Logo image
Logo image

Raskausajan hieronta: neljä hyötyä

3 minuuttia
Kuten mikä tahansa hieronta, raskausajan hieronta voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta sekä alaselkä- ja jalkakipua. Sitä ei kuitenkaan suositella kaikissa tapauksissa. Jatka lukemista!
Raskausajan hieronta: neljä hyötyä
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aivan kuten mikä tahansa hieronta, raskausajan hieronta tähtää mielen ja kehon rentouttamiseen lievittäen kipua ja parantaen raskaana olevan naisen oloa. Tunnetko raskausajan hieronnan hyödyt?

Raskausajan hieronta

Ainoa ero perinteisen ja raskausajan hieronnan välillä on se, että jälkimmäinen sopii ihanteellisesti odottaville äideille. Tässä hieronnassa huomioidaan raskaana olevan naisen ominaispiirteet ja raskauden myötä tulleet muutokset, joiden mukaan hierontatekniikkaa mukautetaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että raskausajan hieronnassa huomioidaan kehon painopisteen siirtyminen, joka aiheuttaa niskaan, selkään ja hartioihin enemmän painetta. Sama koskee alaselkää, joka rasittuu helpommin raskauskuukausina johtuen painon lisääntymisestä.

Raskausajan hieronnan tarkoituksena on kaiken kaikkiaan lievittää jännitystä näissä lihaksissa ja kehonososissa kivun ja epämukavuuden vähentämiseksi. Kuten mikä tahansa hieronta, raskausajan hieronta pyrkii parantamaan oloa, rentouttamaan sekä lievittämään jännitystä ja stressiä.

Raskausajan hieronta: neljä hyötyä

1. Laskee stressiä ja ahdistusta

Some figure

Hieronnan jälkeen raskaana oleva nainen tuntee stressin lievittyneen ja hänen unensa on levollisempaa.

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet sen, kuinka tehokasta raskausajan hieronta on stressin ja ahdistuksen lievittämisessä raskaana olevilla naisilla. Raskaana olevat vapaaehtoisiksi ilmoittautuneet naiset, jotka saivat 20 minuutin hierontoja viiden viikon ajan, ilmoittivat stressin lievittyneen ensimmäisestä kerrasta alkaen.

Hierontaa saaneiden naisten ryhmä ilmoitti mielialansa parantuneen, ahdistustasonsa laskeneen ja unensa olleen levollisempaa. Lisäksi nämä hyödyt liitettiin myös vähentyneeseen synnytyksen jälkeisen masennuksen määrään.

Suosittelemme lukemaan myös tämän artikkelin: Kyljellä nukkuminen alentaa sikiön kuoleman riskiä

2. Raskausajan hieronta vähentää selkäkipua

Yksi yleisimmistä valituksenaiheista raskauden aikana on selän ja alaselän kipu. Painon nouseminen ja vauvan aiheuttama paine voivat todellakin rasittaa lihaksia, mikä aiheuttaa odottavalle äidille kipua ja särkyä. Vauvan kasvaminen suurentaa kohtua ja kehon painopiste siirtyy, mikä muuttaa raskaana olevan naisen ryhtiä. Tämän seurauksena selkä ja alaselkä kuormittuvat liiaksi.

Raskausajan hieronta voikin auttaa vähentämään liiallista rasitusta näissä lihaksissa ja rentouttamaan niitä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että tämän tyyppinen hieronta voi auttaa vähentämään alaselkäkipua.

3. Se vähentää jalkakipua

Some figure

Hieronta voi auttaa vähentämään painonnousun ja nesteturvotuksen aiheuttamaa painetta jaloissa.

Monet odottavat äidit kärsivät selkäkivun lisäksi myös aristavista jaloista. Tämä on erityisen yleistä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Raskauden aikana verenkierto lisääntyy ja painonnousu supistaa laskimoita ja valtimoita, mikä vaikuttaa veren virtaamiseen. Jos tähän lisätään vielä raskaudelle tyypillinen nesteturvotus ja väsymys, on normaalia kärsiä väsyneistä jaloista ja jopa krampeista.

Tämän epämukavuuden vähentämiseksi on parasta juoda normaalisti nestettä ja kävellä passiivisen elämäntavan välttämiseksi. Myös rentoutusmenetelmiä ja rasittuneiden lihasten venytystä suositellaan. Tässä mielessä raskausajan hieronta voi auttaa vähentämään ongelmia, sillä se tähtää kaikkien lihasten rentouttamiseen yleisesti, myös jalkojen.

4. Raskausajan hieronta vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Raskausajan masennukseen ja ahdistukseen saattaa liittyä suurempi sikiön liikkumisen ja ennenaikaisen synnytyksen riski. Jotkut tutkimukset osoittavat, että raskausajan hieronta voi laskea kortisolitasoa, mikä saattaa vähentää stressiä ja ahdistusta ja lievittää masennusta.

Hierontaa saaneet odottavat äidit ilmaisivat sikiön liikkumisen vähentyneen, ja ennenaikaisten synnytysten määrä laski. Raskausajan hieronta ei hyödytä vain äitiä; hierontaa saaneiden äitien vauvoillakin oli alhaisemmat kortisolitasot!

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Miten voittaa synnytyksen jälkeinen masennus?

Varotoimenpiteet raskausajan hierontaa koskien

Some figure

Lääkäri voi kertoa, millainen hieronta sopii juuri sinulle.

Vaikka raskausajan hieronta hyödyttää monin tavoin eikä siihen käytännössä katsoen liity mitään terveysriskejä, sitä ei suositella tietyissä tapauksissa:

  • Monikkoraskauksissa tai riskialttiissa raskauksissa.
  • Korkeasta verenpaineesta tai sydän- tai verenhyytymisongelmista kärsivillä odottajilla.
  • Jos naisella esiintyy emättimen verenvuotoa tai istukka on irronnut.
  • Jos esiintyy oksentelua, kuumetta tai ripulia.

Raskausajan hierontaa harkitessa tuleekin tehdä seuraavat asiat:

  • Kysy lääkäriltä, sopiiko hieronta juuri sinun tapauksessasi. Kysy millainen ja minkä alueen hieronta olisi paras sinulle.
  • Mene aina ammattilaisen hierottavaksi raskausaikana. Vain ammattilainen tietää kuinka hieroa oikein, miltä alueilta, kuinka voimakkaasti ja missä asennossa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tiffany Field, “Pregnancy and labor massage”, Expert Rev Obstet Gynecol. 2010 Mar; 5(2): 177–181.
  • Grote NK, Bridge JA, Gavin AR, Melville JL, Iyengar S, Katon WJ. “A Meta-analysis of Depression During Pregnancy and the Risk of Preterm Birth, Low Birth Weight, and Intrauterine Growth Restriction”. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(10):1012–1024. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
  • Tiffany Field et al. “Massage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationships”, Journal of Bodywork and Movement Therapies (2008) 12, 146–150
  • T. Field, M. Hemandez-Reif, S. Hart, H. Theakston, S. Schanberg & C. Kuhn (1999) “Pregnant women benefit from massage therapy”, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20:1, 31-38, DOI: 10.3109/01674829909075574

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.