Logo image
Logo image

Perimenopaussin oireet ja hoito

3 minuuttia
Perimenopaussin ei tarvitse olla ongelmallinen vaihe naisen elämässä. Se viittaa siirtymävaiheeseen hedelmällisen iän ja kuukautisten lopullisen päättymisen välillä. Tässä artikkelissa kerromme perimenopaussin oireista ja hoidosta.
Perimenopaussin oireet ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Termi perimenopaussi merkitsee “menopaussia ympäröivää”. Se liittyy siirtymisvaiheeseen, joka johtaa menopaussiin eli kuukautisten loppumiseen, mikä taas merkitsee naisen hedelmällisen elämän päättymistä. Perimenopaussi tunnetaan myös vaihdevuosien siirtymävaiheena. Koska ikä, jossa nainen siirtyy tähän vaiheeseen, vaihtelee suurestikin, on tärkeää tuntea perimenopaussin oireet hyvin.

Kuten äsken mainitsimme, perimenopaussi ilmaantuu naisille eri iässä. Siinä missä jotkut naiset kokevat ensimmäiset oireensa noin 30-vuotiaina, toiset saavat oireita 40 vuoden iässä. Joillakin naisilla perimenopaussin oireet ilmaantuvat vasta viisikymppisinä.

Perimenopaussi sekoitetaan usein premenopaussiin, vaikka todellisuudessa nämä ovat kaksi eri käsitettä. Premenopaussi viittaa tarkasti ottaen naisen elämän koko ajanjaksoon ennen menopaussia. Perimenopaussi sen sijaan viittaa vaiheeseen juuri ennen menopaussia.

Perimenopaussin oireet ja mahdolliset hoitomuodot on tärkeää tuntea, jotta nainen tunnistaa olevansa tässä elämänvaiheessa sekä osaa tarvittaessa hallita oireitaan.

Mikä on perimenopaussi?

Määritellään ensin selkeästi perimenopaussi, ennen kuin puhumme sen oireista ja hoidosta. Yleensä termillä viitataan vielä hedelmälliseen vaiheeseen lähimpänä menopaussia. Se käynnistyy naisen hormonitasojen alkaessa laskea ja päättyy, kun naisen kuukautiset ovat puuttuneet yli 12 peräkkäistä kuukautta (menopaussi).

Tämän vaiheen aikana estrogeeni- ja progesteronitasot muuttuvat epävakaiksi, laskien ja nousten jatkuvasti. Tämä saa aikaan sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita. Tämä hormonien epävakaus jatkuu siihen asti, kunnes kuukautiset lopulta lakkaavat. Naisen kuukautisten ei kuitenkaan katsota loppuneen, ennen kuin ne ovat puuttuneet kokonaisen vuoden ajan.

Jotkut tekijät voivat aikaistaa perimenopaussin ilmaantumista. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan tupakoivilla naisilla perimenopaussi alkaa vuotta tai kahta keskimääräistä aiemmin. Myös sukuhistoria, jotkut syöpähoidot ja kohdunpoisto voivat saada perimenopaussin käynnistymään tavanomaista aiemmin.

Some figure
Kuumat aallot ovat merkki perimenopaussista, ja ne kertovat estrogeenitason laskusta.

Jatka lukemista: Näin vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen

Perimenopaussin oireet

Perimenopaussin pääasiallinen oire on kuukautisten epäsäännöllisyys. Kuukautiskierto voi olla lyhyempi tai pidempi, tai kuukautiset saattavat kadota yhdeksi tai useammaksi kuukaudeksi. Ne voivat olla myös normaalia runsaammat tai niukemmat.

Muita tämän vaiheen oireita ovat:

 • Kuumat aallot: Äkillinen lämpötilannousu, joka alkaa rintakehästä ja etenee kohti päätä.
 • Yöllinen hikoilu.
 • Univaikeudet.
 • Kuivat limakalvot: Erityisesti emättimen kuivuus.
 • Dyspareunia: Kipu yhdynnän aikana.
 • Mielialanvaihtelut.
 • Virtsateiden ongelmat tai tulehdukset.
 • Kehon rasvan lisääntyminen, erityisesti vyötäröllä.
 • Seksuaalisen halun katoaminen.
 • Osteoporoosi: Luukato.

Kuumien aaltojen syytä ei tarkoin tunneta, mutta niiden yleisyyttä lisäävät tietyt tekijät, esimerkiksi kuuma vesi, kuumat tai tuliset ruoat, alkoholi ja kofeiini.

Mielialanvaihtelut ovat seurausta hormonien heittelystä. Ne liittyvät kuitenkin myös tiedostamattomaan tietoon siitä, että henkilö ikääntyy ja lähestyy hedelmällisen iän loppua. Ne voivat myös pahentua stressin seurauksena.

Some figure

Lue lisää: Varhaiset vaihdevuodet lisäävät dementian riskiä

Perimenopaussin hoito

Perimenopaussi ei vaadi hoitoa, jos oireet ovat siedettäviä. Jos näin ei kuitenkaan ole, naiset normaalisti turvautuvat yhteen tai useampaan seuraavista hoitomuodoista:

 • Hormonikorvaushoito: Tämä hoitomuoto koostuu systeemisen estrogeenin antamisesta. Lääkärin tulee aina opastaa tässä hoidossa ja arvioida siihen liittyvät riskit ja hyödyt.
 • Emättimen estrogeeni: Tässä tapauksessa nainen käyttää yhdenlaista estrogeenia paikallisesti joko voiteen, renkaan tai tabletin muodossa. Hoidon tavoitteena on palauttaa emättimen terveys. Se auttaa lievittämään epämukavuutta yhdynnän aikana sekä lievittämään virtsatieoireita.
 • Gabapentiini: Vaikka tätä lääkettä käytetään pääasiassa kouristusten hoitoon, sen on todettu vähentävän myös kuumia aaltoja.
 • Masennuslääkkeet: Nämä lääkkeet auttavat vähentämään kuumia aaltoja sekä tasapainottamaan mielialaa.

Muita neuvoja perimenopaussivaiheeseen

Moni nainen tulee toimeen perimenopaussin oireiden kanssa ilman lääkehoitoa muilla toimenpiteillä. Terveelliset elämäntavat auttavat huomattavasti epämukavuuden vähentämisessä ja mielialan tasapainottamisessa.

Tämä tarkoittaa periaatteessa terveellistä ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa. Meditaatio kannattaa myös ottaa tavaksi. Jotkut hengitysharjoitukset auttavat tehokkaasti hillitsemään kuumia aaltoja tarvitsematta turvautua lääkkeisiin.

Akupunktio sekä tiettyjen yrttihaudukkeiden juonti ovat myös osoittautuneet tehokkaaksi avuksi näissä tilanteissa. Myös jotkut luontaistuotteet voivat auttaa perimenopaussin oireiden hoidossa. Oli tilanne mikä tahansa, naisen tulisi aina kysyä lääkäriltä ennen minkään näiden menetelmien tai vaihtoehtoisten hoitojen hyödyntämistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Alvarado-García, A., Hernández-Quijano, T., Hernández-Valencia, M., Negrín-Pérez, M. C., Ríos-Castillo, B., Valencia-Pérez, G. U., … & Sánchez-Aguirre, F. (2015). Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la posmenopausia. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 53(2), 214-225.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.