Polven tekonivelen asettaminen ja siitä toipuminen

Kolme keskeistä näkökohtaa polven tekonivelen asettamisen jälkeisessä toipumisessa ovat: asianmukainen haavahoito, tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen ja säännölliset fyysiset aktiviteetit.
Polven tekonivelen asettaminen ja siitä toipuminen

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Polven tekonivelen asettaminen on turvallinen toimenpide, joka kohentaa potilaan hyvinvointia yleensä erittäin hyvin tuloksin. Prosessin onnistumiseksi on kuitenkin välttämätöntä noudattaa asianmukaisia toipumiseen liittyviä ohjeita mahdollisimman kurinalaisesti.

Polven tekonivelen asettamisen jälkeinen toipumisprosessi ei ole sen suurempi mysteeri. Se käsittää pääasiassa haavan asianmukaisen hoidon, ilmoitettujen lääkkeiden annostelun noudattamisen sekä fyysisten aktiviteettien säännöllisen suorittamisen.

Potilaan on lisäksi oltava tietoinen siitä, että toipumisprosessi riippuu suuresti hänen omasta panoksestaan. Lisäksi potilas tarvitsee varmasti myös kumppaninsa tai perheensä tukea kotihoidon vaiheessa. Tahdonvoimalla ja riittävällä omistautumisella potilas kuitenkin kykenee toipumaan leikkauksesta täydellisesti ilman sen suurempia ongelmia.

Polven tekonivelen asettaminen

Joissakin tapauksissa polven kuluminen on niin huomattavaa, että se vaatii leikkausta ja tekonivelen asettamista

Iän ja ylikuormituksen myötä polvinivel rappeutuu asteittain.

On olemassa useita syitä, joista johtuen polvinivel alkaa heiketä. Ikä on näistä yleisin tekijä juuri vuosien varrella tapahtuneen luuruston kulumisen takia. Muut tekijät, kuten liikalihavuus, intensiivinen urheilu sekä fyysistä voimaa vaativa työ ovat myös yleisiä syitä, jotka voivat johtaa polven kulumiseen.

Joissakin tapauksissa polven kuluminen on niin huomattavaa, että se vaatii leikkausta ja tekoniveltä. Tämä menetelmä korvaa polvinivelen tärkeimmät osat keinotekoisilla komponenteilla.

Normaalisti tämäntyyppinen leikkaus kestää noin 2 – 3 tuntia tapauksesta riippuen. Menettelyn jälkeen potilas aloittaa toipumisen. Potilaalle asetetaan leikkauksen jälkeen side ja niin kutsuttu dreeni; pieni putki, joka auttaa poistamaan leikkaushaavasta ylimääräistä nestettä ja estää näin haavan tulehtumisen ja paranemisprosessin hidastumisen. Leikkausta seuraavana päivänä potilaalle tehdään röntgenkuvaus, ja jos kaikki menee hyvin, potilas voi alkaa tukea jalkaansa, aloittaen näin muodollisesti toipumisen.

Leikkauksen jälkeinen toipuminen

On tavallista, että potilas pysyy sairaalassa tarkkailussa leikkauksen jälkeen vielä 2-3 vuorokauden ajan. Tämän jälkeen alkaa kuntoutusvaihe, joka suoritetaan kotona. Tässä vaiheessa on korostettava kolmen eri näkökulman hoitoa. Ne ovat seuraavat:

  • Asianmukainen haavahoito. Pääasiallisena tavoitteena on estää tuoreen leikkaushaavan tulehtuminen. Tämän välttämiseksi side on vaihdettava joka päivä ja potilaan on noudatettava tarkasti lääkärin määräämien lääkkeiden anto-aikoja ja annostusta. Lisäksi on tärkeää, että haavan ei anneta kastua liian märäksi.
  • Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen ruokavalio myötävaikuttaa merkittävästi polven tekonivelen asettamisen jälkeiseen toipumiseen. Lääkäri voi mahdollisesti määrätä potilaalle myös joitakin ravintolisiä, varsinkin niissä tapauksissa, joissa potilaalla ei ole kunnollista ruokahalua.
  • Säännölliset fyysiset aktiviteetit. Tämä on polven tekonivelen asettamisen jälkeisen toipumisen avaintekijöitä, etenkin leikkauksen jälkeisinä ensimmäisinä viikkoina. Fysioterapeutti kertoo toipilaalle, millaisia aktiviteetteja hänen tulisi suorittaa. Kokonaisvaltainen toipumisaika riippuu suuresti fyysisten aktiviteettien johdonmukaisuudesta ja säännöllisyydestä.

Emme voi liikaa painottaa, kuinka tärkeää juuri fyysisten aktiviteettien suorittaminen polven tekonivelen asettamisen jälkeisessä toipumisessa oikein on. Yleensä fysioterapeutti rakentaa toipilaalle asteittaisen kävelyohjelman, jossa intensiteettiä nostetaan hiljalleen, yhdessä muiden tapauskohtaisten liikuntaharjoitusten kanssa. Toipumisen tehostamiseksi toipilaan tulisi pyrkiä palaamaan päivittäiseen toimintaansa mahdollisimman pian.

