Logo image
Logo image

Parhaat vinkit intiimihygieniaan

3 minuuttia
Hyvään intiimihygieniaan panostaminen on tärkeää infektioiden estämiseksi. Se ehkäisee myös muita ongelmia, kuten ärsytystä ja pahoja hajuja.
Parhaat vinkit intiimihygieniaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Intiimihygieniaan panostaminen on erittäin tärkeää, sillä se auttaa pitämään huolta genitaalialueen terveydestä. Oikeanlainen intiimihygienia ehkäisee naisiin vaikuttavia infektioita ja sairauksia syntymästä.

Äärimmäisyyksiin meneminen ei ole kuitenkaan koskaan hyvä asia. Et voi laiminlyödä hygieniaa, mutta sinun ei myöskään tulisi olla pakkomielteinen sen suhteen. Itse asiassa molemmissa tapauksissa seuraukset ovat huonot intiimialueen kannalta.

Kerromme sinulle tässä artikkelissa mitä sinun tulisi ja ei tulisi tehdä henkilökohtaisen hygienian sekä päivittäisen elämän suhteen. Sillä tavalla voit ehkäistä sairauksia tai ärsyttäviä infektioita syntymästä.

Vinkkejä intiimihygieniaan

1. Käytä oikeanlaista saippuaa

Some figure

Suosittelemme intiimialueen pesemiseen sellaisen saippuan käyttämistä, jossa ei ole parabeeneja ja joka on pH-arvoltaan neutraali. Tämä johtuu siitä, että todella voimakkaat saippuat voivat muuttaa luonnollista hapokkuustasoa ja aiheuttaa infektioita. Voit siis käyttää tavallista saippuaa muualla kehossa, mutta vältä käyttämästä sitä intiimialueella.

Kaupoissa on nykyään saatavilla erityisiä saippuoita naisten intiimihygieniaan ja suosittelemme sellaisen valintaa. Ne ovat hellempiä iholle ja ne auttavat myös poistamaan pahat hajut.

Yleisesti ottaen saippua tai puhdistusnesteet eivät ole edes tarpeellisia intiimialueella. Normaalissa, päivittäisessä pesussa vesi riittää, joten käytä intiimisaippuaa vain silloin tällöin jos tarve sitä vaatii.

2. Riittää, että peset itsesi kerran päivässä

Intiimialueen peseminen kerran päivässä riittää pitämään sen puhtaana ja bakteerittomana. Älä unohda, että liiallinen puhdistus voi myös muunnella pH-tasoa tehden sinusta alttiimman bakteereille ja sienille.

Jos olet seksuaalisesti aktiivinen, suosittelemme pesemään intiimialueen ennen seksiä ja seksin harrastamisen jälkeen. Voit saada bakteeritartunnan helposti seksuaalisen aktiviteetin aikana. Peseydy siis niin pian kuin mahdollista ehkäistäksesi virtsatietulehduksia syntymästä.

Lue myös: Miten valita sopivimmat alusvaatteet

3. Välttele liian tiukkoja vaatteita

Haarovälistä liian tiukat vaatteet voivat aiheuttaa ärsytystä. Jos vaatteesi hankaavat jatkuvasti, et ainoastaan tunne oloasi epämukavaksi, vaan se voi myös lisätä hikoilua. Se voi siis aiheuttaa bakteereita ja pahaa hajua. Näin tapahtuu yleensä erittäin tiukkojen farkkujen kanssa.

Kun vaatteet ovat tiukat ja hankaavat vasten ihoa, voi se johtaa palovammoihin tai pieniin vammoihin, jotka voivat sitten aiheuttaa infektioita. Häpy on normaalisti täynnä bakteereita. Jatkuva kosteudelle ja hankaumalle altistuminen kasvattaa kuitenkin infektioiden riskiä.

4. Vältä emätinhuuhtelua

Emätinhuuhtelut ovat usein huono asia naisen terveyden kannalta. Suosittelemme tällaisia tuotteita vain silloin, kun lääkäri määrää käyttämään niitä.

