Logo image
Logo image

Pidä pyyhkeet hajuttomina ja imukykyisinä

4 minuuttia
Kaikki, mitä tarvitset pyyhkeiden pitämiseksi hajuttomina ja pehmeinä, on kahdessa luonnollisessa tuotteessa: etikassa ja ruokasoodassa. Etikka auttaa poistamaan bakteereja ja pehmentämään, kun taas ruokasooda neutralisoi hajuja ja desinfioi.
Pidä pyyhkeet hajuttomina ja imukykyisinä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Olet varmaan huomannut tämän jo useamman kerran: tartut pyyhkeeseen suihkun jälkeen kuivataksesi sillä itsesi, ja huomaat pistävän voimakkaan hajun. Onko mitään ällöttövämpää kuin haisevat pyyhkeet…

Kun sitten käytät pyyhettä kuivaamiseen, ei se tunnu imevän juuri ollenkaan kosteutta. Myös uusilla pyyhkeillä voi tosin olla vaikea saada kosteutta pois iholta, joten ongelma ei välttämättä ole pyyhkeiden kohtelussa.

Miten pyyhkeisiin ajan kuluessa kertyvästä hajusta pääsee eroon ja miten niiden imukyvyn saa takaisin? Annamme sinulle tässä artikkelissa helpot ohjeet pyyhkeiden luonnolliseen käsittelyyn, jotta ne tuoksuisivat puhtailta, olisivat pehmeitä sekä imisivät kosteutta tehokkaammin. Nämä yksinkertaiset ohjeet ovat täysin luonnolliset, joten ei ole tarvetta kääntyä haitallisten kemikaalien puoleen.

Kannattaa siis sisällyttää nämä niksit kodin siivousrutiineihin, jotta saat tehtyä kylpyhuoneessa viettämästäsi ajasta miellyttävämmän. Suihkusi ja kylpysi tulevat olemaan huomattavasti nautinnollisempia, joten kokeile heti kun pystyt!

Näin saat pehmeät, hajuttomat ja imukykyisemmät pyyhkeet luonnollisesti

Usein käy niin, että uudella pyyhkeellä on vaikea kuivata ihoa, ja se saattaa myös tuntua hiukan karulta. Tämä johtuu pyyhkeiden värjäyksessä käytettyjen aineiden vaikutuksesta niiden koostumukseen. Siksi monet ihmiset ovatkin tottuneet pesemään uudet pyyhkeet kuumassa vedessä ennen niiden käyttöä, sillä niin ne ovat tehokkaampia ja pehmeämpiä.

Totuus pyyhkeitä koskien on hinnasta huolimatta sama. Riippumatta siitä, mitä raaka-aineita niiden valmistuksessa käytettiin – kallista tai halpaa kuitua – muuttuvat ne käytön seurauksena hiukan pahanhajuisiksi, sillä ne keräävät itseensä kosteutta. Muutakin voi kuitenkin tapahtua, sillä kosteuden imeytyessä mahdollistuu myös bakteerien kertyminen pyyhkeisiin. Mitä tälle sitten voi tehdä? Älä huolestu, sillä seuraavassa annamme hyvin helpon ratkaisun pyyhkeiden käsittelyyn.

Mitä raaka-aineita tarvitset?

  • 2,5 dl valkoista etikkaa (tai laimennettua viinietikkaa)
  • 1,25 dl ruokasoodaa (eli natriumkarbonaattia)
  • Kuumaa vettä

Toimi näinruokasoodakulho

Ota pesukoneesi käyttöön tätä käsittelyä varten. Voit laittaa sinne ne uudet pyyhkeet, jotka haluat pehmentää ja muuttaa imukykyisemmiksi, tai ne, joiden hajun haluat poistaa ja joiden imukyky on huonontunut.

Ensimmäiseksi laita koneesi kuuman veden ohjelmalle, ja kaada sisään pyyhkeiden sekaan lasillinen etikkaa. Laita sitten pesukone päälle ja anna sen käydä kokonaisen kierroksen verran. Siinä kaikki, eli ensimmäinen osa on hyvin helppo!

Some figure

Seuraava vaihe on myöskin yksinkertainen: laita kone uudestaan kuuman veden ohjelmalle, mutta tällä kertaa laita mukaan ruokasoodaa. On tärkeää, että et sekoita etikkaa ja ruokasoodaa, jotta ne vaikuttaisivat eri vaiheissa. Odota ohjelman loppua, ja ripusta sitten pyykkisi kuivumaan. Tulet näkemään hyvät tulokset heti pyyhkeittesi kuivuttua!

Miksi nämä kaksi tuotetta soveltuvat pyyhkeiden hajunpoistoon ja imukyvyn lisäämiseen?

Tiede selittää tämän yksinkertaisen menetelmän tehokkuuden. Joskus ihminen kuitenkin luottaa kaupallisiin tuotteisiin helpommin, kuten esimerkiksi pesuaineisiin tai pehmentäviin huuhteluaineisin, ja olettaa niiden antavan kaikkein parhaimmat tulokset. Tosiasiassa päinvastainen on kuitenkin totta, eli liian suuri määrä kemikaaleja vahingoittaa itse kangasta, ja tämä saa aikaan pyyhkeiden muuttumisen vähemmän imukykyisiksi sekä aiheuttaa nopeampaa kulumista.

