7 tomatillon loistavaa terveyshyötyä

Tomatillo on perinteinen ruoka meksikolaisessa ruokakulttuurissa. Pienestä koostaan huolimatta siitä saadaan suuri määrä hyödyllisiä ravinteita.
7 tomatillon loistavaa terveyshyötyä
Mario Benedetti Arzuza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mario Benedetti Arzuza.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tomatillot kuuluvat Solanaceae-ryhmään, jossa ovat myös munakoiso, peruna, tomaatti ja chili. Tämä kasvi on peräisin Meksikosta, missä se tunnetaan “vihreänä tomaattina”.

Se on pensaskasvi, joka kasvaa noin metrin mittaiseksi. Se tuottaa kukkia ja hedelmiä, jotka eivät kestä jäätymistä.

Hedelmä on pyöreä, ja se on 2,5-5 cm pitkä. Se kasvaa ohuiden lehtien sisällä, jotka näyttävät paperilta. Kun hedelmä on kypsä, se on sileä ja tahmea, ja sen väri on vihertävän kellertävä.

Tomatillon hyödyt

Se tarjoaa seuraavia hyötyjä ihmisen keholle:

 • runsaasti antioksidantteja
 • runsaasti C-vitamiinia
 • runsaasti fosforia
 • kalsiumia, suoloja, mineraaleja ja rautaa
 • syöpää torjuvia ominaisuuksia
 • kuitua, niasiinia, kaliumia ja magnesiumia

Nyt kerromme tomatillon hyödyistä hiukan laajemmin.

Tomatillo parantaa ruoansulatusta

tomatillo parantaa ruoansulatusta

Kuten muutenkin suurimmasta osasta kasviksia, tomatillosta saadaan runsaasti kuitua. Tämä tukee ruoansulatuksen toimintaa sekä mahdollistaa sen, että keho käsittelee rasvoja paljon paremmin.

Siten tomatillo parantaa suoliston toimintaa sekä torjuu ummetusta, ilmavaivoja ja vatsan turpoamista.

Lisäksi sen sisältämä kuitu säätelee hiilihydraattien vapautumista verenkierrossa, mikä auttaa vähentämään verensokeria.

Siksi tomatillo on hyödyksi kaikille niille, joilla on diabetes ja joiden tarvitsee siksi säädellä glukoosin määrää.

Se voi ehkäistä syöpää

Tomatillo sisältää fytokemiallisia antioksidantteja (kuten ixocarpalacton A), joita on tutkittu bakteereja ja syöpää torjuvien ominaisuuksiensa osalta.

Antioksidantit torjuvat puolestaan vapaiden radikaalien haittoja.

Lisäksi saat tomatillosta A- ja C-vitamiineja sekä flavonoideja, jotka auttavat keuhko- tai suusyövän torjunnassa.

Se vahvistaa vastustuskykyä

tomatillo vahvistaa vastustuskykyä

Kuten jo mainitsimmekin, tomatillossa on runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa stimuloimaan vastustuskykyä.

Se tehostaa veren punasolujen tuotantoa, jotka ovat kehon pääasiallinen suojaus ulkoisia tekijöitä ja taudinaiheuttajia vastaan.

Lisäksi se parantaa kollageenin erittymistä – tämä vastaa ihon, solujen ja kudosten pitämisestä hyvässä kunnossa. Siksi myös aineenvaihdunta paranee.

Se parantaa näkökykyä

Koska tomatillo sisältää vitamiineja ja betakeratiineja (A-vitamiinin johdannainen), sillä on antioksidanttivaikutuksia. Siten vältät paremmin lihasten kunnon heikentymistä ja kaihin kehittymistä sekä vähennät minkä tahansa silmäsairauden oireita.

Se tehostaa painonpudotusta

tomatillo auttaa painonhallinnassa

Haluatko pudottaa painoa? Tässä tapauksessa on syytä lisätä ruokalistalle tomatillo!

Sen lisäksi että saat siitä ravinteita ja kuitua, hyötynä on alhainen kalorien ja rasvan määrä. Tomatillo vaikuttaa kehossa huonoja rasvoja poistaen ja kylläisyyttä tarjoten.

Tomatillon sisältämä tomatidiini on tekijä, joka edistää lihasten kehittymistä vahvemmiksi, kiinteämmiksi ja vähemmän rasvaa sisältäviksi.

Se lisää energiaa

Koska tomatillossa on niasiinia, se auttaa ruoan hajottamisessa ja kompleksisten molekyylien muuntamisessa energiavarannoiksi.

Tomatilloja syötäessä entsyymiprosessin aikana niasiinilla on tavallista voimakkaampi impulssi. Siten tämä tuote antaa keholle enemmän energiaa.

Se parantaa sydämen terveyttä

tomatillo auttaa sydänsairauksissa

Yksi tomatillon pääainesosista on kalium. Ensinnäkin se toimii natriumin kaltaisesti, mitä tulee sydämen ja verisuonten toimintaan. Lisäksi kalium on verisuonia laajentava tekijä, ja se saa aikaan seuraavat muutokset:

 • verisuonten rentoutuminen
 • verenkierron parantuminen
 • jännityksen vähentyminen
 • kehon hapettumisen parantuminen

Kun listaan lisätään tomatillon hyvä kuituannos, huonon kolesterolin määrä vähenee tämän ruoan avulla. Siten voidaan välttää ateroskleroosin sekä sydänkohtauksien ja -halvauksien kaltaisia ongelmia tehokkaammin.

Älä heitä tomatillon kuorta roskikseen!

Tomatillon kuori on ollut käytössä lääkinnällisissä tarkoituksissa jo pitkään, ja sen hyötyihin kuuluvat seuraavat vaikutukset:

 • hilseen vähentyminen
 • kaljuuntumisen torjunta
 • korvakipujen lievittäminen
 • vatsakivun hoito
 • hengitysteiden ongelmien hoito
 • verenpaineen alentuminen

Oletko nyt valmis kokeilemaan tätä erikoisen nimistä, mutta erittäin hyödyllistä tuotetta terveytesi parantamiseksi? Laita siis kauppalistallesi myös tomatillo!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aune D, Giovannucci E, et al. Fruit and vegetables and the risk of cardiovascular diseases, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46 (3): 1029-1056.
 • Caceres, A., Alvarez, A. V., Ovando, A. E., & Samayoa, B. E. (1991). Plants used in guatemala for the treatment of respiratory diseases. 1. Screening of 68 plants against gram-positive bacteria. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90005-X.
 • Demming-Adams B, Adams R. B. Eye nutriton in context: mechanisms, implementation and future directions. Nutrients. Julio 2013. 2483-2501.
 • Food Data Central. Tomatillos raw. Abril 2019. U. S. Department of Agriculture.
 • Maldonado, E., Pérez-Castorena, A. L., Garcés, C., & Martínez, M. (2011). Philadelphicalactones C and D and other cytotoxic compounds from Physalis philadelphica. Steroids. https://doi.org/10.1016/j.steroids.2011.03.018
 • Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Enero 2021.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Datos sobre la niacina. Febrero 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. ¿Qué es la vitamina C? ¿Para qué sirve? Diciembre 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Zhang, C. R., Khan, W., Bakht, J., & Nair, M. G. (2016). New antiinflammatory sucrose esters in the natural sticky coating of tomatillo (Physalis philadelphica), an important culinary fruit. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.