Logo image
Logo image

Papaijan ja sen siementen terveyshyödyt

3 minuuttia
Papaijan antioksidantit ja vitamiinit auttavat pitämään yllä hyvää vastustuskykyä. Sen lisäksi papaijan sisältämä suuri määrä kuitua auttaa edistämään hyvää ruoansulatusta sekä vähentämään huonolaatuista kolesterolia.
Papaijan ja sen siementen terveyshyödyt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Joissakin trooppisissa maissa näkyy papaijapuita joka puolella. Näitä puita on itse asiassa hyvin helppo kasvattaa, ja ne tuottavat mahtavaa ja herkullista hedelmää, jonka hyödyistä kerromme tässä artikkelissa tarkemmin. Kerromme myös, millaiset papaijan siementen terveyshyödyt ovat!

Papaijasta saa tehokkaan avun syöpää vastaan, ja sillä on luonnollisia lääkinnällisiä vaikutuksia. Viime aikoihin asti papaijaa on pidetty lähinnä herkullisena jälkiruokahedelmänä, mutta uuden tiedon valossa papaijansyönti on alettu nähdä todella tehokkaasti terveyttä edistävänä tapana.

Papaijan hyödyt terveytesi kannalta

Some figure

 

Papaijassa on entsymiä nimeltään papaiini. Tämä kemikaali on hyvin samantyyppinen haiman entsyymien kanssa, jotka edistävät proteiinien käsittelyä ruoansulatuksessa. Proteiinia käsittelevät entsyymit (jotka tunnetaan myös nimellä proteolyyttiset entsyymit) pystyvät myös liuottamaan sitä proteiinikerrosta, joka muodostuu syöpäsolujen ympärille. Tällä tavalla papaija on hyödyksi syövän kanssa kamppaileville, sillä kehon vastustuskyvyn on helpompi tuhota syöpäsoluja.

Toinen entsyymi, jota papaijasta löytyy, on kymopapaiini. Yhdessä nämä kaksi entsyymiä auttavat elimistöä imeyttämään proteiinia paremmin. Proteolyyttiset entsyymit pystyvät rikkomaan virusten, kasvaimien, allergeenien, hiivan sekä monen tyyppisten sienten puolustusjärjestelmän. Kun nämä järjestelmät on tuhottu, on elimistön helpompi parantaa itsensä.

Papaiini auttaa myös vähentämään tulehtuneisuutta, parantamaan palovammoja sekä hillitsemään ihon arpeutumista. Papaija itse asiassa nopeuttaa kehon luonnollista parantumisprosessia.

Karotenoidit suojelevat sinua vapailta radikaaleilta

Some figure

 

Papaijan vaaleanpunertavan oranssi väri johtuu siitä, että tämä hedelmä sisältää karotenoideja, joihin kuuluvat beetakaroteeni ja lykopeeni. Nämä ovat kyvykkäitä antioksidantteja, jotka pystyvät auttamaan taistelussa syöpää vastaan.

Lykopeeni voi vähentää riskiä sairastua eturauhassyöpään. Se auttaa tuhoamaan syöpäsoluja, lisäämään antimetastaattista kehon toimintaa sekä vahvistamaan suojaa antavia entsyymejä.

Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan lykopeenia paljon sisältävien ruokien syönti, kuten myös vihreän teen juonti, auttaaa suojelemaan elimistöä eturauhassyövältä.

Isotiosyanaatti pystyy estämään syöpäsolujen muodostumista

Isotiosyanaatti on toinen yhdiste, jota papaija sisältää. Sen on osoitettu hidastavan syöpäsolujen muodostumista ja kehittymistä.

Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa huomattiin, että isotiosyanaatti auttaa suojelemaan elimistöä monia syöpiä vastaan – näihin kuuluvat rinta-, keuhko-,  eturauhas-, paksusuolen ja haiman syöpä, kuten myös leukemia.

