Kaikki Ramsay Huntin oireyhtymästä

Ramsay Huntin oireyhtymä on yksi kasvohalvaukseen johtavista syistä. Se voi myös aiheuttaa muita oireita, kuten kuulon heikkenemistä tai huimausta. Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken oleellisen.
Kaikki Ramsay Huntin oireyhtymästä

Viimeisin päivitys: 04 kesäkuuta, 2021

Ramsay Huntin oireyhtymän aiheuttaa sama virus, joka aiheuttaa vesirokon. Kyseinen virus aiheuttaa epämukavia oireita koska se pystyy vaikuttamaan tiettyihin hermoihin, erityisesti kasvohermoon.

Kasvohermo koostuu motorisista ja aistikuiduista. Se kontrolloi kasvojen eri osia. Kasvohermon avulla voit tehdä erilaisia ​​eleitä ja asioita, kuten syödä ja puhua. Ramsay Huntin oireyhtymä voi aiheuttaa kasvojen halvaantumisen ja kuulon heikkenemistä.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken oleellisen, mitä sinun tarvitsee tietää Ramsay Huntin oireyhtymästä.

Mikä on Ramsay Huntin oireyhtymä?

Ramsay Huntin oireyhtymä on yksi niistä sairauksista, joita varicella-zoster -virus (VZV) voi aiheuttaa. Tämä virus kuuluu herpesvirusperheeseen.

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan Ramsay Huntin oireyhtymä aiheuttaa halvauksen kasvohermossa. Lisäksi se aiheuttaa yleensä kivuliasta vyöruusua korvanlehdessä tai jopa suun sisällä.

Se on toiseksi yleisin perifeerisen kasvohermon halvauksen syy. Itse asiassa se kattaa noin 7 % kaikista tapauksista. Tämä johtuu siitä, että varicella-zoster -virus on hyvin yleinen väestössä.

Toinen SEMERGEN Family Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että se voi ilmetä monin eri tavoin. Siksi lääketieteen ammattilaiset luokittelevat sen yleensä neljään luokkaan sen vakavuuden perusteella. Ensimmäinen vakavuusluokka aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:

Ramsay Huntin oireyhtymän syyt

Varicella-zoster -virus aiheuttaa Ramsay Huntin oireyhtymän. Siihen sairastuvat ihmiset, jotka ovat jo sairastaneet vesirokon. Tämä johtuu siitä, että tämä virus voi olla lepotilassa tai piilossa kehossa hyvin pitkiäkin aikoja. Tarkemmin sanottuna se pyrkii asettumaan hermokudoksiin.

Kun virus aktivoituu uudelleen, se aiheuttaa edellä mainittuja oireita. Kuten New Yorkin osavaltion terveysministeriön artikkelissa todetaan, se välitetään yleensä henkilöltä toiselle koskettamalla suoraan tartunnan saaneen ihmisen rakkuloita, sylkeä tai limaa.

Se voi kuitenkin tarttua myös ilman kautta pisaroina, jotka leviävät ilmaan yskimisen tai aivastamisen seurauksena. Itse asiassa ihmiset voivat saada sen myös saastuneista esineistä. Jotta henkilö voi kehittää Ramsay Huntin oireyhtymän, hänen on täytynyt altistua tällä viruksella.

Ramsay Huntin oireyhtymä ei ole tavallinen lapsilla.
Vesirokko on edellytys tämän oireyhtymän puhkeamiselle, joskus jopa vuosia myöhemmin.

Riskitekijät

Jokainen, joka on sairastanut vesirokon, voi sairastua Ramsay Huntin oireyhtymään. Tämä on olennainen ehto. On tärkeää ymmärtää, että tämä oireyhtymä ei ole tarttuva.

Kuten vyöruusussa, virus voi levitä kehon eri osiin. Jos henkilö, jolla ei ole ollut vesirokkoa, joutuu kosketuksiin sellaisen henkilön kanssa jolla on Ramsay Huntin oireyhtymä, henkilölle kehittyy tyypillinen kliininen kuva eksantematoosista virustaudista.

Meidän on huomautettava, että tätä virusta vastaan on olemassa rokotteita. Siksi rokotettu henkilö ei voi sairastua tähän oireyhtymään.

