Mitkä ovat huimauksen oireet?

Huimauksen yhteydessä esiintyy yleensä pahoinvointia, päänsärkyä, sumentunutta näköä ja tasapainovaikeuksia. Lue aiheesta lisää alta.
Mitkä ovat huimauksen oireet?

Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2020

Huimaus (vertigo) on hankala tunne kuvailla, ja huimauksen oireet ovat moninaiset. Huimaus on kaiken kaikkiaan tunne liikkeestä, joka tuntuu siltä kuin kaikki pään sisällä pyörisi ympäri. Sana “vertigo” on peräisin latinan kielestä, jossa “vertere” merkitsee “kääntää”.

Erilaiset huimaukset ovat yleisimpiä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Itse asiassa arviolta 40 % yli 40-vuotiaista ihmisistä menee lääkäriin juuri huimauksen takia.

Huimauksen tunne liittyy yleensä tasapainojärjestelmän muutokseen. Tätä järjestelmää kutsutaan vestibulaariseksi järjestelmäksi, ja se sijaitsee sisäkorvassa. Tähän elimeen liittyvät häiriöt ovat hyvin yleisiä ja voivat ilmaantua missä iässä tahansa.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen huimauksesta ja muista sen yhteydessä esiintyvistä oireista. Huimauksen oireet on tärkeää tuntea, sillä tunnetta on vaikea kuvailla ja diagnosoida.

Mitä on huimaus?

Sisäkorvassa sijaitsee tasapainojärjestelmä, joka mahdollistaa tasapainon ylläpitämisen. Sen avulla myös tiedostamme asentomme ja mukaudumme oikein ympäröivään tilaan.

Useimmiten huimaus johtuu muutoksesta tässä järjestelmässä. Siihen kuuluu tunne liikkeestä, joko itsemme tai ympäristön, vaikka mikään ei todellisuudessa liiku. Jotkut ihmiset kokevat sen ikään kuin he “putoaisivat tyhjiöön”.

Huimaus voi tuntua siltä kuin putoaisi tyhjiöön

Huimauksesta voi kärsiä kuka tahansa, missä iässä tahansa. Mutta kuten jo mainitsimme, 40. ikävuoden jälkeen se on paljon yleisempi ongelma. Huimausta on erilaista:

  • Perifeerinen huimaus (korvaperäinen): Tämä johtuu tasapainojärjestelmän muutoksesta. Se on yleisin huimauksen muoto ja johtuu tavallisesti vauriosta korvassa. Tästä syystä myös kuulon heikkeneminen on tästä huimauksesta kärsivillä ihmisillä tavallista.
  • Sentraalinen huimaus (keskushermostoperäinen): Tässä korvan tietoa kuljettavat ja tulkitsevat hermoverkot ovat vaurioituneet. Tämä tulkinta tapahtuu aivorungossa.
  • Asentohuimaus: Tämä on kohtauksittaista huimausta, joka syntyy reaktiona pään asennon muutokseen. Se on tavallisesti hyvänlaatuista huimausta.
  • Niskaperäinen huimaus: Tämä syntyy niskanikamien muutoksesta.

Huimausta on hyvin monenlaista johtuen siitä, että tasapainon ja asennon ylläpito toimii monimutkaisen hermoradan kautta, johon osallistuvat monet kehon osat. Kaikki huimaukset aiheuttavat kuitenkin saman oudon tunteen liikkeestä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mikä on hyvänlaatuinen asentohuimaus?

Huimauksen oireet: mitä muita oireita huimauksen yhteydessä voi esiintyä?

Ympäristön pyörimisen lisäksi huimauksen yhteydessä esiintyy yleensä lukuisia muitakin oireita. Esimerkiksi pahoinvointi ja oksentelu ovat hyvin yleisiä. Lisäksi huimausta potevat ihmiset menettävät yleensä tasapainonsa ja kaatuvat.

Huimauksen laadusta riippuen eri oireiden yleisyys vaihtelee. Perifeeriseen huimaukseen liittyy yleensä kuulon alenemista, kuten jo mainittiin. Korvat voivat myös soida jatkuvasti.

Muissa huimauksissa myös näkökyvyssä voi ilmetä muutoksia. Jotkut näkevät kahtena tai eivät pysty keskittämään katsettaan kunnolla. Joiltakin ihmisiltä katoaa jopa puhekyky.

Toisaalta huimauksen yhteydessä voi ilmetä myös kasvolihasten halvausta tai jalkojen väsymystä tai heikkouttaTästä kärsivät ihmiset tuntevat tavallisesti ahdistusta ja huolta, koska kävelystä tai liikkumisesta voi tulla huomattavan vaikeaa.

On tärkeää korostaa, että vaikka useimmissa tapauksissa huimaus ilmenee lyhytkestoisina kohtauksina, joissakin tapauksissa se voi kestää päiviä. Lisäksi sitä voi esiintyä sekä aikuisilla että lapsilla.

Huimauksen oireet ovat moninaiset

Kuinka huimaus diagnosoidaan ja hoidetaan?

Huimauksen diagnosoimiseksi tärkeintä on selittää selvästi lääkärille, miltä huimauksen tunne tuntuu ja mitä muita oireita sen yhteydessä esiintyy.

Tavallisesti kurkku-korvalääkäri hoitaa korvan ja muun tasapainoelimistön tutkimuksen. Hoito on erilainen huimauksen aiheuttajasta ja jokaisesta tapauksesta riippuen. Huimausta voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä tai jopa leikkauksella.

Kun alat potea huimausta ja mahdollisesti myös muita sen yhteydessä ilmeneviä oireita, sinun tulisi lähteä lääkäriin. Huimaus on monimutkainen häiriö, joka voi johtua lukuisista eri syistä, joten oire on tärkeää tutkia kunnolla.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.