Logo image
Logo image

Pienennä kaksoisleukaa luonnollisin keinoin

3 minuuttia
Ihon roikkuminen leuassa tai kaulalla alkaa ilmetä yleensä noin 30 ikävuoden jälkeen hormonaalisten muutosten tuloksena, mutta ruokavaliolla ja päivittäisillä harjoituksilla tätä esteettistä pulmaa voi lievittää luonnollisesti.
Pienennä kaksoisleukaa luonnollisin keinoin
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Leuan roikkuminen johtuu ihon alla kerääntyneestä rasvakudoksesta, ja monia tämä esteettinen ilmiö vaivaa jossakin määrin. Kuten koskee mitä tahansa muutakin sellaista kehon aluetta, jolle rasvaa usein kerääntyy, leuan ihon roikkumista eli kaksoisleukaa voi ilmetä sekä miehillä että naisilla.

Miksi leuka alkaa roikkua niin helposti? Tämä rasvan kertyminen aiheutuu yleensä liikalihavuudesta tai ylipainosta, huonoista elintavoista (näitä ovat esimerkiksi istuma-asentoon painottuva elämäntyyli, tupakointi ja huono ruokavalio), perintötekijöistä sekä hormonaalisista muutoksista, jotka liittyvät ikääntymisen normaaliin prosessiin.

Kun ihminen saavuttaa 28-30 vuoden iän, hormonitasot ovat kohtalaisen paljon alempana kuin aikaisempina vuosina. 30 vuoden jälkeen, ja kun aika kuluu vielä eteenpäin, kehon rasvaan liittyvät hormonaaliset tekijät alkavat muuttua. Tämä ilmiö koskettaa sekä miehiä että naisia, ja monen mielestä seuraukset ovat esteettisesti häiritseviä.

Kyseinen ikä onkin sellaista aikaa ihmisen elämässä, jolloin rasvaa alkaa helposti kerääntyä tiettyihin elimistön osiin – ei pelkästään kaulaan. Näitä alueita voivat olla esimerkiksi vatsa, reidet, selkä tai takapuoli.

Kuinka voit pienentää kaksoisleukaa tai estää sitä syntymästä?

Kuten kaikki muutkin sellaiset kehon alueet, joilla on rasvakertymiä, leuka on melko haasteellinen tässä mielessä. Tarvitaankin erityistä huomiota, jotta kertyneen rasvan voisi poistaa. Moni ylipainoinen tai hyvin lihava ihminen pystyy pudottamaan suuren määrän kiloja ruoan ja liikunnan avulla, mutta tästä huolimatta leuan ympäristö on alue, joka ei välttämättä kiinteydy samalla tavalla kuin muu vartalo. Mitä sitten voidaan tehdä, jotta kaksoisleukaa voisi pienentää ja jotta se kehittymistä voisi estää?

Taistele nesteen kertymistä vastaan

Some figure

Liiallinen alkoholin, sokerin ja suolan kulutus on yhteydessä kaksoisleuan muodostumiseen. Nämä tuotteet eivät ainoastaan lisää rasvakudoksen määrää kehossa, vaan ne aiheuttavat myös nesteen kertymistä. Tämä saa tietyt kehonosat, kuten kasvot, näyttämään turvonneilta. On siis tärkeää välttää nauttimasta kyseisiä tuotteita liikaa sekä juoda enemmän vettä, jotta pysyisit nesteytettynä. Ironista kyllä, nesteen kertymistä koskee seuraava totuus: jos kehosi kärsii nestehukasta, se alkaa helpommin kerryttää itseensä nestettä ja myrkyllisiä aineita.

Selvitä ja hoida mahdolliset ruoka-aineallergiat

Ihmiset, joilla on allergioita tiettyjä ruokia kohtaan (kuten vaikkapa gluteenin heikko sietokyky tai IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä), saavat helpommin kaksoisleuan. Jos vatsasi on turvonnut tai jos tunnet olosi pingottuneeksi, tämä voi olla merkki siitä, että jokin on vialla ruoansulatuksessasi. Ongelma saattaa lopulta vaikuttaa kaksoisleuan kehittymiseen.

International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders -järjestön mukaan tulehtuneisuuden syy ei ole selvä, mutta suolistoon kertyvät kaasut näyttävät olevan yhteydessä ruoka-aineallergioihin.

Harjoitukset kaksoisleuan häivyttämiseksi

Some figure

Sen lisäksi, että otat huomioon aiemmin antamamme vinkit, yksi keino häivyttää kaksoisleukaa on omaksua harjoiterutiini, joka auttaa kiinteyttämään ja poistamaan rasvaa kaulalta ja leuasta. Nämä harjoitteet ovat ihanteellinen vaihtoehto eräille muille ratkaisuille, kuten vaikkapa kirurgialle, ja niiden avulla pystyt myös torjumaan kaksoisleuan ilmenemistä uudelleen.

  • Ensimmäiseksi sinun tulisi kallistaa päätäsi sivulle ja pitää tämä asento samalla kuin kosketat kielen kärjellä suusi yläosaa. Toista tämä sitten 10-15 kertaa. Lopuksi kallista päätäsi toiselle puolelle, ja toista harjoite.
  • Makaa selälläsi, rentouta kasvojesi lihakset, ja yritä sitten kallistaa päätäsi niin, että leukasi koskettaa melkein rintaasi. Tee tämä 10 kertaa, ja jatka jopa 50:een toistoon asti.
  • Viimeinen harjoite on myös yksinkertainen: mene istumaan tuolille ja paina selkäsi tiiviisti sen selkänojaa vasten. Kallista sitten päätäsi taaksepäin, ja katso kattoa. Pidä tämä asento, ja yritä kallistaa päätäsi ylöspäin (ikään kuin yrittäisit suudella kattoa). Toista tämä harjoite useamman kerran, ja lopuksi rentoudu.

Jotta saisit parhaat tulokset, on tärkeää olla johdonmukainen näiden harjoitteiden kanssa sekä pysyä kärsivällisenäEt ehkä näe tuloksia ihan heti, mutta päättäväisyyden avulla pääset kyllä tavoitteeseesi kaksoisleuan häivyttämiseksi. Jos leukasi alla oleva rasvakertymä on kovin suuri ja jos haluat siitä eroon nopeasti, saattaa kuitenkin olla parempi vaihtoehto tutkia muita ratkaisuja, kuten esimerkiksi kirurgiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ilankovan, V. (2014). Anatomy of ageing face. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2013.11.013

  • Rohrich, R. J., & Pessa, J. E. (2007). The fat compartments of the face: Anatomy and clinical implications for cosmetic surgery. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/01.prs.0000265403.66886.54

  • Donofrio, L. M. (2000). Fat distribution: A morphologic study of the aging face. Dermatologic Surgery. https://doi.org/10.1046/j.1524-4725.2000.00270.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.