Punainen lanka - myyttinen selitys rakkaudesta

Punainen lanka voi yhdistää rakkauden isän ja äidin välillä, veljen ja sisaren välillä, tai vaikka ystävien tai elämänkumppanien välillä, mutta päämääränä on sama: oppia tuntemaan toinen ihminen sekä rakastaa häntä.
Punainen lanka - myyttinen selitys rakkaudesta
Sara Ramo González

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara Ramo González.

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2019

Punainen lanka ja rakkaus. On olemassa ikivanha myytti siitä, että kaksi ihmistä kuuluvat yhteen huolimatta siitä, minkälaisessa suhteessa he ovat milläkin hetkellä tai siitä, ovatko nämä kaksi kaukanakin toisistaan.

Kyseiset henkilöt tulevat aina olemaan yhdistettyinä toisiinsa, vaikka tämä side ei käytännössä välttämättä näyttäydykään kuin vasta aivan elämän loppuvaiheilla.

Tämä niin kutsuttu “punainen lanka”, jota voidaan kutsua myös kohtaloksi, ei koskaan katkea – näin on myytin mukaan huolimatta siitä, mitä kyseisille kahdelle ihmiselle tapahtuu.

“Et voi paeta sydäntäsi, joten sinun kannattaa kuunnella, mitä sillä on sanottavana…”

-Paulo Coelho, “Alkemisti”-

Punainen lanka yhdistää

Ei ole siis väliä sillä, kuinka kauan kestää ennen kuin tapaat kyseisen ihmisen, eikä sillä, kuinka kauan vietätte erossa toisistanne. Vaikka siis asuisutte maailman eri laidoilla, tämä punainen lanka yhdistää teidät niin, että sydämenne ovat aina yhdessä.

Tämä yhteys kuuluu sinulle syntymästäsi asti, ja se säilyy koko elämäsi ajan. Sanotaan, että kuu ilmaantuu joka yö tervehtiäkseen jokaista vastasyntynyttä sekä yhdistääkseen nämä uudet sielut punaisella langalla, joka sidotaan tytön sormen ympärille.

Tämä yhteys määrittää tulevaisuutesi sekä ohjaa sieluasi elämän läpi niin, ettet koskaan ole hukassa – et edes maailman laidalla.

Nuoripari ja punainen lanka

Tarinan mukaan asia on näin:

Kauan, kauan sitten eräs keisari kuuli, että oli olemassa kyvykäs noita, joka asui hänen valtakuntansa piirissä. Noidalla oli kyky nähdä kohtalon punainen lanka, ja keisari ryhtyi jäljittämään kyseistä noitaa.

Kun noita saapui, keisari määräsi tämän etsimään hänen punaisen lankansa toista päätä, jotta hän saisi tietää kenestä lopulta tulisi hänen vaimonsa. Noita suostui tähän pyyntöön, ja hän ryhtyi siis jäljittämään langan toista päätä.

Etsintä johti noidan markkinapaikalle, jossa oli köyhä maalaisnainen vauva käsivarsillaan myymässä tavaroitaan. Noita pysähtyi maalaisnaisen kohdalla ja pyysi tätä nousemaan ylös.

Noita pyysi nuorta keisaria tulemaan lähemmäs ja sanoi: “Tässä on lankasi toinen pää.” Kun keisari kuuli tämän, hän raivoistui ja epäili noidan pilailevan hänen kustannuksellaan. Keisari työnsi maalaisnaisen syrjään, vaikka tämä piteli lastaan käsissään. Tämä aiheutti naisen kaatumisen, ja lapselle tuli haava otsaan, jonka arpi oli pysyvä.

Keisari määräsi joukkonsa pidättämään noidan sekä teloittamaan hänet.

Useita vuosia myöhemmin, kun keisarin oli määrä mennä naimisiin, hänen hovinsa katsoi, että parasta olisi, että hän menisi naimisiin erään valtakunnassa olevan mahtaisan kenraalin tyttären kanssa. Keisari suostui, ja lopulta hääpäivä koitti.

Kyseisenä päivänä hän näki tulevan vaimonsa kasvot ensimmäistä kertaa. Kun nainen saapui hoviin, hänellä oli päällään valkoinen mekko ja huntu, joka peitti kasvot täysin. Kun hän nosti huntunsa, keisari näki, että naisen kauniissa kasvoissa oli epätavallinen arpi otsalla.

Sydämet ja nuolet

Nauha ranteessa

Tämä tarina on niin tunnettu monissa eurooppalaisissa kulttuureissa, että tänä päivänä ei ole epätavallista nähdä ihmisiä, joilla on punainen nauha sidottuina ranteisiinsa.

