Rakastin sinua, mutten rakasta enää

Rakastin sinua, mutten rakasta enää

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On tärkeää ymmärtää, kuinka parisuhteen voi pitää elossa, mutta tärkeää on myös tietää, kuinka se lopetetaan, kun et rakasta enää kumppaniasi. Tämä on kivulias, mutta tarpeellinen prosessi, jotta voisit estää jatkuvan ja hyödyttömän kärsimyksen.

Parisuhteen täytyy pysyä jatkuvasti liikkeessä, aivan kuten vaikkapa meressä uivan kalan. Kala hyppii, liikkuu ja sukeltaa, mutta jos se lopettaa liikkumisen, se kuolee. Jos olet päätynyt tähän liikkumattomuuden pisteeseen omassa parisuhteessasi, on tarpeen sanoa nämä sanat: “Rakastin sinua, mutten rakasta enää”.

Sydämen murtuminen on varmaankin yksi kivuliaimmista asioista, joita ihminen voi elämässään kokea. Tämä kokemus voi olla joissakin tapauksissa erityisen monimutkainen asia, sillä voi olla hyvin vaikeaa päästää irti sellaisesta ihmisestä, joka on ollut sinulle erityinen.

Ihminen on ohjelmoitu luomaan siteitä toisiin

Ihmiset on suunniteltu siten, että me luomme siteitä toisiin ihmisiin: perheeseen, ystäviin, kumppaniin ja lapsiin. Siksi onkin niin kivuliasta, jos nämä siteet katkeavat jossakin vaiheessa, ja näin on etenkin silloin, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.

Kun et rakasta enää kumppaniasi, pitää suhde lopettaa, vaikka se kivuliasta onkin.

 

On kuitenkin yksi asia, jonka ihmiset hyvinkin usein unohtavat: ihmissuhteet ovat elossa olevia asioita. Tämä tarkoittaa sitä, että suhteiden täytyy muuttua, eikä tämä muutos ole aina parempaan suuntaan. Ihminen voi tulla elämääsi ja muuttaa tapasi nähdä asioita. Ja kaikella tällä voi olla seuraamuksensa.

Jos sitten aika koittaa sille, että joudut sanomaan sanat “en rakasta enää sinua”, nousevat esiin kipu, viha, pettymys ja hylätyksi tulemisen tunteet. Tunnet itsesi pieneksi ja satutetuksi. Jokin, johon aikaisemmin uskoit, on nyt mennyt rikki.

Tästä huolimatta on niin, että joskus ihmissuhteen päättäminen silloin, kun tilanne on jo mennyt sietämättömäksi, voi olla positiivinen asia. Saatat kamppailla, kunnes et enää kestä tilannetta. Saatat edetä pisteeseen, jolloin kärsimyksesi on niin suurta, että ainoa asia, jonka voit tehdä, on yrittää päästä pakoon.

Sydämen särkyminen

Jos olet kokenut sydämen särkymisen, tiedät mitä tarkoitetaan kyseisellä tavallisella kielikuvalla ihmissuhteen särkymistä kuvaamaan. Tämä fyysinen ja tunnetason kipu voi olla suurta, ja saatat menettää kiinnostuksesi suurimpaan osaan elämässäsi olevia asioita kohtaan.

Kun sydän on särkynyt, voi mielenkiinto muihin asioihin kadota.

 

Miksi tämä tuntemus on sitten niin yleinen? Ja miksi suhteen särkyminen särkee myös sydämen? Siksi, että et pysty erottamaan rakastuneena olemista rakkaudesta itsestään. Vaikka moni sekoittaakin nämä kaksi erillistä asiaa, ne ovat tosiasiassa hyvin kaukana toisistaan.

Ensimmäinen tarkoittaa sitä viehtymystä ja halua, joka saa aikaan ne kuuluisat vatsassa tuntuvat perhoset. Mutta kun perhoset lentävät pois, tilanne pitää arvioida uudelleen. Onko rakkaus päässyt pois käsistäsi?

Joskus tästä voi olla tuloksena hämmennystä, sillä saatat löytää itsesi sellaisen ihmisen vierestä, jota et enää rakasta. Ihastuksesi oli siis väliaikaista, ja se sai sinut tuntemaan itsesi olemaan elossa. Kun ihastus menee ohitse, tunne siitä, ettet enää rakasta kumppaniasi, muuttuu voimakkaammaksi ja voimakkaammaksi.

Miten sanoa toiselle: “en rakasta enää sinua”?

Kun parisuhde päättyy, ei särkyneiltä sydämiltä useinkaan vältytä.

 

Se, että kerrot kumppanillesi, ettet enää rakasta häntä, on vaikeaa ja monimutkaista, sillä tiedät, kuinka negatiivisesti hän tulee reagoimaan. Mutta tästä huolimatta paras asia jonka voit tehdä, on olla selkeä ja totuudenmukainen. Tämä ei ole helppoa, mutta se on erittäin tarpeellista.

Sinun täytyy pystyä tekemään tämä kasvotusten toisen kanssa, ja sinun tulee ilmaista itseäsi selkeästi, tiiviisti ja keskittyneesti, jotta voisit välttää aiheuttamasta hämmennystä kumppanillesi. Näin voit estää monia muita ongelmia syntymästä.

On tyypillistä, että tämän yhteydessä syntyy riita, ja tilannetta arvioidaan sekä koetaan muita sellaisia reaktioita, jotka saavat vihan ja pettymyksen tuntumaan sisälläsi suuremmilta. Älä kuitenkaan vastaa tällä tavalla, sillä kumppanisi satuttaa sinua, ja sinun tulee ymmärtää hänen tunteensa.

Sen sanominen, ettet enää rakasta toista, vaatii rohkeutta, ja sinun tulee kaikesta huolimatta pystyä olemaan empaattinen kumppaniasi kohtaan. Älä pelkää, ja yritä löytää se kaikkein kiltein tapa, jolla voit kertoa mielipiteistäsi suhdettanne koskien. Näin voit näyttää ymmärtämyksesi sekä tehdä sen selväksi, että ette enää voi olla yhdessä.

Oletko koskaan käynyt läpi tätä vaikeaa ajanjaksoa ja sanonut kumppanillesi “en enää rakasta sinua”? Tämä on vaikea kokemus molemmalle suhteen osapuolelle, joten ennen kuin ryhdyt kyseiseen asiaan, sinun tulee käydä lävitse syvällinen pohtimisen jakso.

Älä silti odota liian kauan kertoaksesi päätöksestäsi kumppanillesi, sillä mitä kauemmin viivyttelet, sitä vaikeampi asia tulee olemaan. Tärkeät asiat tulee sanoa niin aikaisin kuin mahdollista, ja ilman epäröintiä. Tämä auttaa sinua välttämään vielä suuremman vahingon syntyä suhdettanne koskien.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carmona Portocarrero, C.I. Intervención al duelo por ruptura de pareja desde la terapia cognitivo conductual a partir del análisis de cuatro casos. Polisemia, 2012; 13: 35 – 46
  • García, F.E. y Ilabaca Martínez, D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu, 2013;  11(2): 157  -172.
  • Moreno Franco, J.I. y Esparza Meza, E.M. Estrategias de afrontamiento en la ruptura de pareja. Int Acad Psico. 2014; 2(5): 98 – 110.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.