Psoriasis lapsella
Psoriasis on tunnettu sairaus, ja siitä voivat kärsiä monen ikäiset ihmiset, sekä naiset että miehet. Yleisesti ottaen sitä sairastaa 2-3 % ihmisistä maailmanlaajuisesti. Psoriasis on lapsella kuitenkin melko harvinainen sairaus.
Tällä kertaa pyrimme selittämään, miten kyseinen tila ilmenee lapsilla ja mitä eroja sillä on aikuisiin verrattuna.
Mitä psoriasiksesta tulee tietää?
Psoriasis on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdusta iholla. Siihen liittyy eräitä oireita, joiden vuoksi se on erittäin näkyvä sairaus: siitä kärsivällä ilmenee iholla hilseilyä ja punoitusta. Vaikka tämä tila ei olekaan tarttuva, sen hoito ja ehkäisy voi olla vaikeaa, sillä psoriasis saattaa olla krooninen ja myös periytyvä.
Tyypillisesti terve ihmiskeho tuottaa normaaleja ihosoluja aina 3-4 viikon välein. Psoriasis kuitenkin saa nämä solut lisääntymään useammin, noin 2 viikon välein. Tämä tarkoittaa sitä, että iholle kerääntyy kuolleita ihosoluja, ja nämä näkyvät sen pinnalla.
Psoriasista voi ilmetä missä tahansa osassa kehoa, mutta yleisintä se on kyynärpäissä, käsissä, vatsassa tai selässä.
Kyse on hyvin yleisestä sairaudesta. Vaikka se useimmiten ilmeneekin vasta murrosiän jälkeen, proriasista voi olla minkä ikäisellä ihmisellä tahansa, myös lapsilla.
Mikä psoriasiksen saa kehittymään ihmisen kehossa?
Auringolle altistuminen on yksi psoriasiksen puhkeamisen syistä lapsilla.
Yleisesti ottaen merkittäviä syitä psoriasiksen puhkeamiseen tai sairauden pahenemiseen ovat seuraavat:
- bakteeri-, virus- tai sienitartunta
- vamma tai vahingoittuminen iholla
- psykologiset tekijät, etenkin stressi
- liika altistuminen auringonvalolle (auringossa palaminen)
- toisaalta taas liian vähäinen auringonsaanti
Lue aiheesta lisää: Kosketusihottuman hoito 6 kotikonstilla
Psoriasis lapsella: sairauden kliininen määrittely
Psoriasis ilmenee lapsella usein samalla tavalla kuin aikuisella. Voidaan kuitenkin todeta, että yleisimmät psoriasiksen tyypit lapsilla ovat seuraavat:
- Läiskäpsoriasis. Tähän tilaan kuuluu ihon punaisia haavaumia, jotka ovat hopeansävyisten hilsealueiden peitossa. Yleensä näitä kohtia ilmenee kyynärpäissä, polvissa ja yläruumiissa, mutta toisaalta niitä saattaa ilmetä potilaalla ainoastaan päänahassa.
- Pisarapsoriasis. Tämä on kaikkein yleisin psoriasiksen muoto lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Se ilmenee yleensä jonkin tartunnan jälkeen pieninä, pisaranmuotoisina haavaumina yläruumiissa ja raajoissa. Näitä voi kuitenkin kehittyä myös päänahkaan.
- Taivepsoriasis. Tämä muoto on lapsilla epätavallinen, mutta se on mahdollinen.
Psoriasis lapsella: erilaiset hoitokeinot
Ota yhteyttä lastenlääkäriin, jos epäilet että oma lapsesi kärsii tästä ihosairaudesta tai mikäli perheessäsi on ollut psoriasista. Näin saat tehokkaimman ja sopivimman mahdollisen hoidon omalla lapsellasi ilmenevien oireiden lievittämiseksi.
Aivan ensimmäiseksi lapsi tulee viedä lääkäriin, mikäli hänellä epäillään psoriasista. Vain lastenlääkäri pystyy tekemään pätevän diagnoosin, ja tämän perusteella voidaan sitten määrätä sopivaa hoitoa. Yleisesti ottaen lääkäri suosittelee sellaista hoitoa, joka koostuu kosteuttavista tuotteista tai muista paikallisesti vaikuttavista hoidoista (kuten esimerkiksi salisyylihaposta tai muusta vastaavasta aineesta).
Olipa tilanne mikä tahansa, tulee muistaa että psoriasis voi ilmetä äkillisesti ja hyvin näkyvinä läikkinä, ja se saattaa vaikuttaa lapsen itsetuntoon. Tämä on mahdollista etenkin niissä tilanteissa, joissa psoriasista on iholla hyvin laajalti. Siksi on hyvin tärkeää auttaa lasta pääsemään ylitse taudin tuomista vaikeuksista ja hyväksymään tilanne, ja siten vanhempien tulee tukea lasta psykologisellakin tasolla. On tärkeää, että lapsen itsetuntoa pyritään vahvistamaan.
Lisäksi on tärkeää selittää lapselle, että hoito on hänelle hyödyksi ja että hilseily ja epämukavuus voivat kadota, vaikka tila olisikin krooninen.
Lue aiheesta lisää: Viisi vinkkiä ihon puhdistukseen
Muutamia suosituksia lapsen psoriasiksen hoitoon
Johtuen siitä, että kyseessä on kehon autoimmuunisairaus, sekä niistä syistä jotka saavat psoriasiksen puhkeamaan, on parasta toimia nopeasti ja estää puhkeamista aiheuttavia asioita (eli stressiä, auringolle liikaa altistumista sekä ihon haavaumia).
Yleisesti ottaen seuraavat suositukset voivat olla hyvin sopivia keinoja psoriasiksen hoidossa lapsella:
- Käytä hellävaraista suihku- tai kylpygeeliä ja lisäksi varmista, että huuhtelet sen pois iholta hyvin.
- Koska kylmyys voi aiheuttaa oireiden pahentumista, pue lapsesi lämpimästi vaatteisiin, jotka on valmistettu luonnollisista kuiduista. Tarkemmin ottaen kannattaisi käyttää puuvillaa.
- Noudata lääkärin määräämiä ohjeita.
- Ota aina yhteyttä lastenlääkäriin ennen kuin otat käyttöön minkä tahansa luonnollisen hoidon. Tämä on tärkeää muistaa etenkin lasten kohdalla.
- Ole tukena lapsellesi kaikissa tilanteissa, jotta voisit auttaa häntä sopeutumaan psoriasiksen aiheuttamiin vaikeuksiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lustia, M. M., Luna, P. C., Nocito, M. J., Soutelo, M. J., Posse, M. L. C., Marchesi, C., … & Mazzini, M. Á. (2009). Psoriasis: comorbilidades en nuestra población. Dermatología Argentina, 15(5), 340-343. https://dermatolarg.org.ar/index.php/dermatolarg/article/view/459
- Batista Romagosa, M., & Pérez Bruzón, M. (2009). Elementos más importantes en la patogenia de la psoriasis. Medisan, 13(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192009000300009
- Mayo Clinic staff. (n.d.). Psoriasis. Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840
- Alfonso-Valdés, M. E. (2012). Inmunopatogenia de la psoriasis. Impacto en las manifestaciones clínicas y el tratamiento de la enfermedad. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 28(4), 357-373. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0864-02892012000400005
- Defez, J. A., & Martínez, M. M. (2016). Psoriasis en la infancia y adolescencia. PediatríaIntegral, 234. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/06/Pediatria-Integral-XX-04_WEB.pdf#page=28
- I. Vidal Olmo, A. Vicente Villa. (nd.). Psoriasis. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/psoriasis_0.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.