Logo image
Logo image

"Särkyneen sydämen syndrooma" eli kardiomyopatia

4 minuuttia
Tämän sairauden oireet ovat hyvin samanlaiset kuin vakavassa sydänkohtauksessa, mutta eivät yhtä voimakkaat. Vaikka kyseessä ei olekaan mikään vakava sairaus, kannattaa tämän ilmiön aiheuttajista ja hoidosta olla tietoinen.
"Särkyneen sydämen syndrooma" eli kardiomyopatia
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

“Särkyneen sydämen syndrooma” – tässä ei ole kyseessä mikään runollinen asia, sillä tällä kertaa esittelemämme ilmiö on eräänlainen kardiomyopatian muoto, joka asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa lähes yksinomaan naisiin. Se tunnetaan myös nimellä Takotsubo-kardiomyopatia (stressistä johtuva), ja särkyneen sydämen syndrooma aiheutuukin yleisimmin stressistä. Sen mukana tulee tiettyjä oireita, joista kerromme seuraavassa tarkemmin, ja lisäksi annamme vinkkejä tämän häiriön välttämiseksi.

Tämänkertaisessa artikkelissamme käsittelemme siis naisia koskettavaa sydämeen liittyvää häiriötä. Sekä terveytesi että mielenrauhasi kannalta kannattaa jatkaa lukemista. Jos olet sellainen ihminen, joka ottaa hartioilleen paljon vastuuta sekä kokee helposti voimakkaan stressin ja ahdistuksen tuottamia kohtauksia, pidä mielessä särkyneen sydämen syndrooma!

Mitä särkyneen sydämen syndrooma tarkoittaa?

Jos kärsit jostakin takaiskusta tai pettymyksestä – jos esimerkiksi menetät rakkaan ihmisen, tai jos yksinkertaisesti koet päivittäisen elämäsi tuloksena stressiä, joka sitten kasaantuu – saattaa tuloksena olla jotakin, joka vie sinut lähelle sydänkohtauksen kaltaista tilaa. Ensiksi tulisi kuitenkin muistaa, että vaikka tämä onkin eräänlainen sydämen toiminnan häiriötila, ei kyseessä ole sydänkohtauksen kaltainen erittäin vakava asia.

Takotsubo-kardiomyopatia on sairaus, josta ei vielä toistaiseksi ole kovin paljon tietoa saatavilla. Se havaittiin lääketieteellisessä mielessä ensimmäisen kerran Japanissa 1990-luvulla. Se saa nimensä siitä, että tällainen kardiomyopatia aiheuttaa sydänlihaksen epämuodostumista siten, että lihaksen muoto alkaa muistuttaa erästä työkalua, jolla japanilaiset kalastajat pyydystävät mustekalaa. Mielenkiintoinen ja hyvin eriskummallinen kuvaus, eikö vain!

Kielteiset tunteet, kuten suru, kärsimys tai krooninen stressi, saattavat saada sydämen vasemman kammion epämuodostumaan hiukan, ja tämä aiheuttaa sepelvaltimoiden kaventumista. Siihen kuuluu kipua, joka muistuttaa tukehtumisen tunnetta, mutta tämän ongelman aiheuttama kuolleisuus on kuitenkin melko alhainen  – vain 5 % tapauksista. Tämä on kuitenkin vakava sydämen terveysongelma, josta kannattaa ehdottomasti olla tietoinen.

Mikä aiheuttaa särkyneen sydämen kardiomyopatiaa?

Some figure

  • Asiantuntijoiden mukaan 90 % tämän ilmiön kärsijöistä ovat naisia, joilla on ollut korkean stressin jaksoja elämässään. Muistat ehkä aiemmista artikkeleistamme, että stressi aiheuttaa aineenvaihduntaan liittyviä muutoksia kehossa. Suuret määrät katekoliamiinia vapautuvat elimistössä, ja kun ne pääsevät hyvin korkealle tasolle, ovat ne myrkyllisiä sydänlihakselle.
  • Tilannekohtainen stressi, ahdistuneisuus tai tunne-elämän shokki voi myös aiheuttaa elimistössä sellaisen adrenaliiniryöpyn, joka voi aiheuttaa tämän kohtauksen.
  • Tällöin tuntuu siltä, että ilmaa ei ole tarpeeksi – ikään kuin joku yrittäisi hukuttaa sinua. Tämä on kongestiivinen sydämen toimintahäiriö, joka pystytään näkemään täysin selvästi sydänfilmillä. Se näyttää hyvin samanlaiselta kuin akuutti sydänkohtaus, mutta sen seuraukset eivät ole yhtä vakavat.