  • Valkoinen etikka: tämä tuote sisältää etikkahappoa, joka on erinomainen aine bakteerien poistamiseksi sekä kankaaseen kertyneen nesteen hävittämiseksi. Samalla sillä on tekstiiliä pehmentävä vaikutus.
  • Natriumbikarbonaatti: kuten jo ehkä tiedätkin, on natriumkarbonaatti (tai tuttavallisemmin ruokasooda) luonnollinen aine, joka sopii täydellisesti päivittäiseen kodinpuhdistukseen. Se toimii loistavasti desinfioinnissa, lian ja rasvan poistamisessa sekä hajujen neutralisoinnissa. Sen mahtavat kyvyt ovat ennen kaikkea lähtöisin sen alkalisoivista ominaisuuksista, ja ruokasooda onkin tässä mielessä tehokkaampi tuote kuin mikään muu pesuaine.

Näin pidät pyyhkeesi todella kuivina ja hajuttomina

Some figure

Ehkäpä olet jo aikaisemmin lukenut tai kuullut näiden kahden tuotteen erityisistä kyvyistä puhdistuksessa. Kannattaa todella kääntyä niiden puoleen, sillä hyödyt ovat loistavat. Tulet huomaamaan suuren eron pyyhkeissäsi, ja ne myös pysyvät paremmassa kunnossa. Ajattele vaikka kaikkea sitä kosteutta, joka pyyhkeisiin saattaa kerääntyä viikkojen vieriessä. Tämä saattaa saada aikaan haitallisten bakteerien kasaantumisen, mikä taas voi aiheuttaa allergioita ja muita elimistön reaktioita, joita kannattaa aina välttää.

Tiesitkö tätä pyyhkeistäsi?

  • Bakteerit viihtyvät erittäin hyvin kosteudessa, joten joka kerta kun käyt suihkussa tai kylvyssä, ripusta pyyhkeesi johonkin sellaiseen paikkaan, jossa se voi kuivua kunnolla. Ei ole todellakaan tarpeen pestä pyyhkeet joka käyttökerran jälkeen, mutta niiden tulisi kuivua perusteellisesti, jotta kankaaseen ei jää yhtään kosteutta. Jos kuivumista ei tapahdu täysissä määrin, alkavat bakteerit ilmetä, ja niiden mukana tulevat myös epämiellyttävät hajut sekä terveysriskit.
  • Kiinnitä myös huomiota pesuaineen määrään tekstiilejä pestessäsi – älä turhaan käytä sitä liikaa, sillä tästä ei ole hyötyä. Pesuaineet käyttäytyvät pidemmällä aikavälillä itse asiassa niin, että ne kerääntyvät pyyhkeisiisi, mikä tekee niistä kovempia sekä estää kankaan kuituja imemästä itseensä vettä. Käytä pesuaineita siis ainoastaan sen verran kuin pakkauksissa suositellaan.
  • Mitä tulee kaupallisiin huuhteluaineisiin, suosittelemme, että käytät niiden sijasta valkoista etikkaa. Se on luonnollinen vaihtoehto, joka pehmentää kangasta paljon paremmin kuin huuhteluaineet. Se ei myöskään tuota ollenkaan haittavaikutuksia pyyhkeillesi. Ne kestävät siten pidempään, ovat miellyttävämmän tuntuisia sekä imevät kosteutta itseensä tehokkaammin. Muista myös se, että esimerkiksi lasten käytössä olevien pyyhkeiden ja vaatteiden kanssa tulisi olla erityisen tarkkana. Sen sijaan, että käyttäisit kemikaalituotteita kuten huuhteluaineita tai pesuaineita, valitse luonnollisia raaka-aineita sisältäviä vaihtoehtoja.

Nyt kun tiedät, että ruokasooda ja etikka (ja jopa sitruuna) ovat täydellisiä tuotteita tekstiilien hoitoon, kokeile niitä ennakkoluulottomasti! Ne ovat hyvä tapa hoitaa kodin päivittäiset siivousrutiinit myös terveytesi kannalta.

Lisähyötynä kaiken tämän ohessa on se, että kuormitat ympäristöä vähemmän, jos valitset nämä aineet haitallisten kemikaalien sijasta. Joko olet tarpeeksi vakuuttunut kokeillaksesi näitä loistoaineita? Vaihda siis ruokasoodaan ja etikkaan, ja pystyt poistamaan tehokkaasti pyyhkeittesi pahan hajun sekä lisäämään niiden imukykyä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perez, K. L., Lucia, L. M., Cisneros-Zevallos, L., Castillo, A., & Taylor, T. M. (2012). Efficacy of antimicrobials for the disinfection of pathogen contaminated green bell pepper and of consumer cleaning methods for the decontamination of knives. International journal of food microbiology156(1), 76-82.
  • Fong, D., Gaulin, C., Lê, M. L., & Shum, M. (2011). Effectiveness of alternative antimicrobial agents for disinfection of hard surfaces. National Collaborating Centre for Environmental Health, 1-19.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.