Logo image
Logo image

6 vinkkiä ikkunoiden pesemiseen

2 minuuttia
Jaamme 6 vinkkiä, joilla ikkunat saa pestyä kunnolla mutta pienellä vaivannäöllä.
6 vinkkiä ikkunoiden pesemiseen
Kirjoittanut Jose Popoff
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Koska ikkunat altistuvat kaikenlaisille hiukkasille, ne likaantuvat helposti ja edellyttävät puhdistusta. Siivous ei ole hauskaa, mutta tätä tehtävää voi helpottaa ja nopeuttaa muutamalla yksinkertaisella konstilla. Haluammekin nyt jakaa 6 vinkkiä ikkunoiden pesemiseen, jotka tulevat helpottamaan arkeasi.

Olet jo varmasti pessyt ikkunoita aiemmin, mutta pettynyt lopputulokseen. Ikkunoiden peseminen voi olla turhauttava tehtävä, mistä syystä sitä tulee helposti siirtäneeksi aina vain pidemmälle. Täynnä likaa, pölyä ja rasvatahroja olevat ikkunat tekevät kuitenkin kodista osittain epäsiistin näköisen, vaikka lattiat, huonekalut ja muut pinnat pitäisikin puhtaina.

Sano hyvästit likaisille ikkunoille hyödyntämällä alla olevia vinkkejä.

6 nopeaa ja tehokasta vinkkiä ikkunoiden pesemiseen

1. Etikka ei petä koskaan

Vaikka on olemassa monia kemikaaleja sisältäviä pesuaineita, joilla saa samankaltaisia tuloksia, etikka on hyvin tehokas luonnollinen puhdistusaine. Se ei myöskään haise yhtä pahalta kuin jotkut kemikaalituotteet, jotka voivat lisäksi aiheuttaa allergisia reaktioita osalle ihmisistä.

Some figure

Etikka irrottaa likaa helposti. Ikkuna ei vaadi etikkaa käytettäessä hankausta, vaan pelkkä veto liinalla tai sanomalehdellä riittää. Etikka tekee ikkunasta kristallinkirkkaan.

Sekoita keskenään yksi osa etikkaa ja kolme osaa kuumaa vettä. Etikan hajun peittämiseksi voit lisätä joukkoon vielä hiukan sitruunamehua. Jos etikan haju on liian häiritsevä, liuoksen voi valmistaa myös viidestä osasta vettä kolmen sijaan.

Jos haluat käyttää kemikaaleja sisältävää ikkunanpesuainetta, suosittelemme sekoittamaan siihen etikkaa. Näin se säilyy pidempään. Sekoita 3 ruokalusikallista etikkaa kahteen kupilliseen vettä ja lisää puoli teelusikallista nestemäistä puhdistusainetta. Lika irtoaa tällä menetelmällä helposti.

2. Puhdistusliina

Puhdistusliinoja voi ostaa kaupasta, mutta jos tavoitteena on rahan säästäminen, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Ikkunanpesu sanomalehdellä on kaikkein kätevin vaihtoehto. Sanomalehti ei jätä jälkeensä pesuainejäämiä ja tekee lasista kiiltävän puhtaan.

Sanomalehden kanssa ei myöskään tarvitse varoa ikkunoiden naarmuuntumista. Se jättää hyvin ohuen, näkymättömän kerroksen, joka estää ikkunoita likaantumasta niin nopeasti.

Myös sienet voivat olla tehokas keino poistaa pesuainejäämiä. Jos sinulla ei kuitenkaan ole mitään yllä mainituista tuotteista, yksi hyvin kätevä konsti on käyttää suodatinpusseja. Ne ovat lähes yhtä monikäyttöisiä kuin sanomalehdet, ja tekevät ikkunoista yhtä kiiltävät ja tahrattomat niitä naarmuttamatta.

3. Pese ikkunat pilvisellä säällä

Riippumatta siitä missä asut, löydät varmasti yhden pilvisen päivän ikkunoiden pesemiseen. Aurinko saa pesuaineen kuivumaan niin, että ikkunalasiin jää raitoja. Lisäksi siivous kirkkaassa auringonpaisteessa on vielä epämiellyttävämpää.

4. Hyvin likaisten ikkunoiden pesu

Jos olet ollut pesemättä ikkunoita useaan kuukauteen, ne ovat todennäköisesti erittäin likaiset. Tässä tapauksessa on parasta käyttää huokoista sientä ja pestä ikkunat ylhäältä alas, jotta vältät yläpuolelta tippuvan veden. Voit käyttää mikrokuituliinaa lasin kiillottamiseen, kun lasi on kuivunut. Varo ettei valitsemastasi liinasta jää nöyhtää lasiin.

Some figure

5. Pesu pysty- ja vaakasuuntaan

Olet nyt pessyt ikkunat sisältä ja ulkoa, mutta et edelleenkään ole tyytyväinen lopputulokseen. Ikkunoissa näkyy yhä raitoja tai likaa. Tarkistat sekä sisä- että ulkopuolen, mutta kummallakaan puolella ei näy mitään. Tämä on painajainen, mutta siihen on ratkaisu.

Kun peset ikkunat kummaltakin puolelta, tee se vaakasuuntaan sisäpuolelta ja pystysuoraan ulkopuolelta. Näin tahrat on helpompi paikantaa.

6. Sälekaihtimet

Sälekaihtimetkin tarvitsevat puhdistusta, mutta älä huoli; se on erittäin helppoa. Suihkauta niihin vain antiseptistä pesuainetta ja pyyhi ne liinalla, joka ei jätä jälkeensä pesuainejäämiä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.