Ihonhoidon 7 syntiä

Ihon kuorimista kannattaa harrastaa säännöllisesti, mutta ei liian usein, sillä kova hankaaminen haurastuttaa ihoa. Muutaman viikon tai kuukauden välein suoritettu kuorinta kuorii kuolleen ihosolukon ja lian pois ja pitää ihon kuulaana.

Iho on elimistön suurin elin. Kaunis iho vaikuttaa ulkonäköön positiivisesti, mutta iholla on myös tärkeä tehtävä suojamuurina maailmaa vastaan: iho suojaa kehoa ulkoisilta haittavaikutuksilta, kuten bakteereilta, saasteilta ja auringolta.

Jo vuosisatojen ajan iho on ollut tärkeä osa kauneudenhoitoa. Kun ihmiset altistuvat ympäristön vaikutuksille, iho heikkenee ja kehittää monia inhottavia ongelmia.

Kauniin, täydellisen ja hehkuvan ihon etsintä on tärkeä osa yleistä terveydentilaa, ja juuri tästä syystä on tärkeää ymmärtää, mitä iho tarvitsee ja mitä voit tehdä pitääksesi parempaa huolta ihosta. Oletko varma, että pidät ihostasi tarpeeksi hyvää huolta?

7 ihonhoidon syntiä

Kuumat suihkut

Iho kuivuu kuumassa suihkussa

Lähes jokainen rakastaa kuumaa, rentouttavaa suihkua, etenkin talvella. Kuuma vesi palauttaa lämmön jäseniin ja tuntuu ihanan hemmottelevalta.

Kun kuumasta suihkusta muodostuu päivittäinen tapa, on se iholle haitallista. Kuuma vesi haihduttaa ihosta sen luonnolliset öljyt, mikä johtaa ihon kuivumiseen ja kutinaan.

Kuuma suihku silloin tällöin ei kaada venettä, mutta jos kuumat suihkut kuuluvat päivittäiseen rutiiniisi, on niitä syytä vähentää. Yhdessä kemikaaleja sisältävien saippuoiden kanssa kuuma vesi on iholle rankka kokemus. 

Meikin poistamatta jättäminen

Meikkiä ei saisi koskaan jättää poistamatta iholta päivän päätteeksi. Älä koskaan mene nukkumaan meikit naamassa, olitpa kuinka väsynyt tahansa. Kun nukut meikit kasvoilla, meikkituotteiden sisältämät kemikaalit voivat vahingoittaa ihoa, eikä iho pääse hengittämään. Tämä voi johtaa finneihin ja mustapäihin, ihon kuivumiseen ja ärtymiseen.

Pese kasvot huolellisesti joka ilta ennen nukkumaanmenoa – muista pestä etenkin jämäkkä silmämeikki ripsistä ja luomilta. Voit käyttää kaupasta saatavia putsareita tai luonnollisia öljyjä, kuten oliiviöljyä. Viimeistele puhdistus kasvovedellä.

Liiallinen rusketus

Ruskettuneet naiset

Ruskettunut iho näyttää monen mielestä kauniilta ja miellyttävältä, mutta jos iho altistuu auringonvalolle liian kauaksi aikaa, se voi aiheuttaa syviä ja vakavia vahinkoja. Liiallinen auringolle altistuminen voi johtaa mm. ihosyöpään.

Liiallinen auringossa oleskelu ilman riittävää suojaa aiheuttaa solumuutoksia ihossa vuosien aikana, vanhentaa ihoa ennen aikojaan ja johtaa muihin ongelmiin. Suojaa iho vaatteilla, aurinkorasvalla, hatuilla ja aurinkolaseilla. Älä käytä solariumia ja välttele päivän kuumimpia tunteja, jolloin UV-säteily on korkeimmillaan.

Liian voimakas kuivaaminen

Osa ihmisistä kuivaa itsensä kovakouraisesti suihkun jälkeen hankaamalla ihoa pyyhettä vasten.

Tämä on iholle haitaksi, sillä kova kuivaaminen voi pyyhkiä mukanaan ihon luonnolliset öljyt, mikä aiheuttaa kuivumista ja kutinaa.

Paras tapa kuivatella suihkun jälkeen on taputella pyyhettä hellästi iholle. Vältä hankaamista ja hieromista.

Kuorinnan välttely

Naamio

Ihoa ei tule kuoria jatkuvasti, mutta sitä ei myöskään sovi unohtaa kokonaan.

Monet eivät kuitenkaan kuori ihoaan ollenkaan, ja sanovat sen johtuvan ajanpuutteesta tai väsymyksestä. Kuorinnan ei kuitenkaan tarvitse olla aikaavievä hoito, vaan sen pystyy tekemään nopeastikin. Kuorinta antaa iholle välineet uudistumiseen ja kirkastumiseen. Kuorinta pehmittää ihon ja tekee siitä sileän.

Ihon kuorinta on tärkeä osa ihonhoitorutiinia, sillä poistaa helpoiten kuolleen ihosolukon, joka kertyy iholle.

Finnien puristelu

Jokainen syyllistyy tähän varmasti. Finnejä syntyy, kun ihohuokoseen pääsee tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Finnit ovat esteettinen haitta, josta haluaa päästä nopeasti eroon. Finnin puristaminen tuntuu ehkä nopeimmalta ja parhaalta keinolta karkoittaa ne iholta, mutta todellisuudessa iho ärsyyntyy puristelusta. Finni voi tulehtua entistä pahemmin ja jättää jälkeensä jopa arven, josta on hankala päästä eroon.

Et välttämättä edes huomaa sitä, että hiplaat ja puristelet finnejä jatkuvasti. Etenkin jatkuvasti finneistä kärsivät ovat tottuneet puristelemaan finnejä lähes jatkuvasti ja juoksuttamaan sormiaan kasvojen iholla tarkistaakseen, onko uusia finnejä ilmestynyt. Sormissa piilee usein monia bakteereja, jotka päätyvät rikkoutuneelle iholle ja aiheuttavat pahempia tulehduksia. Bakteerit ja lika voivat tukkia ihohuokosia, aiheuttaa aknea ja mustapäitä.

Onkin erittäin tärkeää pitää kädet puhtaana: näin ehkäiset mikro-organismien ja lian leviämisen kasvojen herkälle iholle. On myös tärkeää pitää puhelimen näyttö puhtaana, sillä se on usein kosketuksissa kasvojen ihon kanssa. Puhelimen näytölle päätyy bakteereja siinä missä muillekin pinnoille, ja vain harvoin vaivaudutaan siistimään puhelinta. Voit käyttää esimerkiksi antibakteerisia liinoja puhelimen puhdistukseen.