Ruoansulatus ja tunne-elämän ongelmat
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Roansulatuksen toiminta ja sen ongelmat kuten happoisuus, närästys, refluksi, ilmavaivat, turvotus tai ummetus, ovat aina yhteydessä ruokavalioosi. Syömäsi ja juomasi ravinto on yhteydessä suurimpaan osaan terveysongelmiasi, ja tämä pätee erityisen selvästi ruoansulatuksen vaivoihin. Tässä olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä myös se, että tunne-elämäsikin voi vaikuttaa suuresti ruonasulatuksen toimintaan, sillä eräät tunteet ovat usein lähteenä tavallisille ruoansulatuksen ongelmille.
Tässä artikkelissa keskitymmekin ruoansulatuksen toiminnan ja tunne-elämän ongelmien yhteyteen. Annamme sinulle ohjeita luonnollisten hoitojen toteuttamiseksi kotona, ja saat myös hyviä vinkkejä, joiden avulla voit parantaa ruonasulatuksen toimintaa sekä yleistä elämänlaatuasi.
Ruoansulatuksen toiminta
Ihmisen aivot ovat selkeässä yhteydessä ruoansulatukseen. Aivot viestivät ruoansulatukselle ja päinvastoin, ja näiden kahden osa-alueen hyvinvointi riippuu siten aina myös toisistaan. Jos ruoansulatuksesi vastaanottaa siis negatiivisen hermovirikkeen, ilmenee tämä negatiivisuus myös itse ruoansulatuksen toiminnassa. Samalla tavalla aivot reagoivat esimerkiksi siihen, jos et ole pystynyt käsittelemään syömääsi ruokaa kunnolla, ja vaikutus tuntuu mielialassasi.
Tästä huolimatta, ja vaikka tilanne saattaa joskus tuntua hyvinkin vaikealta, voi ruoansulatuksen ja tunne-elämän negatiivisen kehään vaikuttaa myönteisellä ajattelulla. Tämä johtuu siitä, että positiivinen mieli auttaa ruoansulatusta, mikä puolestaan vaikuttaa mielentilaan sitä tasapainottaen.
Stressi ja huono ruoansulatus
Kukapa ei olisi joskus tuntenut vatsaansa ärsyyntyneeksi jonkin sellaisen kokemuksen jälkeen, joka oli hyvin epämiellyttävä. Ihmisen elimistö toimii pinnan alla hyvin yksinkertaisten selviytymisvaistojen varassa, ja on selvä, että ruoansulatusksen toiminta ei ole stressitilanteessa ensisijainen huomionkohde. Ihmisen toiminta on siis tällä tapaa hyvin selkeä, ja siinäkin mielessä olemme kuten eläimet. Käy siis niin, että kun ihminen joutuu johonkin hälyttävään tilanteeseen, valmistautuu hänen elimistönsä pakenemiseen. Tällöin muut vähemmän tärkeät kehon toiminnot, kuten muun muassa ruoansulatuksen toiminta, jäävät toissijaisiksi.
Tämän vuoksi käy myös niin, että jos stressi kestää pidemmän aikaa (mikä keholle onkin kuin pitkittynyt hätätilanne), on todennäköistä kärsiä ruoansulatuksen ongelmista. Tällöin keho keskittyy vaikeasta tilanteesta selviytymiseen toissijaisten toimintojen kustannuksella.
Mitkä tunteet ihmisen ruoansulatukseen vaikuttavat negatiivisesti?
Stressin lisäksi on muitakin tunnetiloja, jotka vaikuttavat helposti ihmisen ruoansulatuksen sujuvuuteen.
- Ahdistus
- Suru
- Jännitys
- Viha tai raivo
Kaikki ihmiset, jotka näitä tunteita kokevat, eivät kuitenkaan kärsi samalla tavalla selkeistä ruoansulatuksen ongelmista. Jos kuitenkin olet joskus kokenut vastaavaa, kannattaa olla tietoinen tästä syy-seuraus -suhteesta, jotta voisit helpottaa oloasi. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos jo olet tehnyt tarvittavat muutokset ruokavaliossasi, mutta ruoansulatuksen ongelmat vain jatkuvat.
