5 hyödyllisintä kasvia tunnetilan kohentamiseksi

5 hyödyllisintä kasvia tunnetilan kohentamiseksi

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Me ihmiset olemme kaikki tunteellisia olentoja. Tiesitkö, että tunnetilan kohentamiseksi voi hyödyntää erilaisia kasveja.

Oletko kuitenkaan koskaan tullut kunnolla miettineeksi, mitä kaikkia tunteita yhden ainoan päivän aikana käyt läpi? Ja tiedätkö mitkä ovat tuon tunnetilan vaikutukset vaikkapa työhösi, tai suhteeseesi elämänkumppanisi, perheesi, lastesi tai muiden henkilöiden kanssa?

Tunnetilan vaikutukset elimistöön

Kuten on jokaisen asian suhteen elämässä, on olemassa niin myönteisiä kuin kielteisiäkin tunteita. 

On olemassa hyviä tunteita, jotka auttavat meitä selviytymään jokapäiväisestä elämästä optimistisina, ja on olemassa toisenlaisia tunteita, jotka päinvastoin halvaannuttavat meidät sekä täyttävät meidät pelolla ja epävarmuudella. Vallitsevan tunnetilan vaikutukset ovat vaihtelevia.

Sinun tulisi myös olla tietoinen siitä, että jatkuva stressin ja hermostuneisuuden tila saattaa johtaa stressistä aiheutuneeseen mahakatarriin, johon kuuluu tulehtunut vatsakalvo, ja jonka ensimmäiset oireet ovat muun muassa polttava tunne, kutina ja närästys.

Jos tämä tila on tunne-elämän aiheuttama, saattaa se ajan kuluessa johtaa myös vatsahaavaan.

tunnetilan vaikutukset kroppaan

Kun lääkäri on antanut diagnoosin tunneperäisestä mahakatarrista, hän arvioi myös, onko tarpeellista lisätä ongelman hoitoon psykologista terapiaa. Sinun kannattaakin muuttaa elämäntapaasi rennommaksi sekä kehittää positiivista ajatteluasi, etäännyttäen itsesi kaikenlaisista negatiivisista tunteista heti kun huomaat niiden ilmaantuvan.

Ihmisen mieli on niin voimakas, että jos täytät sen myönteisillä ajatuksilla, asiat sujuvat paremmin elämässäsi. Olet sitä mitä ajatuksesi ovat, ja vedät myös puoleesi sitä mitä ajattelet.

Tämän lisäksi onneksi on olemassa tiettyjä kasveja, jotka voivat auttaa tunnetilan hallintaamme. Nämä kasvit voivat edistää rauhaa ja estää sellaisten tyypillisten kielteisten tunteiden ilmaantumista, jotka syntyvät stressin ja vaativan päivän huolien seurauksena.

Hyötykasveja tunnetilan kontrolloimiseksi

Seuraavaksi listaamme ne kasvit, jotka auttavat sinua elämään rennommalla ja harmonisemmalla tavalla. Muista, että näitä ei kuitenkaan tule kuluttaa kohtuuttomasti. Jos sinulla on minkäänlaisia epäilyksiä koskien näiden kasvien käyttöä, tulisi sinun ensin ottaa yhteyttä lääkäriin, etenkin jos otat jotain lääkettä samanaikaisesti!

Sitruunamelissa

sitruunamelissa tunnetilan hallitsemiseksi

Sitruunamelissan ominaisuuksiin kuuluu kouristusten vastavaikutuksena toimiminen, minkä takia sitä käytetään muun muassa tilanteissa, joissa ihminen on pyörtynyt, sekä luonnollisena rauhoittavana aineena.

Sitä käytetään stressiin, tuskiin, ahdistukseen ja unettomuuteen, sekä lievittämään kouristuksia ruoansulatuselimistössä.

Laventeli

Laventelilla on ahdistusta estäviä sekä rauhoittavia vaikutuksia, ja se on myös hyödyllinen migreenin, stressin, väsymyksen  ja masennuksen hoidossa.

Laventeli auttaa myös univaikeuksissa. Sitä käytetään sisäisesti tai ulkoisesti, joista jälkimmäinen tapa on tänä päivänä yleisempi aromaterapian, eteeristen öljyjen sekä laventelinkukkien ansiosta.

Rohtopurasruoho

Helpottaaksesi stressiä ja hermostuneisuutta voit hyödyntää tätä yrttiä hauteessa, joka valmistetaan sekoittamalla yksi ruokalusikallinen kuivattuja rohtopurasruohon lehtiä lasilliseen vettä.

Nauti tätä juomaa muutama kerta päivässä, ja vältä pitkällisiä muita hoitoja tämän kasvin kanssa, sekä sen käyttöä raskauden aikana. Tätä yrttiä ei voida myöskään suositella pienille lapsille, eikä sitä saa käyttää suuria määriä.

Virmajuuri

virmajuuret tunnetilan rauhoittajana

Virmajuuri on yrtti, jonka ominaisuuksiin kuuluu rauhoittavuus, ja se on mahtava apu hermostuneisuuteen sekä masennukseen liittyviin häiriöihin. Se myös edistää unta.

Virmajuuren käyttöä ei suositella raskauden tai imetyksen aikana, eikä sitä myöskään tulisi antaa pienille lapsille (ota aina yhteyttä lastenlääkäriin ennen kuin hoidat tällä kasvilla lastasi). Vältä muiden läääkeaineiden käyttöä samanaikaisesti, jos ne tuottavat samanlaisen tai samoja vaikutuksia sisältävän reaktion.

Virmajuuren käyttö työpäivän aikana ei ole suositeltua, mikäli työsi koostuu raskaiden koneiden käytöstä, tai jos se vaatii paljon tarkkailukykyä ja keskittymistä. Ongelmien välttämiseksi on parasta käyttää virmajuurta juuri ennen nukkumaanmenoa. Siten voit nauttia sen ominaisuuksista ilman haittavaikutuksia.

Kamomilla

Kamomillaa pidetään rauhoittavana kasvina johtuen sen kevyesti rentouttavasta vaikutuksesta. Mikäli ongelmana on hermostuneisuus tai unettomuus, on hyväksi juoda tee, jossa on kuivattuja kamomillankukkia.

Voit myös kylpeä kamomillavedessä lisäämällä kuivattuja kamomillankukkia kylpyveteesi. Vaihtoehtoisesti voit laittaa 15 pisaraa eteeristä kamomillaöljyä korvaamaan kukat.

Tämän kasvin käyttö on rajoitettua ainoastaan niiden henkilöiden osalta, joilla on kamomilla-allergia. Raskaana olevien naisten ja pienten lasten osalta tulisi kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriin ennen tuotteiden käyttöä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen

Jokainen ero jättää ihmiseen jälkensä. Yksi niistä on sen vaikutus itsetuntoon. Onko mahdollista kohottaa itsetuntoa eron jälkeen?