Muita papaijansyönnin hyötyjä

Papaijassa on runsaasti ravinteita, antioksidantteja, karotenoideja, flavonoideja sekä C-, E- ja A-vitamiineja. Siinä on myös B-vitamiineja, foolihappoa sekä pantoteenihappoa, sekä sellaisia mineraaleja kuten kalium ja magnesium. Kaikki nämä auttavat edistämään sydämen ja verisuonten terveyttä sekä antamaan suojaa syövältä. Lisäksi ne auttavat vahvistamaan vastustuskykyä, estämään korvatulehduksia sekä taistelemaan flunssaa ja vilustumista vastaan.

Papaijassa on myös runsaasti kuitua, mikä voi vähentää huonon kolesterolin tasoa elimistössä. Kuitu sitoo itsensä syöpää aiheuttaviin myrkyllisin aineisiin, ja siten se edesauttaa niiden poistumista elimistöstä sekä helpottaa ruoansulatusta.

Papaijan siementen terveyshyödyt

Itse asiassa papaijan siemenet voivat olla terveydellesi hyödyllisempiä kuin itse hedelmä. Niillä on mausteikas, hyvin kitkerä maku, mikä saattaa tehdä syömisestä kuitenkin hiukan haastavaa. Papaijan siemenillä on silti tärkeitä lääkinnällisiä hyötyjä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Näihin kuuluvat seuraavat:

 • Papaijan siementen bakteeria vastaan taistelevat ominaisuudet tekevät niistä tehokkaan avun e. colin, salmonellan ja stafylokokin torjumiseksi.
 • Ne suojelevat munuaisia toimintahäiriöiltä, joita voi aiheutua myrkyllisten aineiden liiallisesta määrästä kyseisissä elimissä.
 • Ne helpottavat ruoansulatuksessa elävien loisten poistamista elimistöstä.
 • Papaijan siemenet ovat hyödyksi maksan puhdistamiseksi myrkyllisistä aineista.

Papaija on siis ehdottomasti sellainen hedelmä, jota jokaisen kannattaa lisätä omaan ruokavalioonsa – vähintään sitä kannattaa alkaa syödä kerran viikossa. Koska papaijalla on ainutlaatuinen ja herkullinen maku, voi sitä helposti lisätä moniin ruokalajeihin, kuten esimerkiksi keittoihin, salaatteihin, jogurttiin ja chiliin. Älä siis jätä käyttämättä tilaisuutta nauttia tämän loistavan lääkinnällisen hedelmän hyödyistä – muista myös papaijan siementen terveyshyödyt – ja ota papaija osaksi ruokavaliotasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Teixeira, J.A.; Rashid, Z.; Tan, D.; Sivakumar, D.; Gera, A.; Teixeira, M.; Tennant, P. F. (2007). Papaya (Carica papaya L.) Biology and Biotechnology. Tree and Forestry Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1136/bmj.282.6264.598.

 • Teixeira, J. A., Rashid, Z., Tan, D., Dharini, N., Gera, A., Teixeira, M., … Tennant, P. F. (2007). Papaya ( Carica papaya L .) Biology and Biotechnology. Africa.

 • Melo, E. de A., Maciel, M. I. S., Lima, V. L. A. G. de, & Nascimento, R. J. do. (2008). Capacidade antioxidante de frutas. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas. https://doi.org/10.1590/S1516-93322008000200005.

 • Harvey, R. (2011). Vitaminas. In Bioquímica. https://doi.org/10.15713/ins.mmj.3.

 • Misas Villamil JC., Van der Hoorn RA., DOehlemann G., Papain like cystein proteases as hubs in plant immunity. New Phytol, 2016. 212 (4): 902-907.
 • Chen YY., Lu YH., Ma CH., Tao WW., et al., A novel elastic liposome for skin delivery of papain and its application on hypertrophic scar. Biomed Pharmacother, 2017. 87:82-91.
 • Chen P., Zhang W., Wang X., Zhao K., et al., Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta analysis. Medicine (Baltimore), 2015.
 • Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
 • Sima P., Vanucci L., Vetvicka V., B glucans and colesterol (review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
 • Amin AH., Bughdadi FA., Abo Zaid MA., Ismail AH., et al., Immunomodulatory effect of papaya (Carica papaya) pulp and seed extracts as a potential natural treatment for baceterial stress. J Food Biochem, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.