Sälekaihtimien puhdistus tehokkaasti

Sälekaihtimien puhdistuksessa on tärkeää pitää mielessä niiden materiaali, sillä kaikkiin materiaaleihin ei sovi samanlainen käsittely.
Sälekaihtimien puhdistus tehokkaasti

Kirjoittanut Paula Heidemeyer

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Joskus siivoaminen saattaa kiristää hermoja, sillä jokainen esine ja pinta vaatii erilaista käsittelyä ja eri puhdistusaineita. Huolellinen siivous voi olla haastava tehtävä, mutta jos tiedät joitakin hyviä kikkoja ja menetelmiä etukäteen, hyödynnät ajan tehokkaammin ja kotisi pysyy moitteettomassa kunnossa. Tässä artikkelissa neuvomme, kuinka sälekaihtimien puhdistus onnistuu tehokkaasti.

Sälekaihtimien puhdistus voi olla turhauttavaa, sillä säleitä on paljon ja jokainen kaihdin saattaa olla valmistettu eri materiaalista. Haluammekin nyt näyttää, kuinka voit valmistaa omat siivoustuotteet niiden puhdistamiseksi oikeaoppisesti.

Parhaat tuotteet sälekaihtimien puhdistukseen

Sälekaihtimien puhdistus riippuu materiaalista

Sälekaihtimien puhdistus voi olla työlästä

Sälekaihtimet voi olla valmistettu monista eri materiaaleista. Sälekaihtimien puhdistus vaatiikin omanlaistaan käsittelyä riippuen valmistusmateriaalista. Puulle on omat puhdistustuotteensa, samoin alumiinille, ja muoville on vielä omat syövyttämättömät puhdistusaineensa.

 • Puu: Suosittelemme käyttämään samoja tuotteita, joita käytät puulattiasi puhdistamiseen.
 • Muovi: Ihanteellinen keino puhdistaa muoviset sälekaihtimet on hangata niitä saippuavedellä sienen avulla. Jos kaihtimissa on paksu kerros vaikeasti irtoavaa pölyä, osta rasvanpoistoainetta tai käytä tiskiainetta. Huuhtele sienellä tai märällä liinalla ja kuivaa kaihtimet jälkeenpäin.
 • Metalli: Metalliset sälekaihtimet ovat yleensä hankalimmat puhdistaa, koska rasva kiinnittyy niihin helposti ja muodostaa kerroksen sitkeää likaa. Metallisten sälekaihtimien puhdistamiseksi sekoita keskenään vettä ja alkoholia, ja hankaa tällä liuoksella rasva pois. Kuivaa sälekaihtimet hyvin, jotta pölytahrat eivät tartu kiinni uudestaan.
 • Alumiini: Jos sälekaihtimet ovat enimmäkseen alumiinia, voit valmistaa kotitekoisen seoksen vedestä ja muutamasta pisarasta ammoniakkia. Älä käytä hankaavia kemikaaleja, kuten valkaisuaineita tai vastaavia tuotteita. Vaikka tällaiset kemikaalit sopivat loistavasti muihin pintoihin, ne voivat pilata alumiinin huomaamatta.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: 5 parasta siivousainetta ruokasoodasta ja etikasta

Sälekaihtimien puhdistus läpikotaisin

Sälekaihtimilla on kaksi puolta. Ne voi olla vaikea puhdistaa huolellisesti vain kaihtimia kääntämällä.

Sälekaihtimet saa helpommin puhtaaksi irrottamalla sen osan, johon ne rullautuvat. Se sijaitsee ikkunan yläosassa ja on tavallisesti puuta. Se on yleensä ruuvattu seinään, joten se voi olla vähän hankala poistaa.

Kun olet irrottanut sen, puhdista jokainen osio ja kolonen. Tämä voi olla puuduttavaa tai hauskaa puuhaa, riippuen miten katsot asiaa. Varmista, että kaihtimet kuivuvat hyvin estääksesi pölyä kerääntymästä nopeasti.

Nyt kun olet irrottanut kaihtimet, puhdista samalla myös se pidike johon kaihdin menee, sillä siellä on yleensä paljon pölyä sekä mahdollisesti myös hyttysiä ja hämähäkkejä. Muista puhdistaa myös ikkunakehykset ja -lasi.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 6 vinkkiä ikkunoiden pesemiseen

Parhaat siivousvälineet sälekaihtimien puhdistamiseen

Sälekaihtimien puhdistus

Sälekaihtimien puhdistus voi olla hankalaa, sillä koko pintaan on vaikea päästä käsiksi. Aina löytyy kohtia, joita on vaikea puhdistaa, koska ne ovat lomittain.

Suosittelemme pitämään ulottuvilla seuraavia esineitä sälekaihtimien puhdistamiseksi täydellisesti:

 • Erityinen harja sälekaihtimille: Tässä harjassa on kahva ja useita pitkänomaisia osia, jotka pääsevät helposti kolosiin.
 • Imuri: Imurilla voi poistaa pölyä helposti.
 • Mikrokuituliina on tarpeellinen pölyn nappaamisessa tehokkaasti. Se ei tiputtele tai tahraa muita pintoja.
 • Monikäyttöinen puhdistusaine: Monikäyttöinen puhdistusaine sopii minkä tahansa kodin pinnan puhdistamiseen. Tästä syystä sitä kannattaa olla aina kaapissa.
 • Pölyhuisku: Pölyhuisku on tehokas apu sälekaihtimien puhdistuksessa. Se pääsee rakoihin ja poistaa pölyä helposti.

Valmista omat siivousvälineet kotona

Voit valmistaa itsekin omia siivousvälineitä siivousurakan helpottamiseksi. Tässä muutamia ideoita:

 • Yhdistä kaksi sientä voimakkaalla magneetilla puhdistaaksesi sekä sisä- että ulkopuolen kaihtimista.
 • Sido mikrokuituliina mopinvarteen yltääksesi korkeisiin paikkoihin.
 • Käytä vanhaa sukkaa pölykäsineenä. Sitä on miellyttävämpi käyttää kuin pölyrättiä ja sen avulla pääsee helpommin eri paikkoihin.
 • Valmista oma pesunesteesi sälekaihtimien puhdistukseen. Sälekaihtimien materiaalista riippuen käytä joko ammoniakkia, alkoholia tai astianpesuainetta. Pesuaineesta saa hyväntuoksuisen käyttämällä yrttejä, eteerisiä öljyjä tai sitruunaa.

Lopuksi

Kuten näet, sälekaihtimien puhdistus ei ole välttämättä helppo tehtävä, mutta ei mahdotonkaan. Se vaatii vain aikaa ja panostusta.

Pyydä perheenjäsen apuun, jotta se ei ole niin vaivalloista; näin siivous on hauskempaa ja sujuu helpommin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Poista home pesukoneesta luonnollisesti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Poista home pesukoneesta luonnollisesti

Pesukone on ihanteellinen kasvualusta homeitiöille. Lue tästä artikkelista luonnollinen keino päästä eroon homeesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Castellano, M.I. Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial SL, 2014.
 • Guerrero, R., y Núñez, M.”Brillo limpio: análisis de productos de limpieza del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 223 (1998): 34-37.
 • Rodríguez, J.A. “Ecología en el hogar: Limpieza ecológica del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 390 (2012): 28-33.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.