Logo image
Logo image

Rintojen alla oleva kipu

3 minuuttia
Voimme kokea kipua rinnan alla useista syistä. Joskus se johtuu vain hormonaalisista muutoksista tai lihasongelmista. Vain harvoin se on merkki mistään vakavasta.
Rintojen alla oleva kipu
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Rintojen alla oleva kipu on yleinen oire, joka voi johtua useista eri tekijöistä. Monet niistä ovat kehon normaaleja prosesseja, jotka aiheuttavat epämukavuutta. Vain harvoin kyseessä on vakava ongelma.

Rintojen alla oleva kipu voi olla monenlaista. Joskus se on polttavaa tunnetta tai kipu on hajanaista eikä kovin voimakasta. Se voi myös esiintyä hyvin paikallisena ja voimakkaana kipuna. Jälkimmäisessä tapauksessa on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian, koska se voi olla merkki vakavasta ongelmasta.

On hyvä muistaa, että rintojen alla oleva kipu on yleisempää nuorilla naisilla ja niillä, jotka ovat jo käyneet läpi vaihdevuodet. Noin 70 % naisista ilmoittaa kokeneensa tällaista kipua joskus elämänsä aikana, mutta vain 15 % on tarvinnut lääketieteellistä hoitoa. Kerromme sinulle tämän epämukavuuden yleisimmistä syistä tässä artikkelissa.

Kuukautiset, hormonaaliset muutokset ja raskaus

Monet naiset kokevat tiettyä epämukavuutta ennen kuukautisia, myös kipua rintojen alla. Rintojen arkuus johtuu estrogeenin ja progesteronin lisääntymisestä, ja se on täysin normaalia. Yleensä kipu häviää ovulaation jälkeen.

Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset aiheuttavat myös samanlaista epämukavuutta. Rintojen alla olevaa kipua voi esiintyä ennen vaihdevuosia, niiden aikana tai niiden jälkeen.

On hyvin yleistä, että raskaana olevat naiset, varsinkin jos he ovat ensimmäistä kertaa raskaana, tuntevat kipua rintakehän alla. Tämä johtuu rintojen kasvusta, vauvan asennosta tai kehon muutoksista sikiön mukautumiseksi. Se voi olla myös seurausta närästyksestä, refluksista ja sappirakon tai maksan ongelmista.

Some figure
Hormonaaliset muutokset missä tahansa iässä voivat aiheuttaa kipua naisen rinnoissa.

Lue myös: Tällainen on hyvä vaihdevuosien ruokavalio

Kostokondriitti aiheuttaa usein kipua rinnan alla

Kostokondriitti, joka tunnetaan myös nimellä Tietzen oireyhtymä, on rintalastan kylkiluihin yhdistävän ruston tulehdus. Siihen liittyy joskus yläselän tai niskan niveltulehdus, ja tämä aiheuttaa usein eräänlaista tunnottomuutta rinnassa.

Näissä tapauksissa ihmiset kokevat myös kipua rintojen alla, mikä antaa tunteen että kyseessä on mastalgia, vaikka sitä ei ole. Tämä terveysongelma on yleisempi yli 40-vuotiailla naisilla.

Erittäin suuret rinnat

Mitä suuremmat rinnat ovat, sitä suurempi on rintojen alla olevan kivun todennäköisyys. Erittäin suuret rinnat aiheuttavat tällaista epämukavuutta ja aiheuttavat myös usein kipua niskassa, selässä ja hartioissa.

Joissakin tapauksissa tämä johtaa siihen, että henkilön liikkuminen voi olla vaikeaa. Joskus alueella esiintyy myös venymäjälkiä tai ihoärsytystä. Liiallinen rintojen koko voidaan korjata lopullisesti vain leikkauksella.

Epäsopivat rintaliivit

Some figure
Epäsopivat rintaliivit voivat aiheuttaa kipua.

Lue myös: 8 tapaa joita tulisi harjoittaa saadaksesi terveet rinnat

Rintaliivit, jotka eivät sovi naisen rinnoille, voivat aiheuttaa hänelle paljon kipua.

Yksi suurimmista virheistä on valita rintaliivit, jotka eivät istu oikein. Ne eivät saa puristaa rintoja eikä olla liian isot, muuten ne nousevat helposti ylös tai liikkuvat päivän aikana.

Joskus rintaliivit, joissa on metalliset tuet, voivat aiheuttaa epämukavuutta joillekin naisille. Epäsopivat rintaliivit eivät aiheuta vain kipua rintojen alla, vaan voivat myös aiheuttaa selkä- tai hartiakipuja. On parasta käyttää laadukkaita rintaliivejä, vaikka ne maksaisivatkin hieman enemmän.

Muita syitä kipuun rintakehän alla

Usein rinnan alla oleva kipu liittyy rintakehän seinämän tai kylkiluiden ongelmiin. Tämä koskee kaikenikäisiä naisia. Joskus se on kylkiluiden välistä neuriittia, joka on kylkiluiden välisen hermoverkon ärsytystä tai tulehdusta.

Kipu voi myös liittyä lihasongelmaan, joka johtuu äkillisestä liikkeestä. Tätä kutsumme yleisesti lihasvedoksi.

On myös mahdollista, että kipu on peräisin muista elimistä ja heijastuu rintakehän seinämään. Esimerkiksi sappirakon sairaudet ja maksatulehdus aiheuttavat tämän vaikutuksen, samoin kuin keuhkotulehdukset tai sydänongelmat.

Lisäksi sinun ei pitäisi sulkea pois mahdollisia ongelmia itse rinnoissa, kuten kystoja tai kasvaimia. Tästä syystä on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, kun huomaat jotain josta olet epävarma. Näin he voivat suorittaa asianmukaiset täydentävät testit oikean diagnoosin saamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Torres, L. F. P., Pavón-Jiménez, R., Sánchez, M. R., Valderrama, J. C., & Pardo, J. A. M. (2002). Unidad de dolor torácico: seguimiento a un año. Revista Española de Cardiología, 55(10), 1021-1027.
  • Rokicki, W., Rokicki, M., & Rydel, M. (2018). What do we know about Tietze’s syndrome?. Kardiochirurgia i torakochirurgia polska = Polish journal of cardio-thoracic surgery, 15(3), 180–182. https://doi.org/10.5114/kitp.2018.78443

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.