Logo image
Logo image

Rintasyövän diagnosointi pillerin avulla - mistä on kyse?

3 minuuttia
Vaikka tämä menetelmä onkin vielä koevaiheessa, valotuspilleri voi olla tarkempi tapa diagnosoida rintasyöpä, ja siten kyseisen syövän hoito olisi tehokkaampaa.
Rintasyövän diagnosointi pillerin avulla - mistä on kyse?
Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2019

Tähän asti rintasyövän diagnosointi ja havaitseminen on perustunut itse tehtyyn tutkimukseen ja mammografiaan. On ollut tapauksia, joissa röntgen-tekniikkoihin perustuvat diagnosointimenetelmät antavat valheellisen syöpähavainnon.

Tämän vuoksi tutkijat ovatkin nyt kehitelleet uusia tapoja diagnosoida rintasyöpä aikaisemmassa vaiheessa turvallisen ja tarkan seulonnan avulla.

Eräässä tutkimuksessa, joka tehtiin Michiganin yliopistossa, luotiin pilleri, jolla on kyky tehdä rintasyöpäsolujen havaitsemisesta helpompaa. Pilleri on vielä koevaiheessa, mutta se pystyy tunnistamaan tarkemmalla tavalla syöpäsolujen sijainnin.

Seuraavassa kerromme yksityiskohtaisemmin tästä uudesta vaihtoehdosta jolla rintasyövän diagnosointi voi helpottua, joten jatka lukemista!

Rintasyövän diagnosointi pillerillä koevaiheessa

Valheelliset syöpädiagnoosit ovat tavallisia. Tämän pillerin tarkoituksena on nyt tarjota tarkempi ja helpompi keino rintasyövän diagnosointiin.

Pilleri on nyt koevaiheessa, ja se täytyy vielä testata ihmisillä. Tutkimuksen johtajan Greg Thurberin mukaan pillerin koetulokset ovat olleet hyvin menestyksekkäitä ja odotukset ovat siis suuret.

Some figure

Pilleri, joka “valottaa” syöpäsolut

Se, miten tämä pilleri toimii, on hyvin yksinkertaisesti kuvattavissa: potilas nielee tabletin, joka sitten vapauttaa hitaasti fluoresoivan vaikuttavan aineensa. Se kiinnittyy välittömästi syöpäsoluihin, mikäli niitä on läsnä kehossa.

Syöpäsolut voidaan sitten havaita yksinkertaisissa röntgenkuvissa.

Tutkijat kokevat velvollisuudekseen kehittää tätä tekniikkaa, sillä mammografia ei ole kovin tarkka tekniikka niille naisille, joiden rinnat ovat koostumukseltaan hyvin tiheät.

Lisäksi tavalliset diagnosointitekniikat eivät näytä asiantuntijoille, ovatko solut tai kasvain syöpää aiheuttavia vai vaarattomia, ja siten valheelliset syöpädiagnoosit ovat tavallisia.

Tämä uusi tekniikka esiteltiin korkein odotuksin American Chemical Society’s Annual Meeting & Exposition (ACS) -tilaisuudessa, joka järjestettiin 251. kertaa.

Kokeessa, joka toteutettiin rotilla, todistettiin, että tämä pilleri tekee syöpäsolut välittömästi tunnistettaviksi.

Jos kasvain on hyvälaatuinen, fluoresoivaa valoa ei näy, mikä poistaa tarpeen ottaa koepala. Tämän ansiosta potilas voi sitten tuntea olonsa helpottuneeksi.

Muutamassa vuodessa voidaan erottaa nopea ja hidas kasvaimen kasvu

Some figure

Monissa tapauksissa potilaan hoito on lykkääntynyt. Vaikka tämä saattaakin olla tarpeen joissakin tapauksissa, aika on avaintekijä sen kannalta, että saataisiin aikainen diagnoosi ja jotta syövän vakavuutta voitaisiin vähentää.

Tällä hetkellä valo voi tunnistaa vain eron syöpää aiheuttavien ja vaarattomien kasvainten välillä. Se ei siis pysty näyttämään sitä vauhtia, jolla pahanlaatuiset solut kasvavat.

Pillerin luojat yrittävät nyt sisällyttää tuotteeseen uuden tekijän, jolla on kyky tunnistaa kasvaimen kasvun vauhti. Tämä uusi tekijä mahdollistaisi sen, että potilaat voisivat saada välittömän diagnoosin ja sellaista hoitoa, joka on heidän erityisiin tarpeisiinsa räätälöity.

Näin tekemällä voitaisiin myös estää sitä, että käytetään sellaisia tekniikoita, jotka ovat liian aggressiivisia tai eivät ole tarpeeksi aggressiivisia tietylle potilaalle. Väärän tekniikan käyttäminen voi nimittäin pahentaa tilannetta.

Isot harppaukset, suuret toiveet

Some figure

On aivan ehdottoman tärkeää, että lääkäri pystyy havaitsemaan syövän jo aikaisessa vaiheessa, mutta tämä ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista.

Huolimatta näistä vakavista tapauksista rintasyöpä ei välttämättä ole kuolemantuomio. Hoidoissa tapahtuneet edistysaskeleet ja havaitsemismenetelmien kehittyminen tarkoittavat sitä, että kyseessä on nyt hoidettava sairaus, josta miljoonat naiset ovat jo toipuneet.

Rintasyövästä selvinneet ovat todellisia sankareita, jotka näyttävät meille, että voima ja rohkeus voivat voittaa tämän syövän. Tulee kuitenkin silti olla kunnolla selvillä seuraavista asioista:

  • On tarpeen tutkia omat rinnat tasaisin väliajoin.
  • Käy ajoittain tutkimuksissa terveydenhoidon ammattilaisilla, ja käy myös mammografioissa.
  • Vietä terveellistä elämää, vältä ylipainoa, älä polta tupakkaa, äläkä vietä istuma-asentoon painottuvaa elämää.
  • Ota käyttöösi enemmän ennaltaehkäiseviä hoitoja ja käy useammissa kokeissa, jos suvussasi on esiintynyt rintasyöpää.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.