Piilevä masennus: kuinka se voi ilmetä?

Voit välttää vakavat seuraukset ymmärtämällä, kuinka piilevä masennus voi ilmetä. Jos näitä merkkejä ei havaita ajoissa, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Piilevä masennus: kuinka se voi ilmetä?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ekstrovertti ja sosiaalinen, mutta silti masentunut? Masennus voi kätkeytyä monenlaisten tapojen ja merkkien taakse, ja niiden havaitseminen on tärkeää sairauden voittamiseksi. Tässä artikkelissa katsomme, kuinka piilevä masennus voi ilmetä.

Piilevä masennus on iso ongelma

Piilevä masennus on iso ongelma

Vaikka masennus on tavallisesti varsin helppo havaita, piilevä masennus on tässä mielessä ongelmallisempi. Siitä kärsivät pyrkivät piilottamaan kärsimyksensä, joskus tiedostamattaan, mikä vain lisää riskiä siihen. Oireet ilmaantuvat odottamatta, tavallisesti kun on jo liian myöhäistä antaa heille minkäänlaista apua.

Erityisesti potilas itse usein sivuuttaa alla piilevän ongelman. Hänelle saattaa kehittyä itsetuhoisia taipumuksia milloin vain, hänen ymmärtämättä miksi. Usein on jo liian myöhäistä. Kukaan ei havainnut merkkejä, eikä henkilö koskaan puhunut asiasta.

Piilevästä masennuksesta kärsivä ihminen yrittää olla optimistinen. Hän kuuntelee musiikkia, käy kävelemässä tai yrittää kuntoilla voittaakseen ongelman. Torjutuksi tulemisen pelko saa hänet piilottelemaan tunteitaan. Hän saattaa jopa yrittää piilotella kehon vaurioita, esimerkiksi käsivarressaan, välttääkseen huomion kiinnittämisen itseensä.

Vastoin yleistä uskomusta, ekstroverteiltä ja leppoisilta ihmisiltä kestää kauemmin päästä yli masennuksesta kuin introverteiltä. Pitkään ajateltiin, ettei iloinen ja hyvin sosiaalinen henkilö voisi kovin helposti masentua. Todellisuus on kuitenkin osoittanut toisin.

Miksi masennuksen merkkejä peitellään?

Häpeä tai pelko ystävien tai jopa työn menettämisestä ovat joitakin syitä siihen, miksi ihmiset haluavat piilottaa masentuneisuutensa. Iloisuudestaan tunnettu henkilö ei kykene kertomaan totuutta tilanteestaan. On oltava tarkkana piilevästä masennuksesta kertovien merkkien kanssa, jotta siitä kärsivää voi auttaa pääsemään siitä yli.

Piilevä masennus: merkit

Piilevä masennus voi ilmetä kiinnostuksen puutteena entisiä mielipuuhia kohtaan

Iloisen ja sydämellisen kuoren takana voi olla ikäviä menneisyyden muistoja. Henkilö saattaa välillä puhua näistä menneisyyden tapahtumista, joista hän ei ole päässyt yli, vaikka hän ei puhuisikaan niistä surulliseen sävyyn.

Jos ystävä tai sukulainen puhuu ahdistuksestaan tai uupumuksestaan, ole erittäin tarkkana. On tärkeää kiinnittää tällaiseen huomiota, varsinkin jos tämä ei ole hänelle tavallista.

Kiinnitä huomiota muutoksiin ruokavaliossa

Piilevä masennus voi oireilla ruokahalun muutoksena

Muutokset ruokavaliossa voivat antaa viitteitä jostakin sairaudesta. Vaikka syömishäiriöt ja masennus ovat eri sairauksia, ne voivat liittyä toisiinsa.

Nämä muutokset voivat esiintyä yhtä aikaa, tai yksi häiriö voi johtaa toiseen. Jos jollakulla ilmenee muutoksia ruokahalussaan, ole tarkkana. Juttele hänelle, jotta hän tietää ettei hän ole yksin ja että hänen tulisi hakea apua.

Mielipuuhat eivät enää kiinnosta häntä entiseen tapaan

Piilevä masennus voi saada aikaan sen, että henkilöä eivät enää kiinnosta mitkään aiemmat mielipuuhat. Hän saattaa jopa tuntea paheksuntaa niitä kohtaan, ja tämä on merkki syvemmällä piilevästä ongelmasta.

Hoitoon pääsyn ensimmäinen askel on puhua asiasta hänen kanssaan. Vaikka hän ei haluaisikaan myöntää ongelmaansa, keskustelu hänen kanssaan voi olla hyvä lähtökohta hänen saamiseksi hoitoon.

Järjestelmällinen mutta surullinen

Masennuksesta kärsivä ihminen ei useinkaan jaksa välittää ulkonäöstään, ja on jatkuvasti surullinen ja sulkeutunut. Piilevästä masennuksesta kärsivä henkilö voi sitä vastoin laittautua hyvinkin viimeisen päälle.

Jatkuva väsymys

Piilevä masennus voi ilmetä jatkuvana väsymyksenä

Piilevä masennus voi oireilla jatkuvana väsymyksenä ilman selkeää syytä. Se saatetaan yhdistää heikkouteen, laiskuuteen tai liialliseen työntekoon, mutta tuon näennäisen heikkouden alla voi piillä masennustila.

Viha ja ärtyisyys masennuksen oireina

Viha ja ärtyisyys ovat myös yleisiä piilevän masennuksen oireita, eikä niihin tulisi suhtautua vain hetkellisinä tunteina. Masennukseen ei liity pelkästään välinpitämättömyyttä, melankoliaa, epätoivoa, itkua ja surua, jotka eivät ekstroverteillä näy niin selkeästi.

Ärtyisyys johtuu usein siitä, että masentuneen on uupumuksestaan huolimatta silti suoritettava velvollisuutensa. Se sekoitetaan usein stressiin, mutta todellisuudessa se voi olla selkeä merkki piilevästä masennuksesta.

Piilevä masennus voi oireilla unettomuutena

Vaikeudet nukkua eli unettomuus ja myös yöhikoilu ilman selkeää syytä ovat merkkejä ongelmasta. Näitä voi pitää selkeinä merkkeinä ahdistuksesta, sillä ne tavallisesti liittyvät toisiinsa. Näiden ongelmien ottaminen esiin keskustelussa voi auttaa paljastamaan piilevät ongelmat.

Jossain vaiheessa ihminen avautuu. Tästä syystä masentuneiden ihmisten ei ole hyvä asua yksin. Kun hän päättää puhua, jonkun täytyy olla läsnä kuuntelemassa. Tässä voi olla kyse elämästä ja kuolemasta. Näinä hetkinä rakennetaan luottamusta ja läheisyyttä. Emme voi unohtaa, että tällainen henkilö tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää.

Jos havaitset jossakussa näitä piilevästä masennuksesta kertovia merkkejä, voit tarjota hänelle apuasi. Se on tietysti haastavaa, mutta se tulee olemaan sen arvoista, jos pelastit läheisen elämän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.