Yleisimmät tunteista johtuvat ruoansulatuksen häiriöt
Kaikkein yleisimmät ensi sijassa psykosomaattisista syistä johtuvat ruoansulatuksen ongelmat ovat seuraavat:
- Ruoansulatushäiriö tai yleisimmin huono ruoansulatus
- IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä
- Paksusuolentulehdus
- Mahakatarri
- Tyrä
- Vatsahaava
Luonnolliset hoidot ruoansulatuksen ongelmiin
Kun olet ymmärtänyt kärsiväsi jostakin ruoansulatuksen ongelmasta siksi, että sinulla on tunne-elämän ongelma, tulee sinun keskittyä ruokavalion lisäksi myös itse tunteisiin ja niihin vaikuttavaan tilanteeseen. Tässä onkin parasta kääntyä holistisen terapeutin puoleen, joka pystyy ottamaan huomioon koko kokemasi tilanteen, ja tähän kuuluvat niin ruokavalio, elämäntyyli kuin psykologisetkin tekijät. Saatat myös pystyä helpottamaan mahasi tilannetta itsekin, joten kannattaa kokeilla eräitä tehokkaita luonnollisia tuotteita.
- Lääkekasvit, joilla on rentouttavia ominaisuuksia. Nämä kasvit voivat auttaa hermoston tasapainottamisessa, ja niistä tunnetuimmat ovat sitruuna, kärsimyskukka, lehmus ja virmajuuri.
- Luonnolliset ravinnelisät ja sellaiset ruoat, jotka auttavat hermostoa. Näihin kuuluvat riisi, täysjyvätuotteet, oluthiiva, pähkinät, vihreät vihannekset, taatelit, kikherneet ja banaanit.
- Vältä kaikkia sellaisia ruokatuotteita, jotka ärsyttävät, stimuloivat tai aiheuttavat muutoksia hermostossasi tai ruoansulatuksessasi. Näitä ovat paahdettu kahvi, hiilihapolliset juomat, guarana, alkoholi, valkoinen sokeri ja ruoassa käytetyt lisäaineet (säilöntäaineet, värit ja makua antavat aineet).
- Huolehdi siitä, että saat liikuntaa ainakin kolme kertaa viikossa. Voit harrastaa rankempaa urheilua tai jotakin vähemmän stressaavaa lajia, riippuen siitä, mikä itsellesi parhaiten sopii.
- Ympäröi itsesi luonnolla. Tämä tulisi tehdä ainakin kerran viikossa.
Syö rauhassa
Jos olet jo huomannut, että tunteisiin vaikuttavat ongelmasi näkyvät negatiivisesti myös ruoansulatuksesi toiminnassa, tulisi sinun hyödyntää eräitä helppoja niksejä tilanteen helpottamiseksi. Hoitojen lisäksi kannattaa siis myös muuttaa tottumuksiasi, jotta voisit helpottaa ruoansulatuksesi toimintaa.
On hyvin tärkeää, että syödessäsi noudatat eräitä perustavanlaatuisia sääntöjä, joilla on suuri vaikutus ruoansulatukseen.
- Syö yksin tai hyvän ystävän seurassa.
- Älä puhu epämiellyttävistä aiheista, äläkä myöskään hyvin tärkeistä asioista.
- Vältä sellaisissa tiloissa syömistä, jotka saavat sinut stressaantuneeksi, kuten esimerkiksi työpaikkasi tai mikä tahansa muu rentoutumisen estävä paikka.
- Älä pakota itseäsi syömään, jos olosi ei ole rentoutunut. On tällöin parasta odottaa pieni hetki.
- Älä syö kiireessä, seisten tai myöskään muita asioita tehdessäsi.
Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Alessandra, Marketing Deluxe ja Relaxing Music.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 16(1), 53.
-
González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology, 10(6), e1001347.
-
Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research, 15(1), 123-135.
-
Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine, 101(4), 263-278.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.