Logo image
Logo image

Parhaat keinot bursiitin hoitoon kotona

3 minuuttia
Yksi yleisimmistä bursiittiin johtavista syistä on nivelten ylikuormitus. Omaksumalla paremmat elämäntavat voi nivelten kuntoa parantaa, jolloin myös mahdollisia niveliin kohdistuvia vammoja voidaan välttää.
Parhaat keinot bursiitin hoitoon kotona
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Bursiitin hoitoon on olemassa useita luonnollisia ja keholle turvallisia keinoja, ja kaiken lisäksi nämä luontaishoidot ovat yleensä hyvin helppoja ja edullisia toteuttaa vaikkapa omassa kodissa.

Ennen hoidon aloittamista voi olla hyödyllistä tuntea paremmin bursiitin ominaisuuksia sekä nivelten vammautumiseen johtavia syitä.

Bursiitti on lihasten, jänteiden ja luiden välistä hankausta tasoittavan limapussin tulehdus. Bursiitti voi ilmaantua esimerkiksi harjoitettaessa liian raskaita urheilulajeja, käveltäessä liian pitkiä matkoja yhteen jaksoon tai yksinkertaisesti nostettaessa liian raskaita esineitä.

Bursiitin kliinisiä oireita ovat:

 • Tulehtuneen limapussin turvottama nivel
 • Kivun tunne liikkuessa
 • Hidas toipuminen liikkeessä aiheutuneesta kivusta

Jos epäilet bursiitin mahdollisuutta, aivan ensimmäinen asia joka sinun tulisi tehdä on kääntyä lääkärin puoleen.

Vaikka sinulla olisi todettu bursiitti, tulehduksesta ei kannata huolestua liikaa, sillä oireet paranevat yleensä pian oikean hoidon alkamisesta.

Bursiitin hoitoon löytyy tänä päivänä useita eri keinoja, ja esittelemme seuraavaksi näistä muutamia, jotka on helppo tehdä itse kotona.

1. Lepo ja kylmähoito bursiitin hoitoon

Some figure

Lepo on yksi bursiitin tärkeimmistä kotihoidoista. Tulehtuneen nivelen liikuttamista tulisi välttää tukemalla niveltä samalla tasaisella alustalla. Tämän yksinkertaisen niksin tulisi lievittää välittömästi tulehtuneen niveleen aiheuttamaa kipua.

Levon lisäksi tulehtuneeseen niveleen suositellaan kylmähoitoa. Kylmähoidon voi suorittaa asettamalla jääpalan tai kylmäpussin tulehtuneen nivelen kohdalle noin 20 minuutin välein tulehduksen aiheuttaman turvotuksen vähentämiseksi.

Kylmähoitoa tulisi noudattaa vähintään 4-5 päivän ajan tulehduksen alkamisesta.

Lue myös: Hoida nivelkipua oliiviöljyllä ja sitruunankuorella

2. Omenaviinietikka

Omenaviinietikkaa on käytetty ruoanlaitossa jo Antiikin Rooman aikaan. Ruoanlaiton lisäksi omenaviinietikka toimii erinomaisena apuna tulehdusten rauhoittamiseen ja siksi omenaviinietikkaa suositellaan myös bursiitin hoitoon.

Omenaviinietikan sisältämät mineraalit kuten fosfori, kalsium ja kalium auttavat myös vähentämään veren happamuutta.

Ainekset

 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 rkl hunajaa

Valmistusohjeet

 • Sekoita omenaviinietikka ja hunaja keskenään ja laita seos tulehtuneeseen kohtaan. Peitä alue pyyhkeellä ja anna vaikuttaa vähintään 15 minuuttia.
 • Omenaviinietikka ja hunaja vähentävät tehokkaasti turvotusta ja tulet huomaamaan pian kotihoidon aloittamisen jälkeen, kuinka kipu alkaa helpottua huomattavasti.

3. Inkivääri

Some figure

Inkivääri on moneen vaivaan toimiva maustekasvi, joka sopii myös luontaishoitona bursiitin aiheuttaman kivun hoitoon. Inkivääri omaa korkean antioksidanttipitoisuutensa lisäksi turvotusta vähentäviä ja kipua lievittäviä ominaisuuksia.

Ainekset

 • 2 rkl raastettua inkivääriä
 • Lasi vettä (200 ml)

Valmistusohjeet

 • Sekoita raastettu inkivääri ja kuuma vesi keskenään ja lisää uutetta sitten suoraan tulehtuneeseen kohtaan.
 • Toista hoito 2-3 kertaa päivässä.

4. Eteeriset öljyt

Muskottipuuta, kookosta tai esimerkiksi minttua sisältävien eteeristen öljyjen hierominen tulehtuneisiin kohtiin auttaa parantamaan verenkiertoa, jolloin myös bursiitin aiheuttama turvotus helpottaa.

Eteerisiä öljyjä käytetään paljon itämaisessa lääketieteessä erityisesti reumaattisten sairauksien hoitoon, ja tänä päivänä kyseiset öljyt toimivat tärkeänä osana myös monissa kotona suoritettavissa luontaishoidoissa.

5. Ruokavalio

Some figure

Ruokavaliolla on olennainen osa tärkeiden ravinto-aineiden imeytymisessä ja kehon eri toimintojen ylläpidossa, jolloin myös lihasten toipuminen ja rentoutuminen helpottuu.

Tärkeitä mineraaleja lihasten ylläpitoon ja hyvinvointiin ovat muun muassa:

 • Magnesium: Tämä mineraali näyttelee tärkeää osaa erityisesti kalsiumin ja fosforin imeytymisessä. Korkean magnesiumpitoisuuden omaavia ruokia ovat esimerkiksi kaakaojauhe, mantelit, kurpitsansiemenet, vesimeloni ja auringonkukka.
 • A- ja B-vitamiinit: Näiden vitamiinien lisääminen ruokavalioon voi vähentää erityisesti tulehdusten aiheuttamaan turvotusta ympäri kehoa. Korkean A- ja B-vitamiinipitoisuuden omaavia ruokia ovat esimerkiksi porkkana, tomaatti ja sitrushedelmät.

Tutustu aiheeseen lisää: Detox-juoma pinaatista, porkkanasta ja sitruunasta poistaa myrkkyjä

6. Elämäntapamuutokset

Levon ja paikallishoidon lisäksi bursiitin hoitoon voidaan suositella tiettyjä elämäntapamuutoksia, jotka auttavat erityisesti välttämään vamman ja kivun pahentumista sekä kipeytyneen nivelen aiheuttaman liikuntakyvyttömyyden pitkittymistä.

Yksi parhaimpia liikuntamuotoja bursiitin hoitoon ja ehkäisyyn on uinti, sillä lihaskunnon kasvattamisen lisäksi uinti edesauttaa jänteiden elastisuutta.

Epämukavat kengät kannattaa suosiolla vaihtaa mukaviin ja matalapohjaisiin jalkineisiin, jolloin myös kävellessä nilkkojen, polvien ja lantion nivelet saavat tarvittavaa lepoa. Bursiitin hoidossa ja ehkäisyssä pitkien kävelymatkojen tekemistä tulisi välttää.

Myöskään lääkärin roolia tämän varsin ikävän vaivan hoidossa ei kannata aliarvioida. Alaa tunteva lääkäri osaa tarjota sinulle oikeat apuvälineet elämänlaadun parantamiseen sekä tasapainoisempaan henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Jos kärsit bursiitista, voit kokeilla rohkeasti näitä kotikonsteja turvotuksen ja tulehduksen lievittämiseen. Saatat huomata pian, kuinka epämukava olosi alkaa kohentua hetkessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.