ProLon -ruokavalio: hyvät ja huonot puolet

ProLon-ruokavaliolla on ikääntymistä ehkäiseviä ominaisuuksia. Kerromme sinulle, kuinka sitä seurataan, sen edut ja kuinka voit hyödyntää sitä ikääntymistä vastaan.
ProLon -ruokavalio: hyvät ja huonot puolet
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

ProLon -ruokavalio tunnetaan myös nimellä “anti-aging -dieetti”. Sen luoja, italialainen biologi Valter Longo väittää, että tämä ruokavalio voi auttaa sinua elämään pitkään hyvässä kunnossa. Se sisältää paastoamista ja erityisen ruokavalion. ProLon -ruokavalio antaa soluille mahdollisuuden hyötyä rajoitetun määrän sekä vain tiettyjä ruokien syömisestä.

Tämä ei vain edistä solujen korjaantumista, vaan myös lisää energiatasoa, edistää painonpudotusta ja nuorentaa kehoa. Vaikka se ei sovellu kaikille, sillä on myös mielenkiintoisia etuja. Haluatko tietää enemmän tämän ruokavalion eduista ja haitoista? Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän ProLon -ruokavaliosta!

Mikä on ProLon -ruokavalio?

ProLon -ruokavalion loi ikääntymisen asiantuntija ja Etelä-Kalifornian yliopiston Longevity Instituten johtaja, italialainen biologi Valter Longo. Tutkimustensa perusteella hän ehdotti ruokavaliota, joka jäljittelee paastoamista, mutta samalla sinun tulee kuluttaa vain tiettyjä ruoka-aineita.

Se tunnetaan myös “paastoa jäljittelevänä ruokavaliona“. Se on hyvin erityinen paaston muoto, koska se sallii edelleen tiettyjen ruokien syömisen. Niiden kautta solut saavat ravinteita ja kehon aineenvaihdunta palaa tasapainoon.

Näin vältetään jotkin äärimmäisen paaston riskit, kuten väsymys, alhainen tuottavuus, matala verenpaine ja veren alhainen sokeritaso. Mutta kuinka paastoaminen onnistuu vain syömällä tiettyjä ruoka-aineita?

ProLon -ruokavalio sisältää matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, terveellisiä rasvoja ja rajoitetusti kasvisproteiinia yhdistettynä kalorirajoitukseen. Tällä tavalla solut uskovat, että niitä ei ravita, ja kudoksia korjaavat sekä ikääntymistä estävät reitit aktivoituvat.

Ruokavaliota tulee noudattaa 5 päivää kuukaudessa 3 kuukauden ajan. Ensimmäisenä päivänä voit syödä 1 100 kaloria, ja loppuina 4 päivänä  voit syödä 800 kaloria. Tässä vaiheessa ruokavaliota hedelmien, pähkinöiden, vihannesten ja teen kulutus on runsasta.

Yksi paikoista, joissa on maailman korkein elinajanodote, löytyy Japanin Okinawalta. Sen asukkaiden mukaan sinun tulisi paastota kahdesti vuodessa ja noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Juo lasillinen viiniä päivässä
 • Vältä rasvoja ja sokereita
 • Juo 2 tai 3 kupillista kahvia
 • Juo tarpeeksi vettä
 • Poista liha ja munat ruokavaliostasi
 • Suorita päivittäin kohtalaista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä tai portaiden kiipeämistä

Tärkeä asia, joka on otettava huomioon ProLon -ruokavaliossa on se, että se on suunniteltu ihmisille, joilla ei ole erityistä sairautta tai lääketieteellistä tilaa.

ProLon -ruokavalio on tarkka.

ProLon -ruokavaliota pidetään jaksollisen paaston muotona, mutta joitain ruokia voidaan silti syödä.

ProLon -ruokavalion mahdolliset edut

Jotkut ProLon -ruokavaliosta tehdyt tutkimukset ovat antaneet mielenkiintoisia tuloksia sen terveyshyödyistä. Keskustelemme niistä alla:

 • Tutkimuksessa, jossa ProLonia käytettiin 5 päivää kuukaudessa 3 kuukauden ajan, havaittiin, että sitä seuranneet ihmiset menettivät painoa ja vatsan ympärille kertynyttä rasvaa. Samaan aikaan heidän lihasmassansa säilyi, kun taas heidän verenpaineensa ja kolesterolinsa laskivat.
 • Samassa tutkimuksessa todettiin, että tämä ruokavalio on turvallinen, toteuttamiskelpoinen ja tehokas vähentämään ikääntymisen merkkiaineita ja riskitekijöitä sekä ikääntymiseen liittyviä sairauksia.
 • Toisessa tutkimuksessa todettiin, että tämäntyyppinen ruokavalio alentaa verensokeria, insuliinia ja insuliinin kaltaista kasvutekijää I (IGF-I). Kohonnut IGF-I liittyy lisääntyneeseen syöpäriskiin.
 • Samaan aikaan toinen asiantuntijaryhmä tuki tätä havaintoa. He puolestaan ​​havaitsivat kantasolupohjaisen immuunijärjestelmän uudistumista tämän ruokavalion harjoittamisen jälkeen.