Muita yleisiä suosituksia

Säännölliset fyysiset aktiviteeti ovat polven tekonivelen asettamisen jälkeisen toipumisprosessin avaintekijöitä

Kuntoutusharjoitukset ovat avain hyvään polven liikkuvuuden palautumiseen.

On olemassa joukko suosituksia, jotka toipilaan olisi syytä pitää mielessä tehokkaaman toipumisen saavuttamiseksi. Tärkeimpiä niistä ovat seuraavat:

  • Pyydä apua silloin, kun sitä tarvitset. Erityisesti ensimmäiset leikkauksen jälkeiset päivät vaativat toisen henkilön tukea päivittäisten toimintojen suorittamiseen.
  • Pidä huolta haavasta. Yleensä haavan tulisi pysyä siteessä niin pitkään, kunnes tikit poistetaan. Tämä tapahtuu useimmissa tapauksissa noin kaksi viikkoa polven tekonivelen asettamisen jälkeen.
  • Vaihtele leikatun polven asentoja. On suositeltavaa, että taivuttelet polvea ja vaihtelet jalkojen asentoa noin 20 minuutin välein. Nukkuessasi älä aseta tyynyjä tai muita tukia leikatun polven alle.
  • Huomioi leikatun polven epämukavuus yön aikana. Jos tunnet yön aikana epämukavuutta polvessa, on parasta, että nouset ylös seisomaan ja kävelytät polvea hetken aikaa.
  • Valitse sopivat jalkineet. Jalkineiden on oltava mukavia ja suljettuja. Tämä on välttämätöntä polven ja jalan vakauden varmistamiseksi ja mahdollisten kaatumisten välttämiseksi.
  • Pukeudu istuen. Leikatulla polvella on parempi pukeutua istuessaan, koska seisten sinulla ei ole samaa vakautta ja voit vahingossa horjahtaa tai tehdä äkkinäisiä liikkeitä, joita leikattu polvi ei vielä kestä.
  • Pidä kädet vapaana. Kävellessäsi on suositeltavaa, että pidät kädet vapaina. Horjahtelun ja kaatumisen välttäminen on polven tekonivelen asettamisen jälkeisen toipumisen keskeisimpiä tarkoituksia.
  • Vältä tukien hyödyntämistä. Kävelytukien, kainalosauvojen tai keppien käyttö ei ole suositeltavaa, ellei lääkäri ole nimenomaisesti neuvonut sinua käyttämään niitä. Tärkeintä on, että toipumisen aikana polvi pääsee liikkumaan mahdollisimman normaalisti.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen

Varoitusmerkit

Kuten mikä tahansa muukin leikkauksen jälkeinen aika, myös polven tekonivelen asettamiseen liittyy muutamia mahdollisia riskejä ja komplikaatioita. Seuraavat ovat tärkeimpiä varoitusmerkkejä, joihin toipilaan tulisi kiinnittää toipumisen aikana suurta huomiota. Jos sinulla esiintyy yhtä tai useampaa näistä varoitusmerkeistä, suuntaa heti sairaalaan. Näitä varoitusmerkkejä ovat:

  • Leikkauksesta jäänyt haava vuotaa runsaasti verta.
  • Jatkuva tai erityisen korkea kuume.
  • Äärimmäinen kipu, jota ei voida hallita edes lääkärin määräämillä kipulääkkeillä.
  • Polvessa esiintyy huomattavaa turvotusta.
  • Ihon värin muutokset; erityisesti, jos väri muuttuu hyvin punaiseksi, sinertäväksi tai mustahtavaksi.
  • Polven kierouma ja kyvyttömyys siirtää painoa leikatulle jalalle esimerkiksi horjahtamisen tai kaatumisen jälkeen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alonso Martínez, A. I. (2014). Cuidados postoperatorios tras Prótesis Total de Rodilla-PTR: Estudio de caso.
  • Shelbourne, K. D., & Nitz, P. (1990). Accelerated rehabilitation after anterior cruciate ligament reconstruction. The American Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1177/036354659001800313
  • Carli, F., Clemente, A., Asenjo, J. F., Kim, D. J., Mistraletti, G., Gomarasca, M., … Tanzer, M. (2010). Analgesia and functional outcome after total knee arthroplasty: Periarticular infiltration vs continuous femoral nerve block. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aeq112
  • Mistry, J. B., Elmallah, R. D. K., Bhave, A., Chughtai, M., Cherian, J. J., McGinn, T., … Mont, M. A. (2016). Rehabilitative Guidelines after Total Knee Arthroplasty: A Review. Journal of Knee Surgery. https://doi.org/10.1055/s-0036-1579670
  • Society, K. K. (2012). Guidelines for the Management of Postoperative Pain after Total Knee Arthroplasty. Knee Surgery & Related Research. https://doi.org/10.5792/ksrr.2012.24.4.201

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.