeää ostaa lisäravinteita luotettavasta lähteestä.
Sinimailanen ja rintamaidon tuotannon lisääminen
Jos haluat kokeilla sinimailasta osana ruokavaliotasi imetyksen aikana, on parasta neuvotella asiasta ensin lääkärin kanssa. Yleensä kasvia on saatavilla infuusiona ja tablettimuodossa. Paras tapa hyödyntää sen ominaisuuksia on syödä sitä sen luonnollisessa muodossa.
Sekä ituja että siemeniä voidaan lisätä salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja muihin valmisteisiin. Sen käyttöä keitettynä suositellaan E. coli -myrkytysriskin välttämiseksi. Tee ja tabletit tulee nauttia valmistajan ohjeiden mukaisesti suositeltua annosta ylittämättä.
Onko olemassa muita luonnollisia tapoja stimuloida rintamaidon tuotantoa?
Vähäinen rintamaidontuotanto on yleinen imettävien äitien huolenaihe. Loppujen lopuksi se tukee parhaiten vauvan kehitystä ja kasvua.
Joten mitä tehdä asialle? Tämän ongelman ratkaisemiseksi on olemassa useita vaihtoehtoja:
- Aloita imetys mahdollisimman pian, mieluiten tunnin kuluttua synnytyksestä.
- Anna maitoa usein. Mitä enemmän stimulaatiota rinnat saavat vauvan imemisestä, sitä parempi.
- Käytä rintapumppua. Se auttaa myös stimuloimaan kanavia.
- Säilytä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio. Lisäksi juo runsaasti vettä.
- Syötä molemmilla rinnoilla. Vaihta rintaa säännöllisesti.
Viime kädessä on hyvä idea hakea imetysneuvontaa lääkäriltäsi tai kätilöltäsi. He voivat tarkistaa, onko imetystekniikka sinulle sopiva tai käytätkö lääkkeitä, jotka voivat vähentää maidontuotantoa.
Samoin he voivat auttaa sinua ratkaisemaan kaikki lisäravinteisiin, ruokavalioon ja muihin onnistuneeseen imetykseen vaikuttaviin tekijöihin liittyvät huolenaiheesi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bora, K. S., & Sharma, A. (2010). Phytochemical and pharmacological potential ofMedicago sativa: A review. In Pharmaceutical Biology (Vol. 49, Issue 2, pp. 211–220). Informa UK Limited. https://doi.org/10.3109/13880209.2010.504732
- Budzynska K, Gardner ZE, Low Dog T, Gardiner P. Complementary, holistic, and integrative medicine: advice for clinicians on herbs and breastfeeding. Pediatr Rev. 2013;34(8):343-353. doi:10.1542/pir.34-8-343
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Alfalfa. [Updated 2021 Jun 21]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501830/
- Kalarikkal SM, Pfleghaar JL. Breastfeeding. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534767/
- Shamir R. The Benefits of Breast Feeding. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2016;86:67-76. doi: 10.1159/000442724. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27336781.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.