Logo image
Logo image

Parhaat liikkeet iskiashermon tyynnyttämiseksi

3 minuuttia
Iskiashermo on kookas hermo, joka ulottuu alaselästä reisiin. Iskiaskipu on tila, jossa iskiashermo aiheuttaa kovaa kipua alaselkään ja jalkoihin. Tämä ongelma ilmenee silloin kun iskiashermoon kohdistuu ärsytystä välilevyjen paineen vuoksi, tai kun sitä painaa jokin. Iskiaskipu sinänsä ei ole luokiteltavissa sairaudeksi, mutta se on kyllä selkeä oire sellaisista terveysongelmista kuten välilevyn tyrä tai selkäydinahtauma.
Parhaat liikkeet iskiashermon tyynnyttämiseksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Iskiaskipu on hyvin epämukava vaiva, ja se saattaa estää ihmistä tekemästä tavallisia päivittäisiä asioitaan. Se saattaa myös kestää jopa 8 viikkoa. Jos noudatetaan oikeaa hoitoa sekä harrastetaan sopivaa liikuntaa, voidaan kipua kuitenkin vähentää, ja se voidaan myös hävittää kokonaan lyhyemmässä ajassa.

Tässä artikkelissa kerromme siis iskiashermon aiheuttaman kivun vähentämisestä liikunnan avulla – lue lisää ja ota käyttöösi parhaat liikkeet iskiashermon tyynnyttämiseksi!

Liikkeitä, jotka sopivat iskiaskivusta kärsivälle

Vaikka ihmiset usein lepäävätkin muutaman päivän kun iskiaskipu iskee, on hyvä liikuntarutiini aina oikea tapa hoitaa tätä ongelmaa. Tähän tarkoitukseen tulee valita oikeita liikkeitä, jotka parantavat vaivaa niin että kipu vähenee päivä päivältä.

Vaikka lepääminen saattaakin vähentää kipua hetkellisesti, pitkä passiivinen aika saattaa pahentaa tilannetta. Siksi iskiaskivun aikana onkin tärkeää pitää itsensä liikkeessä sekä harjoittaa olennaisia kehon alueita. Näin selkää ja selän välilevyjä voidaan kuntouttaa parhaalla tavalla.

 

Some figure

Jos menet kivun vuoksi lääkäriin, saat luultavasti lähetteen fysioterapeutille riippuen siitä, kuinka vakava ongelmasi on. Kannattaa myös tehdä kotona muutamia liikkeitä, jotka saattavat olla erittäin hyvä apu kivun vähentämiseksi sekä ongelman hävittämiseksi. Onkin parasta seurata tässä esittelemäämme treeniohjelmaa – jatka siis lukemista, jos iskiashermo vaivaa sinua tai haluat valmistautua parhaalla tavalla mahdollisten tulevien ongelmien varalle!

Lihasvoimaa parantavat liikkeet

Sellaiset liikkeet, jotka auttavat lisäämään vatsalihasten voimaa sekä kohentavat selkälihaksia, antavat selälle tukea sekä lievittävät iskiashermon aiheuttamaa kipua. Potilaan täytyy tässä tilanteessa noudattaa hellävaraista, olennaisia alueita voimistavaa harjoitusohjelmaa, sekä tehdä myös venytysliikkeitä jotka nopeasti lievittävät iskiashermon tuomaa kipua.

Liikkeet tulee valita diagnoosin perusteella

Jos menet asiantuntijan puheille, hän voi antaa sinulle harjoitusohjelman joka on sopeutettu juuri sinulle ja sinun tilasi huomioon ottaen. Tällainen tila voi olla vaikkapa lantion välilevyn tyrä tai spinaalistenoosi. Tässä mielessä on siis tärkeää ottaa diagnoosi hoidon lähtökohdaksi, sillä epäsopiva liikunta saattaa jopa pahentaa iskiaskipua sekä pidentää ongelman kestoa.

Venyttelyliikkeet

 

Some figure
Hyvä liikuntarutiini iskiaksen aiheuttaman kivun hoitamiseksi – riippumatta siitä mikä kivun aiheuttaa – tulisi liittää seuraaviin venyttelyliikkeisiin:

Piriform-lihaksen venytys
Alaselän venytys
Kinnerjänteen venytys

Iskiashermoa hoitavat liikkeet

Kuten jo mainitsimmekin, on parasta noudattaa sellaista liikuntaohjelmaa, joka sopii iskiaskipua aiheuttavaan tekijään. Tämä mielessä pitäen suosittelemme seuraavia liikkeitä iskiashermon tuottaman kivun lievittämiseksi:

Jos iskiaskipu aiheutuu välilevyn tyrästä, tee seuraavia liikkeitä:

 • Venyttävät liikkeet
 • Selkää taivuttavat liikkeet
 • Yläselkää taivuttavat liikkeet
 • Istumaannousut pyöreänä tai vatsalihasten taivutukset siten, että tavoitteena on vatsalihasten vahvistaminen

Jos iskiaskipu aiheutuu spinaalistenoosista:

 • Selän taivutusliikkeet
 • Ylöspäin askeltaminen
 • Istumaan nousut pyöreänä tai vatsalihasten taivutukset

Jos iskiaskipu johtuu välilevyjen rappeumasta:

 • Ylöspäin askeltaminen
 • Siltaliikkeet

Vähäistä rasitusta aiheuttavat aerobiset liikkeet

 

Some figure

Sen lisäksi että kannattaa ryhtyä tekemään yllä kuvaamiamme liikkeitä, olisi hyväksi ottaa mukaan myös hiukan aerobista harjoittelua. Näin pystyt edistämään ongelman häviämistä sekä parantamaan kehosi terveyttä yleisesti ottaen.

Yksi parhaista liikuntamuodoista alaselän hoidon kannalta on yksinkertaisesti kävely. Jos teet tätä noin 30 minuutin verran joka päivä, pystyt saamaan samat hyödyt kuin kokonainen aerobinen liikuntatunti antaisi. Kun iskiashermon tuottama kipu vähenee, voit lisätä aerobisen liikunnan määrää ottamalla mukaan myös pyöräilyn, lenkkeilyn tai kovempitahtisen kävelyn.

Muista myös nämä asiat iskiaskipua koskien!

 • On hyvin tärkeää, että teet liikkeet oikein, sillä muutoin ne saattavat jopa pahentaa ongelmaasi. Yleisesti ottaen suosittelemme harjoittelun aloittamista asiantuntijan valvonnassa – tässä sinua voi auttaa fysioterapeutti, kiropraktikko tai fysiatri.
 • Sinun tulisi pitää kehosi oikeassa asennossa iskiashermon kannalta kun kävelet ja istut.
 • Vältä liiallista kalorien saantia, sillä ylipaino voi pahentaa tätä selkäongelmaa.

Jos siis olet joskus kärsinyt iskiashermon tuottamasta kivusta, tai jos vain haluat varautua mahdollisiin tuleviin ongelmiin, merkitse muistiin nämä helpot ohjeet iskiashermon tyynnyttämiseksi liikunnan avulla!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.