Punaiset pisteet iholla - ovatko ne vaaraksi?

Punaiset pisteet iholla eivät yleensä ole vaaraksi ihmisen terveydelle, ellei niihin liity epämukavuutta, kutinaa tai verenvuotoa. Näissä tapauksissa on aina tarpeen käydä lääkärin vastaanotolla.
Punaiset pisteet iholla - ovatko ne vaaraksi?
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olet ehkä jo useammankin kerran löytänyt iholtasi punaisen pisteen, sellaisen luomen näköisen, ja miettinyt mistä siinä on kyse. Kyseiset värimuutokset tuppaavat tulemaan ja menemään, eikä tähän tunnu olevan mitään selkeää syytä.

Onkin tavallista huolestua ihon pienistä punaisista pisteistä, sillä niiden ilmaantuminen ja katoaminen on usein hyvin äkillistä.

Tässä kohtaa on tarpeen selkiyttää kyseistä ilmiötä: ihon punaiset pisteet ovat suonikasvaimia, joiden ilmaantuminen liittyy perintötekijöihin, ja ne ovat yleisesti ottaen yhteydessä myös ihon vanhenemiseen.

Nämä punaiset pisteet eivät kuitenkaan liity syöpään tai auringolle altistumiseen, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö niitä kannattaisi pitää silmällä. Samoin kannattaa aina ajoittain tutkia, onko läikissä tapahtunut muutoksia.

Seuraavaksi kerromme tärkeimmistä faktoista, jotka liittyvät näihin pieniin suonikasvaimiin. Toivottavasti artikkelimme selkeyttää asiaa, mikäli olet joskus miettinyt, mistä näissä kummallisissa punaisissa pisteissä on kyse!

Perusfaktoja ihon punaisista pisteistä

Punaiset pisteet iholla ovat ilmiö, joka koskettaa eniten 40-45 -vuotiaita ihmisiä. Niitä voi kuitenkin ilmetä myös lapsilla tai nuorilla. Niiden ilmaantuminen on yhteydessä vanhemmilta saatuihin perintötekijöihin.

Ne ovat yleensä hyvin helposti huomattavissa, sillä punainen väri on kirkas. Moni pitääkin niitä epämiellyttävinä, sillä ne näkyvät paljastavia vaatteita käytettäessä selkeästi. Jotkut pitävät niitä niin haitallisina, että he haluavat poistaa punaiset pisteensä.

Seuraavaksi katsomme tätä ihon ilmiötä hiukan tarkemmin – jatka lukemista, jos asia on joskus mietityttänyt itseäsikin!

 

luomet naisen kaulalla

Mitä ihon punaiset pisteet oikein ovat?

Nämä ihomuutokset ovat verisuonten laajentumia, jotka johtuvat pienistä repeämistä suonijärjestelmässä. Punaisia pisteitä näkyy usein käsivarsissa ja rinnassa.

  • Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on saman tyyppinen ilmiö kuin suonikohjut, mutta nämä pisteet näkyvät kuitenkin ihon suhteen kohtisuorassa, eivät yhdensuuntaisina.
  • Haluamme myös selkeyttää erästä asiaa: kyseiset pisteet ovat vaarattomia kasvaimia, jotka ovat yksinkertaisesti amelanosyyttien kertymiä. Ne eivät tule muuttumaan vaarallisiksi, toisin kuin on luomien kohdalla.

Punaiset pisteet ja värimuutokset iholla

Kannattaa muistaa, että ihmisellä voi olla ihollaan sekä punaisia pisteitä että muita värimuutoksia. Tässä on hiukan asiaa selkeyttävää tietoa:

Couperosis näkyy myös verisuonten laajentumisena, mutta se muistuttaa ulkonäöltään usein hämähäkkisuonia. Nämä muutokset ilmenevät siksi, että lämpötila muuttuu tai nainen on raskaana. Hyvä uutinen on se, että kyseiset muutokset eivät ole pysyviä, joten ne tulevat katoamaan ajan kuluessa.

Hemangiomas ovat puolestaan niitä klassisia syntymämerkkejä, joita monilla on ihossaan, ja ne voivat olla väriltään punaisia tai enemmänkin violetteja. Ne ovat pieniä verisuonten epämuodostumia, joita ilmenee lähes yksinomaan lasten kasvoilla ja vartalossa. Ne saattavat kadota ajan kuluessa tai jäädä iholle pysyvästi.

Tulisiko ihon punaisista pisteistä huolestua?

Kuten jo mainitsimme, nämä selkeästi näkyvät pisteet eivät ole syöpään liittyviä. Ne ovat vaarattomia kasvaimia, mutta kannattaa silti kiinnittää huomiota siihen, tapahtuuko niissä muutoksia.

punainen luomi

 

  • Niitä ei tulisi ilmaantua kovin suurta määrää jollekin tietylle alueelle.
  • Punaiset pisteet iholla eivät normaalisti aiheuta epämukavuutta. Jos niihin siis sattuu tai ne kutisevat, tai jos ne jotenkin muuten aiheuttavat epämukavuutta, käy lääkärissä.
  • Nämä pisteet eivät normaalisti vuoda verta. Jos ne kuitenkin kosketettaessa alkavat vuotaa, käy ihotautilääkärin vastaanotolla.
  • Kiinnitä huomiota pisteiden väriin ja muotoon. Jos niiden väri tummuu tai niiden reunat muuttuvat karkeiksi tai epätasaisiksi, käy asiantuntijan luona varmistamassa, ettei kyseessä ole mitään haitallista.

Miten pisteistä pääsee eroon?

Vaikka nämä ihomuutokset eivät olekaan mitenkään vaarallisia ihmisen terveydelle, ne eivät välttämättä ole miellyttäviä etenkin siksi, että paljastavissa yläosissa ne tuppaavat näkymään melko selkeästi.

lääkäri tutkii naisen luomea

 

  • On tärkeää muistaa eräs asia punaisten pisteiden poistoon liittyen: niitä ei koskaan tulisi yrittää poistaa kotikonstein eikä myöskään luonnollisin keinoin, sillä tällä voi olla vaarallisia seurauksia.
  • Punaiset pisteet ovat yleensä halkaisijaltaan 6-7 millimetriä. Koska ne ovat verisuonia, niitä ei koskaan tulisi yrittää poistaa kotona. Asiantuntija pystyy kertomaan sinulle parhaat ja turvallisimmat tavat niiden poistamiseksi.
  • Yleensä punaisten pisteiden pois polttamisessa otetaan avuksi laserlaite tai sähköveitsi, sillä näin ne eivät enää ilmaannu uudelleen. Tämä tekniikka on ihon kannalta täysin turvallinen.

Jos siis olet miettinyt jo pidemmän aikaa mistä näissä pisteissä on kyse, muista seuraavat asiat: ne eivät ole yleensä vaarallisia, mutta niitä kannattaa kuitenkin pitää silmällä. Ja jos päätät poistaa omat punaiset pisteesi, älä koskaan tee sitä omin neuvoin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
  • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.