Muut ruokavaliot, joissa käytetään pitkiä paastoja, jolloin vain vedenjuonti on sallittua, osoittautuvat vaikeiksi noudattaa ja aiheuttavat monia haittavaikutuksia. Vaikka osa tieteestä huomauttaa, että ProLon -ruokavalio minimoi näiden vaikutusten riskit ja vähentää aiempia toimintahäiriöitä.

ProLon -ruokavalion huonot puolet

Analysoidessamme ProLon -ruokavaliota ymmärrämme, että se ei sovi kaikille. Lisäksi se ei ota huomioon tiettyjä terveydellisiä rajoituksia sen soveltamisessa.

Kun ruokavaliopakkaus on hankittu, voit keskustella ravitsemusterapeutin tai sairaanhoitajan kanssa ohjelman seuraamisesta. Tätä ei kuitenkaan tehdä ennen suunnitelman aloittamista.

Toisaalta tiettyjen elintarvikkeiden, kuten lihan ja kananmunien, poistaminen ruokavaliosta vähentää korkealaatuisen proteiinin saantia. Myös muun muassa biosaatavan raudan, B12-vitamiinin ja fosforin saaminen vaikeutuu. Tästä syystä kaikkia ravitsemuksellisia puutotiloja tulee seurata tarkasti.

Viinin ja kahvin kulutussuositukseen – iästä tai fysiologisesta tilasta riippumatta – suhtaudutaan epäilevästi. Lisäksi tutkimus todistaa, että on terveellisempää ottaa resveratrolia (viinin tärkein aktiivinen yhdiste) itse alkoholijuoman sijaan.

Myös ruokavalioon kuuluvassa liikunna on ongelmia, koska kaikki eivät voi kävellä pitkiä matkoja tai kiivetä portaita. On olemassa monia liikuntaharjoituksia, jotka voidaan mukauttaa kunkin yksilön tarpeisiin ja olosuhteisiin.

Mitä tulee kalorirajoitukseen, 800 kalorin kuluttaminen 4 päivän aikana ei ole kovin järkevää. Revista Argentina de Endocrinología y Metabolismossa selvitti, että monissa Internetin ruokavalio-ohjelmissa ei ole riittävää seurantaa, eikä niiden antamat ohjeet perustu tieteelliseen materiaaliin.

Tämänkaltaisia ruokavalioita kutsutaan “ihmedieeteiksi”, varsinkin kun niiden väitetään pidentävän elinikää. Toisaalta ProLon -ruokavalio markkinoi tiettyjä vakiotuotteita, joihin lisätään 5 päivän paastoaminen, joten tässä ruokavaliossa ei tapahdu suuria muutoksia.

Se korostaa myös, että paastoaminen tulisi tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa hyvien tulosten saavuttamiseksi. Voimakas markkinointi on toinen ihmedieettien yhteinen piirre.

Mitä ProLon Day 1-5 -suunnitelma sisältää?

Suunnitelmaan kuuluu 5 pientä laatikkoa, joissa on ruokalistat, yksi jokaiselle päivälle ja joka sisältää kaikki sallitut ruoat. Kasvipohjaisia ​​ainesosia on yhteensä 73, joita ei voi muuttaa. Ruoat ovat seuraavat:

 • Pikakuivakeittosekoituksia, joihin on lisättävä lämmin vesi
 • Lehtikaali-pellavakeksejä
 • Pähkinä- ja kaakaopatukoita
 • Pussi oliiveja
 • Omega-3 -lisät, kuten leväöljy
 • Monivitamiinit ja kivennäisaineet
 • Yrttiteet
 • Vesipullo glyserolia sisältävän maustetun juoman valmistamiseksi

Glyserolipitoista juomaa valmistetaan päivästä 2 päivään 5. Juoman tavoitteena on saavuttaa kylläisyyden tunne nopeammin. Brändin verkkosivustolla on myös kysymysosio, jossa on seuraavankaltaisia vinkkejä:

 • Juo kupillinen mustaa kahvia päivässä
 • Laita siivu sitruunaa veteen
 • Voit käyttää tavallista kivennäisvettä
 • Voit lisätä yrttejä keittoon

Onko suositeltavaa noudattaa ProLon -ruokavaliota?

Ei ole epäilystäkään siitä, että ruokavalio on yksi terveyteen, elämänlaatuun ja ikääntymiseen vaikuttavista tekijöistä. Siksi tasapainoon, laatuun ja ravintoaineiden määrään perustuva ruokavalio lisää hyvää terveyttä varhaisesta iästä lähtien.

Lisäksi hyvä elämäntapa yhdistettynä luonnollisten ja jalostamattomien ruokien kulutukseen sekä päivittäiseen liikuntaan voi pidentää elinvuosia ilman rajoittavia ruokavalioita. Lääketieteen ammattilaisten ja ravitsemusasiantuntijoiden tulisi kuitenkin seurata potilaan hyvinvointia ProLon -ruokavalion noudattamisen aikana. Heidän tulee arvioida, onko tämänkaltaisen ruokavalion noudattamisesta sinulle hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.