Emätinhuuhtelut muuttavat emättimen bakteerikasvustoa ja lisäävät infektioiden riskiä. Sinun tulisi siis vältellä niiden käyttämistä. Intiimialue on hyvin herkkä ja sillä on erityinen pH-taso. Mikä vain käyttämäsi tuote voi muuttaa sitä.

5. Pyyhi oikeaan suuntaan

Kun käyt vessassa, pyyhitkö itsesi takaa eteenpäin vai edestä taaksepäin? Sinun tulisi pyyhkiä edestä taaksepäin. Muutoin viet bakteerit peräaukosta virtsateihin.

Tämä voi aiheuttaa infektioita, kuten kystiittia, joka on yleensä ruoansulatuskanavassa sijaitsevan E. Coli -bakteerin aiheuttama. Jos tällä infektiolla on komplikaatioita, voi se kulkeutua jopa munuaisiin. On siis tärkeää ehkäistä sitä panostamalla hyvään intiimihygieniaan.

6. Kiinnitä huomiota intiimihygieniaan kuukautisten aikana

Vaikka se kuulostaakin melko itsestäänselvältä, sinun tulisi olla huolellisempi intiimihygienian kanssa kuukautisten aikana. Kuukautisista yleensä aiheutuvasta pahasta hajusta huolehtimisen lisäksi sinun tulee pitää mielessä, että happamuustaso alenee. Se on ihanteellinen skenaario infektioille.

Kuten sanoimme aikaisemmin, ei ole välttämätöntä pestä intiimialuetta monta kertaa päivässä. On kuitenkin tärkeää vaihtaa side tai tamponi 4-6 tunnin välein.

7. Älä pese intiimialuetta pesusienellä

Vältä hieromatta häpyä pesusienellä. Tällaiset apuvälineet ovat täynnä bakteereja, joita sinun pitäisi vältellä kaikin tavoin. Lisäksi intiimialueesi iho on erittäin herkkä. Jos hierot sitä liian kovaa, voit ärsyttää sitä. Se voi aiheuttaa myöhemmin infektioita.

Suosittelemme, että peset kyseisen alueen käsin, kunhan ne vain ovat puhtaat. Vältä käyttämästä kynsiä puhdistuksessa, sillä saatat satuttaa itseäsi ja aiheuttaa infektioita.

Lue myös: Varmista, että poistat häpykarvat oikein

8. Aja häpykarvat hyvin varovasti

Some figure

Kun ajat häpykarvoja, tulee sinun olla varovainen, että et aiheuta vahinkoa intiimialueellesi. Avoimet haavat houkuttelevat bakteereita ja infektioita. Jos vahaat itseäsi tai käytät jotakin eri menetelmää, tulee sinun olla myös varovainen, että et aiheuta ärsytystä.

Suosittelemme myös, että et poista häpykarvoja täysin. Ne suojaavat sinua monilta bakteereilta. Infektioriski kasvaa ilman häpykarvoitusta.

9. Pidä puuvillaisia alusvaatteita

Puuvilla-alusvaatteet imevät kosteutta ja edistävät tuulettumista. Ne siis pitävät sinut viileänä ja bakteerittomana. Emme suosittele keinokuitualusvaatteiden käyttöä, sillä ne eivät tuuleta hyvin ja voivat hautoa bakteereita.

Oletko koskaan huomannut pahaa hajua intiimialueellasi? Se voi johtua nylonalusvaatteista tai mistä vain muusta materiaalista valmistetuista alusvaatteista, paitsi puuvillasta. Pahojen hajujen ehkäisemisessä on tärkeää olla jättämättä tilaa kosteudelle.

Noudata näitä helppoja hygieniavinkkejä ja huomaat tulokset välittömästi. Tunnet olosi raikkaammaksi ja terveemmäksi, ja tuoksut myös paremmalta. Voit ehkäistä infektioita tällä tavalla, joten varmista, että kiinnität erityistä huomiota intiimihygieniaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana. Encuesta epidemiológica latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
  • Guaschino S , Benvenuti C , SOPHY Study Group. SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifestyle and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II. https://europepmc.org/abstract/med/18854801
  • Chen, Ying. Bruning, Elizabeth. Rubino, Joseph. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. https://doi.org/10.1177%2F1745505717731011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.