Ikä on toinen keskeinen tekijä. Lapsilla kehittyy vain harvoin Ramsay Huntin oireyhtymää. Sitä esiintyy yleensä yli 60-vuotiailla. Lisäksi se on yleisempää niillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Oireet

Kuten jo kerroimme, Ramsay Huntin oireyhtymä voi ilmetä eri tavoin. Mayo Clinicin asiantuntijat selittävät, että tämän oireyhtymän kaksi pääoiretta ovat kasvojen halvaus ja ihottuma. Ihottuma näkyy yleensä korvan ympärillä tai sisällä. Lisäksi se aiheuttaa nestettä sisältäviä rakkuloita.

Joissakin tapauksissa ihottuma ei näy tai se ilmenee halvauksen jälkeen. Se aiheuttaa myös korvakipua, jatkuvaa tinnitystä tai jopa kuulon heikkenemistä.

Kasvojen halvauksen myötä potilaan on vaikea sulkea silmää halvaantuneelta puolelta. Suu ja silmät voivat kuivua. Tämä johtuu siitä, että kasvohermo vaikuttaa myös rauhasiin, jotka ovat vastuussa kyyneleiden ja syljen erittämisestä.

Makuaisti voi myös muuttua. Potilas voi myös menettää kykynsä maistaa makuja kielen etuosalla.

Komplikaatiot

Ramsay Huntin oireyhtymä voi aiheuttaa pitkäaikaisia ​​komplikaatioita. Yksi vakavimmista on postherpeettinen neuralgia. Se on kroonista kipua alueella, jolla ihottuma esiintyy.

Vaikuttaa siltä, ​​että virus vahingoittaa hermokuituja. Vastaavasti kasvojen herkkyys ja kuulo voivat heikentyä pysyvästi. Tämä on kuitenkin jonkin verran harvinaisempaa.

On mahdollista, että silmä voi vahingoittua pysyvästi liiallisen kuivumisen seurauksena. Ilmassa leijuvat hiukkaset pääsevät silmään ja vahingoittavat sarveiskalvoa, mikä vaikuttaa näköön.

Ramsay Huntin oireyhtymän diagnoosi

Lääkäri diagnosoi sairauden arvioituaan potilaan oireet ja sairaushistorian. Koska se on toiseksi yleisin perifeerisen halvauksen syy, lääketieteen ammattilaisten tulisi aina ottaa huomioon tämän oireyhtymän mahdollisuus.

Lisäksi, kuten Clinical Journal of Family Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus selittää, sarja testejä voi auttaa diagnosoimaan tämä oireyhtymän. Ensimmäinen testi on serologia. Se havaitsee, onko veressä vasta-aineita varicella-zoster -virukselle.

Toinen testi, joka voi osoittautua hyödylliseksi, on polymeraasiketjureaktio (PCR). Joissakin tapauksissa, jos diagnoosi on epävarma, lääkäri voi käyttää kuvantamismenetelmiä sulkeakseen pois muiden sairauksien mahdollisuuden. Eniten käytetään magneettikuvausta.

Kuvantaminen on tarpeen vain, jos lääkärin on suljettava pois muut sairaudet, kuten aivokasvain.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Ramsay Huntin oireyhtymän hoidolla pyritään vähentämään mahdollisten komplikaatioiden riskiä. Yleisimmin käytetyt lääkkeet ovat särkylääkkeet. Ne lievittävät potilaan kipuja. Lisäksi lääkäri voi määrätä ahdistusta estäviä lääkkeitä, jos potilas kärsii huimauksesta.

Viruslääkkeet estävät viruksen lisääntymisen. Varicella-zoster -virusta vastaan ​​hyödyllisimmät ovat asikloviiri ja valasikloviiri. Potilas voi ottaa ne kortikosteroidien kanssa vaikutuksen lisäämiseksi.

Ramsay Hunt -oireyhtymää esiintyy vain varicella-zoster -viruksen (VZV) sairastaneilla henkilöillä

Tämä oireyhtymä vaikuttaa siis vain ihmisiin, jotka ovat saaneet varicella-zoster -viruksen (VZV). Oireyhtymä ilmestyy yleensä vuosia tartunnan jälkeen, erityisesti vanhuksilla.

Sille on ominaista kasvohermojen halvaus ja vesirakkulat.

Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla on jotain näistä oireista. Oikea hoito voi vähentää pitkäaikaisten komplikaatioiden, kuten kroonisen kivun, riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.