Mitä oireita särkyneen sydämen syndroomalla on?

Some figure

Oireet saattavat ilmetä äkillisesti, ja näin on etenkin silloin, jos saat vahvan tunne-elämän iskun. Ensin koet hyvin voimakasta rintakipua, joka tuntuu palavalta sekä estää sinua hengittämästä normaalisti.

Kylmä hiki ja vasemmassa käsivarressa tuntuva kipu ovat myös hyvin yleisiä. Nämä ovat oireita, jotka ovat hyvin samanlaisia sydänkohtauksessa.

Yllä mainitsemamme oireet ovat tyypillisiä sellaisissa tilanteissa, joissa olet saanut esimerkiksi huonon uutisen tai koet jotakin vastaavaa. Sydän reagoi kohonneisiin katekoliamiinin ja adrenaliinin tasoihin, jotka saattavat vahingoittaa sydäntä. Mutta muista, että myös jokapäiväiset tilanteet, joissa kielteiset tunteet ja stressi kasaantuvat pikkuhiljaa ajan kuluessa, voivat vahingoittaa sydämen terveyttä.

Mistä sitten voi tietää, että jotakin epäterveellistä ja vakavaa on tapahtumassa sinulle? Jos koet itsesi uupuneeksi aiempaa voimakkaammin (jos esimerkiksi nouset normaalisti portaita ylös ja olet hengästynyt), on jokin vialla. Myös kipu leuassa tai selässä on merkki. Nämä ovat oireita siitä, että sydämesi täytyy pumpata verta voimakkaammin kuin sen pitäisi. Sinun kannattaa myös olla tarkkana, mikäli tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi iltapäivisin, tai jos jalkasi ovat epätavallisen turvonneet.

Voiko särkyneen sydämen syndrooman estää?

Some figure

Tässä artikkelissa antamamme tieto on hyvä ottaa ennaltaehkäisevänä neuvona etenkin, jos olet nainen. Miksi tämänlainen kardiomyopatia sitten esiintyy pääasiassa naisilla? Asiantuntijoiden mukaan naisilla on miehiä enemmän stressiä. Itse asiassa, vaikka miehet kyllä kokevat vähemmän stressiä, eivät he hallitse sitä yhtä hyvin. Tämä saa heidät alttiimmiksi oikeiden sydänkohtausten kannalta – ja ne voivat johtaa helposti kuolemaan.

Stressi näkyy päänsäryn, lihas- ja luusto-ongelmien sekä pienten sydämessä ilmenevien vaurioiden kautta. Näitä vaurioita ilmenee takotsubo-kardiomyopatiassa.

Siitä huolimatta, että naiset ovat tämän kardiomyopatian pääasialliset kärsijät, on naisilla paremmat stressin ja ahdistuksen hoitokeinot kuin miehillä. Mistä tämä johtuu?

  • Naiset kommunikoivat tehokkaammin. Pystymme ilmaisemaan ajatuksiamme, tunteitamme ja ongelmiamme sanoilla helpommin kuin miehet. Naiset puhuvat enemmän kuin miehet, mikä lievittää stressiä.
  • Naiset ovat yleisesti ottaen herkempiä ja intuitiivisempia. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kohtaamme jonkin ongelman, pystymme katsomaan sitä monelta kantilta. Jotta kuitenkin pystyisit tekemään tämän, tulee sinun olla myönteinen, avoin sekä oikealla motivaatiolla varustettu ihminen.
  • Yritä hallita paremmin jokapäiväisiä asioitasi, äläkä anna niiden kasaantua. Joskus naisilla on monia velvollisuuksia: työ, lapset, vanhenevat vanhemmat… Älä kuitenkaan tee sitä virhettä, että et antaisi aikaa itsellesi – tämä voi tukahduttaa sinut ja tehdä elämästäsi onnetonta. Tee pieniä muutoksia elämässäsi, ja muistuta itseäsi siitä, että ansaitset olla onnellinen. Kohtele itseäsi hyvin!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • 1. Núñez-Gil IJ, Molina M, Bernardo E, et al. Síndrome de tako-tsuboe insuficiencia cardiaca: seguimiento a largo plazo. Rev Española Cardiol. 2012;65(11):996-1002. http://www.revespcardiol.org/es/sindrome-tako-tsubo-e-insuficiencia-cardiaca/articulo/90156795/
  • Matsa, E., Sallam, K., & Wu, J. C. (2016). Cardiomyopathy. In Human iPS Cells in Disease Modelling. https://doi.org/10.1007/978-4-431-55966-5_2
  • Saldarriaga, C. I. (2018). Heart failure in women. Revista Colombiana de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.rccar.2017.11.026

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.