Parhaat luonnolliset laksatiivit

Parhaat luonnolliset laksatiivit

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Jos kärsit ummetuksesta, kokeile ensin luonnollisia laksatiiveja. Pidä kuitenkin mielessäsi sopiva annostelu, äläkä missään nimessä ylitä suositeltua määrää. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat luonnolliset laksatiivit ja kerromme niiden sopivasta käytöstä.

Ruoat, jotka ovat parhaat luonnolliset laksatiivit

Mikäli lisäät nämä ruoat päivittäiseen ruokavalioosi, saatat päästä eroon siitä painavasta tai turvonneesta tunteesta, joka johtuu vähäisestä vessassa käynnistä. Yritä syödä näitä luonnollisia laksatiiveja niin usein kuin mahdollista.

Banaanit

Banaani sisältää runsaasti kuitua, joten se toimii erinomaisena laksatiivina ja ylläpitää ruoansulatuksen hyvinvointia. Sen lisäksi banaani sisältää kaliumia.

Jos syöt yhden banaanin päivittäin, tämä palauttaa tarpeelliset elektrolyytit suolistoosi. Lisäksi saat niistä frukto-oligosakkarideja, jotka muodostavat hyvänlaatuisen bakteeriston vatsaan.

Omenat

Koska omenat sisältävät runsaasti pektiinejä, ne stimuloivat vatsan toimintaa. Lisäksi saat niistä luonnollisesti kuitua. Syö pari omenaa päivässä ehkäistäksesi ummetusta.

luonnolliset laksatiivit

Cantaloupemeloni

Cantaloupe on mainio vaihtoehto aamupalalle, sillä se on erittäin helposti sulava (se siirtyy melkeinpä suoraan suolistoon, eikä jää jumiin mahalaukkuun).

Marjat

Marjat ovat täynnä antioksidantteja ja niitä on runsaasti erilaisia, joista voit valita makusi mukaan. Kokeile vaikka mansikkaa, mustikkaa, mustaherukoita tai kirsikoita.

Luumut

Luumut ovat yksi parhaista laksatiiveista. Ne sisältävät runsaasti kaliumia, A-vitamiinia, kuitua sekä rautaa. Ne ylläpitävät hyvää bakteeristoa suolistossa.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikka säännöllistää vatsan toimintaa ja poistaa myrkkyjä kehosta. Se sisältää kaliumia, pektiinejä, omenahappoa, etikkahappoa, kalsiumia ja monia muita hyödyllisiä ainesosia. Suosittelemme luomuvaihtoehtoa, sillä se sisältää eläviä ravintoaineita eikä sitä ole suuremmin prosessoitu.

Aloe vera

Varmaankin jo tiesit, että aloe vera on erinomainen laksatiivi. Sen hedelmäliha on 99-prosenttisesti vettä, ja jäljelle jäävä prosentti sisältää ainakin 75:tä eri ravinnetta. Juo päivittäin aloe verasta tehtyä mehua ja tunnet varmasti sen vaikutukset kehossasi!

luonnolliset laksatiivit

Mausteet

Inkivääri, sahrami ja cayennepippuri auttavat ruoansulatusta ja toimivat erinomaisesti laksatiiveina. Inkivääriä voi nauttia esimerkiksi teenä ja näin pitää yllä säännöllistä vatsan toimintaa. Sahrami puhdistaa maksaa ja eliminoi ravinnon karsinogeenejä samalla, kun cayennepippuri lisää entsyymien tuotantoa.

Sitrushedelmät

Varsinkin appelsiini, mutta myös sitruuna ja greippi. Ne toimivat puhdistajina ja “pesevät” kehosta myrkyt. Näiden hedelmien sisältämä C-vitamiini on erittäin terveellistä koko kehollesi. Yksi appelsiini sisältää 15% päivän kuitutarpeesta.

Porkkana

Omenoiden tapaan porkkanat sisältävät paljon pektiinejä ja kuitua. Ne stimuloivat ruoansulatusta ja puhdistavat kehoa.

Sipuli

Sipuli sisältää kversetiiniä, joka poistaa kehosta jäämiä. Ne sisältävät myös foolihappoa, E- ja C-vitamiineja, kuitua ja kaliumia.

luonnolliset laksatiivit

Valkosipuli

Jo pienikin määrä valkosipulia antaa keholle seleeniä ja allisiiniä, jotka puhdistavat maksaa. Raaka valkosipuli voi auttaa ehkäisemään myös vatsasyöpää, sillä se vahvistaa immuunijärjestelmää.

Parsa- ja kukkakaali

Molemmat kaalit lisäävät kehon glukosinaattitasoja, jotka synnyttävät lisää entsyymejä ja nämä vuorostaan poistavat myrkkyjä. Myös tavallinen kaali edistää suolen toimintaa ja tekee vessassa käynnin hieman mukavammaksi, sillä molemmat kaalit ovat tehokkaita laksatiiveja.

Tomaatti

Nämä mainiot herkut sisältävät runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja. Tomaatit tarjoavat 10% päivittäisestä kuitutarpeesta. Ne sisältävät myös lykopeenia, joka voi suojata paksusuolensyövältä.

luonnolliset laksatiivit

Omega-3 -öljyt

Tätä öljyä saat pellavansiemenistä, oliiviöljystä, avokadosta tai hampusta. Ne poistavat myrkkyjä ja liukastavat suoliston seinämiä, mikä puolestaan parantaa suoliston toimintaa.

Vihreät lehtikasvikset

Tämä ryhmä sisältää muun muassa pinaatin, sikurin ja rucolan. Ne sisältävät kuitua, magnesiumia, foolihappoa, kalsiumia sekä C- ja K-vitamiineja. Nämä erinomaiset ja luonnolliset laksatiivit edistävät  ruoansulatusta ja lisäävät sapen eritystä, mikä poistaa myrkkyjä verestä ja sisäelimistä.

Kookosöljy

Kookosöljy helpottaa ruoansulatusta ja suolen toimintaa sekä peräpukamien aiheuttamaa kipua lievittämällä tulehdusta ja korjaamalla kudosta. Ekstra-neitsytkookosöljy on paras vaihtoehto, sillä sitä ei ole prosessoitu.

Avokado

Avokado on täynnä erilaisia ravintoaineita, kuten kaliumia, foolihappoa ja K-vitamiinia. Yksi avokado päivässä sisältää 30% päivän kuitutarpeesta. Se sisältää myös magnesiumia ja luteiinia, jotka helpottavat muiden ravintoaineiden imeytymistä.

Siemenet

Kypsentämättömät siemenet auttavat ruoansulatusta. Vaihtoehtoina ovat muun muassa chia-siemenet, kurpitsan siemenet ja auringonkukan siemenet, jotka sisältävät runsaasti kuitua, sinkkiä, proteiineja ja E-vitamiinia. Luonnolliset laksatiivit voivat olla myös sellaiset herkut kuin saksanpähkinät, mantelit ja pinjansiemenet.

luonnolliset laksatiivit

Nyt, kun tunnet nämä luonnolliset laksatiivit, nauti niitä säännöllisesti osana tasapainoista ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe Vera: A Valuable Ingredient for the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industries – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490424694
  • Informacion Farmacoterapeútica de la Comarca. (2015). Estreñimiento y laxantes. Infac.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.