Hoito sarveiskalvonsiirron jälkeen

Sarveiskalvonsiirron jälkeen silmää tulee hoitaa huolellisesti, jotta jo muutoinkin pitkä toipumisprosessi ei pitkity entisestään.
Hoito sarveiskalvonsiirron jälkeen
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sarveiskalvonsiirto on kirurginen toimenpide, jossa vaurioitunut tai sairas sarveiskalvo korvataan luovuttajalta saadulla sarveiskalvolla. Tässä artikkelissa kerromme, millainen on hoito sarveiskalvonsiirron jälkeen.

Sarveiskalvonsiirron pääasiallisena tarkoituksena on parantaa potilaan näön tarkkuutta. Lisäksi toimenpiteellä kyetään palauttamaan sarveiskalvon morfologia ja poistamaan tulehtunut kudos, joka ei reagoi lääkehoitoon.

Sarveiskalvonsiirto on ainoa hoitovaihtoehto ihmisille, joiden sarveiskalvo on vakavasti vaurioitunut. Tämä operaatio tulisi tehdä kuitenkin vain silloin, kun potilaan silmän sisäosa, eli verkkokalvo ja näköhermo, edelleen toimivat kunnolla. Joitakin vaivoja, jotka voivat vaurioittaa sarveiskalvoa, ovat:

  • Glaukooma
  • Näköhermon sairaudet
  • Verkkokalvon irtauma
  • Tulehdustila silmän sisällä
  • Vakava infektio silmän sisällä

Ennen kuin kerromme kyseisen leikkauksen vaiheista ja jälkihoidosta, sinun on ensin ymmärrettävä kunnolla kyseessä olevaa silmärakennetta: sarveiskalvoa.

Mikä sarveiskalvo on?

Sarveiskalvo taittaa valoa
Sarveiskalvo toimii linssinä taittaen silmän sisään kulkeutuvaa valoa.

Silmä sisältää joukon monimutkaisia rakenteita, joihin kuuluu myös sarveiskalvo. Tämä silmän rakenne mahdollistaa valon kulkeutumisen ulkopuolelta silmän sisälle. Se suojelee iiristä ja linssiä, kahta muuta silmän rakennetta.

Sarveiskalvolla on valoa taittavia ominaisuuksia, läpinäkyvä rakenne ja tyypillinen kaarevuus, joka mahdollistaa sen tehtävät:

  • Silmän suojaaminen: tämän tehtävän se jakaa silmäluomen, silmäkuopan, kyynelten ja silmänvalkuaisen kanssa.
  • Valonsäteiden keskittäminen ja valon päästäminen silmän sisään.

Kannattaa lukea myös: Näkökyvyn menetys: syyt ja oireet

Sarveiskalvonsiirto: eri tyypit

Sarveiskalvonsiirtoa on kahta pääasiallista muotoa:

  • Perinteinen sarveiskalvonsiirto koko paksuudeltaan (tunnetaan myös penetroivana eli lävistävänä keratoplastiana)
  • Takapinnan osasiirto (tunnetaan myös endoteelisenä keratoplastiana)

Jälkimmäisen on yleistynyt viime aikoina, sillä lääkärit suosivat sitä ensimmäisen sijaan. Alla kerromme molemmista tarkemmin.

1. Perinteinen sarveiskalvonsiirto koko paksuudeltaan

Tämä on ainoa vaihtoehto niissä tapauksissa, joissa kaikki sarveiskalvon kerrokset ovat vahingoittuneet. Tähän liittyy suuri haittapuoli, joka on se, että siirretty endoteeli on merkittävin hylkimisärsyke.

Hoito tällaisen sarveiskalvonsiirron jälkeen

Toipumisaika tämän toimenpiteen jälkeen on suhteellisen hidas: se voi kestää jopa 12 kuukautta. Useimmat ihmiset huomaavat parannusta kuitenkin jo ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen.

Ompeleet poistetaan ensimmäisen vuoden aikana. Näön lopullista tarkkuutta ei tiedetä ennen kuin kaikki ompeleet on poistettu. Potilaan tulee käydä vähintään kymmenellä seurantakäynnillä leikkauksen jälkeen.

Noin 15 % potilaista joutuu käyttämään piilolinssejä. 10 % heistä tarvitsee jäljellä olevan hajataittoisuuden korjausta.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Kaihin oireiden hoito luonnollisesti

2. Takapinnan osasiirto

Hoito sarveiskalvonsiirron jälkeen edellyttää osalla potilaista piilolinssien käyttöä
Potilaan on sarveiskalvonleikkauksen jälkeen noudatettava tarkoin lääkärin varoituksia ja syötävä määrätyt lääkkeet komplikaatioiden välttämiseksi.

Tässä prosessissa on kaksi erityyppistä leikkausta:

  • Anteriorinen. Käytetään sellaisiin sarveiskalvon sairauksiin, jotka eivät vaikuta endoteeliin. Esimerkkejä näistä sairauksista ovat keratokonus eli sarveiskalvon kartiorappeuma ja sarveiskalvon arpeutuminen.
  • Endoteelinsiirto. Tässä tapauksessa sarveiskalvon vaurioitunut osa korvataan terveellä, luovuttajalta saadulla kudoksella. Tässä leikkauksessa tehdään paljon pienempi viilto, joka ei vaadi ompeleita.

Hoito sarveiskalvonsiirron jälkeen: muita suosituksia

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla toipumisprosessi on tehokkaampi:

  1. Älä koskettele tai hankaa silmää
  2. Älä aja ajoneuvoa, käsittele koneita, juo alkoholia tai tee mitään isoja päätöksiä ainakaan 24 tuntiin leikkauksen jälkeen.
  3. Vältä sellaisia aktiviteetteja, joihin liittyy putoamis- tai kaatumisvaara tai silmänpaineen kohoaminen – vältä siis esimerkiksi fyysistä kontaktia vaativia aktiviteetteja.
  4. Vältä pölyä ja likaa.
  5. Noudata huolellisesti lääkärin antamaa hoitoa.
  6. Käy kaikilla seurantakäynneillä leikkauksen jälkeen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.