Logo image
Logo image

3 syytä lihomiseen kasvisruokavaliolla

2 minuuttia
Kerromme mahdollisia syitä lihomiseen kasvisruokavaliolla. Kaikki nämä virheet voidaan korjata.
3 syytä lihomiseen kasvisruokavaliolla
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Saatat lihoa, vaikka noudatat kasvisruokavaliota. Jotkut ihmiset aloittavat tällaisen ruokavalion pudottaakseen painoaan, mutta usein sillä onkin juuri päinvastainen vaikutus. Ilmiöön on selitys, josta kerromme tänään. Näin voit tehdä muutoksia ruokavalioosi ja saavuttaa tavoitteesi. Alta löydät 3 syytä lihomiseen kasvisruokavaliolla.

Ensin on kuitenkin syytä korostaa, että kasvisruokavalion ei ole osoitettu olevan terveydelle parempi vaihtoehto kuin monipuolisen ja joustavan ruokavalion. Kasvisruokavaliota tulee itse asiassa täydentää lisäravinteilla elimistön toimintaa haittaavien ravintoainepuutosten välttämiseksi. Tarpeellinen lisäravinne on esimerkiksi B12-vitamiini.

3 syytä lihomiseen kasvisruokavaliolla

Tässä on pääasialliset syyt lihomiseen kasvisruokavaliolla. Painonnousu johtuu pienistä virheistä, jotka yhdessä muodostavat ongelman. Syy ei ole ainoastaan syömässäsi ruoassa, vaan myös elämäntavoissasi.

1. Saat liikaa kaloreita

Kasvisruokavaliollakin voidaan joutua tilanteeseen, jossa kaloreita saadaan tarvetta enemmän. Tämä edistää lihomista ja rasvan muodostumista. Jos kaloreita saadaan kulutusta enemmän päivittäin, kehoon kertyy rasvakudosta. Tästä syystä energiatasapainoon tulee tehdä muutoksia.

Yksi huomioitava seikka on se, että tällaisiin ruokavalioihin kuuluu yleensä paljon kastikkeita, joilla parannetaan ruoan makua. Nämä kastikkeet on valmistettu rasvoista, jolloin ne ovat hyvin kaloripitoisia.

Kastikkeita tulisi syödä kohtuudella ja teollisia kastikkeita välttää kokonaan. Ne voivat sisältää transrasvahappoja, joiden on osoitettu lisäävän matala-asteista tulehdusta ja edistävän metabolisten sairauksien kehittymistä.

Some figure
Vegaaniruoat voivat sisältää paljon kaloreita, vaikka niissä ei olekaan eläinperäisiä ruoka-aineita.

Lue lisää täältä: B12-vitamiinilisä vegaanien ruokavaliossa

2. Syöt paljon prosessoitua ruokaa

Kasvisruokavaliossa syödään tavallisesti prosessoituja elintarvikkeita, jotka on tarkoitettu lihan korvikkeeksi. Ne eivät aina ole laadukkaita, vaan voivat sisältää sokeria ja paljon keinotekoisia lisäaineita, jotka vaikuttavat haitallisesti suoliston mikrobiotaan.

Sokerin säännöllinen syönti johtaa insuliiniresistenssiin, joka on yksi ponnahduslauta diabetekseen, kuten osoitetaan Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Kun tämä tila kehittyy, laihduttaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi on parempi yhdistää keskenään erilaisia luonnollisia ja tuoreita kasviperäisiä ruoka-aineita, kuin turvautua lihan korvikkeisiin. Laadukkaitakin korvikkeita lihalle löytyy, mutta etiketit tulee lukea huolellisesti.

Lue lisää: 6 vinkkiä kasvispohjaisen ruokavalion aloittamiseen

3. Et treenaa lihaksia

Ruokavalion hiominen ja muokkaaminen on erittäin hyödyllistä, kun tarkoituksena on parantaa terveydentilaa ja kehon koostumusta. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä.

Eräitä muitakin tottumuksia on ylläpidettävä näkyvien tulosten saamiseksi. Liikunnan harrastaminen on erittäin tärkeää.

Liikunnan tulisi keskittyä lihasvoiman harjoittamiseen, sillä tämä nostaa energiankulutusta levossa. Tämän osoittaa Medicine and Science in Sports and Exercise -lehdessä julkaistu tutkimus.

Vuosien ajan aerobisen liikunnan lisäämisen arveltiin tehostavan rasvanpolttoa. Nykyinen trendi on kuitenkin suosia ensisijaisesti voimaharjoittelu ja yhdistää se aerobiseen liikuntaan.

Some figure
Jos et treenaa lihaksiasi, sinun on vaikea saavuttaa painonpudotustavoitteitasi pelkällä ruokavaliolla.

Älä sivuuta näitä syitä, joiden vuoksi lihot kasvisruokavaliolla

On useita syitä siihen, miksi paino nousee kasvisruokavalion noudattamisesta huolimatta. Muista, että hyvän kehon koostumuksen ylläpitäminen on erittäin tärkeää.

Usein ruokavalio ja liikunta eivät yksin riitä, vaan ongelma saattaa olla luultua monimutkaisempi. Esimerkiksi suoliston mikrobiotan muutokset vaikuttavat ruoansulatukseen. Käänny ravitsemusasiantuntijan puoleen, jos sinulla on kysyttävää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Softic, S., Stanhope, K. L., Boucher, J., Divanovic, S., Lanaspa, M. A., Johnson, R. J., & Kahn, C. R. (2020). Fructose and hepatic insulin resistance. Critical reviews in clinical laboratory sciences57(5), 308–322. https://doi.org/10.1080/10408363.2019.1711360
  • Hunter, G. R., Fisher, G., Neumeier, W. H., Carter, S. J., & Plaisance, E. P. (2015). Exercise Training and Energy Expenditure following Weight Loss. Medicine and science in sports and exercise47(9), 1950–1957. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000000622

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.