Mitä tulee tämän tarinan tarkkaan alkuperään, on epävarmaa syntyikö kertomus Kiinassa vai Japanissa. Se muuttui myytiksi sitä myötä, kun saatiin selville että ulnar -valtimo yhdistää pikkusormen sydämeen, joka on tietysti elämän keskus sekä sielun vertauskuvallinen koti, jossa sijaitsee myös kyky rakastaa. (Toiset myyttiin liittyvät lähteet viittaavat keskisormeen, ja tyypillisesti tämä koskee länsimaisempaa perinnettä.)

Punainen lanka voi yhdistää rakkauden isän ja äidin välillä, veljen ja sisaren välillä, tai vaikka ystävien tai elämänkumppanien välillä, mutta päämääränä on sama: oppia tuntemaan toinen ihminen sekä rakastaa häntä.

Elämäsi suuret rakkaudet

“Sanotaan, että ihmisellä on elämänsä aikana  kaksi suurta rakkauttayksi näistä on se ihminen, jonka kanssa menet naimisiin ja vietät loppuelämäsi, ja josta saattaa tulla lastesi äiti tai isä. Hän on siis se ihminen, jonka kanssa vietät koko loppuelämäsi. 

Kuka on sitten elämän toinen rakkaus? Tämä on se ihminen, jonka menetät. Joku, johon sinä synnyit yhdistettynä ja niin sidottuna, että kemikaalien määrittämät voimat ovat järjenvastaiset. Nämä voimat myös estävät teitä saamasta tarinallenne onnellista loppua.

Yhtenä päivänä luovutat, etkä enää jaksa yrittää tämän toisen rakkauden kanssa. Jätät siis kesken taistelusi ja etsit käsiisi sen toisenlaisen rakkauden. Mutta ota huomioon, että et koskaan pääse eroon kaipauksestasi  – toisen rakkautesi suudelmasta, kosketuksesta tai keskustelusta hänen kanssaan.

rakastunut pari

Tiedät kyllä kenestä puhun, sillä kun luit noita äskeisiä sanoja, kyseisen ihmisen nimi tuli mieleesi. Saatat jo olla jättänyt hänet taaksesi, ja olet ehkä yrittänyt päättää kärsimyksesi ja haluat löytää rauhan. Tätä rauhaa ei kuitenkaan koskaan tule. Ei tule kulumaan yhtäkään päivää niin, ettetkö toivoisi kysieisen henkilön ilmestyvän taas kerran sinua tapaamaan.

Joskus saattaa tuntua siltä, että taistelu sen vuoksi, että saisit olla jonkun rakastamasi ihmisen kanssa vie sinulta enemmän energiaa kuin se, että olisit jonkun sellaisen kanssa, josta vain välität.”

-Paulo Coelho-

Rakkauden tyypit

Joskus käy niin, että nämä kaksi rakkauden tyyppiä sekoittuvat yhdessä ihmisessä. Mutta yleensä on niin, että ne ilmenevät erikseen, ja tämä aiheuttaa jatkuvaa surua. Molemmat rakkauden tyypit ovat välttämättömiä elämän itsensä kannalta, ja tulisikin olla kiitollinen siitä, mikäli voit tuntea näin suuresti.

Ei ole mahdollista pakottaa lankaa seuraamaan jotakin tettyä polkua. Siihen ei voi myöskään vaikuttaa ihmisen tietämättömyys, sillä vaikka langasta ei olisikaan tietoinen, se vaikuttaa tiettyihin elämän hetkiin.

“Rakkauden punaisen langan” ilmaantuminen on symboli elämän “ennen” ja “jälkeen” -jaksoille, ja se on jotain sellaista, joka muuttaa lopullisesti ihmisen olemassaoloa ja hänen käsitystään rakkaudesta.

Joskus sattumat ovat niin merkitseviä, ettei kyse voi olla vain sattumasta. Jokaisen ihmisen sydän onkin tarinan mukaan sidottu jollakin tavalla toiseen ihmiseen ikuisen rakkauden puitteissa.

Tätä ilmiötä voidaan kutsua “sukulaissielun” olemassaoloksi – kyseessä on ihminen, jolla on elämässä sama määränpää kuin sinulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Coelho, P. (2012). El alquimista. Barcelona: Planeta.
  • _______. (2006). La bruja de Portobello. Rio de Janeiro: Planeta.
  • Goggy, D. (dir.). (2016). El hilo rojo (film). Coproducción Argentina-Chile (100 minutos).
  • Gloria, E. (2004). Paulo Coelho: Los senderos del peregrino. Madrid: Ojos de Papel.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.