Paino, uni ja kehitys 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla

4 kuukauden ikäiset vauvat ovat jo melko hereillä. He aloittavat seikkailun, jossa he tutkivat maailmaa ja oppivat kommunikoimaan ihmisten kanssa.
Paino, uni ja kehitys 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2023

4 kuukauden ikäiset vauvat ovat jo alkaneet itsenäistyä, vaikkei tämä vielä olekaan kovin selvää. He ovat hankkineet uusia fyysisiä, kognitiivisia ja psykososiaalisia taitoja.

On erittäin tärkeää seurata lasta jokaisessa kehitysvaiheessa. Useimmille lapsille on olemassa yhteisiä malleja.

Kannattaa huomioida muutokset ja asiaankuuluvat edistysaskeleet 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Näistä tiedoista on paljon hyötyä, kun käytte lastenlääkärillä.

4 kuukauden ikäisten vauvojen paino

Ensimmäinen huomioon otettava seikka on paino 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla, sekä heidän pituutensa ja pään ympärysmitta.

Vauva voi olla hieman normaalia painoa suurempi tai pienempi, eikä hänellä silti ole ongelmia. Huolestumiseen on aihetta vain, jos ero on hyvin merkittävä.

Viitearvot ovat seuraavat:

  • Paino: 4 kuukauden ikäisten poikien painon tulisi olla 5,6-8,8 kiloa. Tyttöjen painon tulisi olla 5-8,1 kiloa.
  • Pituus: Poikien pituus 4 kuukauden iässä on 59,9-68 senttimetriä. Tyttöjen 57,8-66,2 senttimetriä.
  • Pään ympärysmitta: Pojilla sen pitäisi olla 40,5-42,8 senttimetriä. Tytöillä sen tulisi olla 39,3-41,8 senttimetriä.

4 kuukauden ikäisten vauvojen painonlisäyksen olisi pitänyt olla keskimäärin noin 600 grammaa edellisen kuukauden aikana. Jos paino, pituus tai pään ympärysmitta poikkeavat edellä mainituista luvuista, lastenlääkäri huomauttaa siitä.

Päänympäryksen mittaus 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla.
Pään ympärysmitta mitataan kaikissa tarkastuksissa ja kehityskeskusteluissa aivojen kasvun tarkistamiseksi.

Uni

4 kuukauden ikäisillä vauvoilla on tapana nukkua 8-10 tuntia yössä ja noin 6 tuntia päivällä. Jälkimmäinen jakautuu yleensä 3 tai 4 päiväuneen.

Yleisimmin heillä ei kuitenkaan ole vielä kovin vakaata unirytmiä. Siksi he saattavat heräillä yöllä tai vaihtaa yöunista päiväuniin. Heidän vuorokausirytminsä on vasta pääsemässä vauhtiin.

Jos äidin on jo palattava töihin, pienokainen voi tuntea olonsa levottomaksi, mikä voi häiritä hänen rytmiään. Joissakin tapauksissa ikenissä voi ilmetä ensimmäisiä epämukavuuksia, jotka vaikuttavat vauvan nukkumiseen.

On suositeltavaa auttaa vauvaa saamaan vakaa aikataulu. Seuraavassa on joitakin vinkkejä, jotka auttavat vauvaa omaksumaan oikean rytmin:

  • Jos hän herää liian aikaisin, jätä hänet pinnasänkyynsä yrittämään nukahtaa uudelleen.
  • Pidä huone, jossa hän nukkuu, hämäränä.
  • Älä tee kovia ääniä, jotta et herätä häntä unen aikana.

4 kuukauden ikäisen vauvan fyysinen kehitys

Neljän kuukauden ikäisten vauvojen värinäkö alkaa kehittyä, ja tämä taito on valmis 6 kuukauteen mennessä. He katsovat kasvoja tarkemmin, eivät enää vain silmiä vaan koko kasvoja. He myös erottavat äänet, kuten äidin ja isän äänen sekä musiikin, josta he pitävät.

Tässä iässä he hallitsevat päätään jo paremmin ja pystyvät pitämään sitä pystyssä. Makuuasennossa he voivat taivuttaa niskaansa eteenpäin katsellakseen jalkojaan. Jos he ovat vatsallaan, he tukeutuvat avoinna oleviin käsiinsä. He alkavat oppia kääntymään ympäri.

4 kuukauden ikäiset vauvat istuvat mieluiten, koska tässä asennossa he näkevät kaiken ympärillään. He eivät kuitenkaan vielä pysty pitämään tätä asentoa yksin.

Muita refleksejä ja taitoja, joita he kehittävät, ovat seuraavat:

  • Heillä on parempi silmä-käsi-esine -koordinaatio. He avaavat kätensä ennakoiden tarttua haluamaansa esineeseen. He siirtävät leluja kädestä toiseen pudottamatta niitä.
  • He laittavat esineitä suuhunsa. Näin he tutkivat ja kehittävät havaintokykyään.
  • He pystyvät tukeutumaan kyynärvarsiinsa, kun he ovat vatsallaan.

Kognitiivinen ja psykososiaalinen kehitys

4 kuukauden ikäisten vauvojen sosiaalisuus alkaa kehittyä. He eivät halua olla yksin, ja yleensä he itkevät, kun äiti lähtee pois, ja rauhoittuvat, kun äiti palaa. He saattavat olla hieman ujoja vieraiden ihmisten seurassa.

Tässä iässä he viettävät paljon aikaa ympäristönsä tarkkailuun. Katsotaan, mitä muita kognitiivisia ja psykososiaalisia edistysaskeleita heillä on:

Sosiaalinen ja emotionaalinen

Neljän kuukauden ikäiset vauvat hymyilevät, kun heille tapahtuu jotakin miellyttävää, kuten kiintymyksen osoitus tai reaktio kutitukseen. He hymyilevät myös omalle peilikuvalleen. He kurkistelevat ja lörpöttelevät saadakseen huomiota.

He imevät nyrkkiään, kun heillä on nälkä, mikä on tapa rauhoitella itseään. He aktivoituvat ja innostuvat, kun joku tuttu lähestyy heitä.

Kognitiivinen

Ennen he keskittyivät syömisen aikana vain ruokaan. Nyt heidän huomionsa kiinnittyy jo hiljaiseen ääneen. 4 kuukauden ikäiset vauvat käyttävät myös aikaa omien käsiensä tai jalkojensa tutkimiseen.

Tässä iässä he alkavat oppia rutiineja. He toistavat niitä, kun ne ovat miellyttäviä. He osaavat myös ennustaa niitä. He esimerkiksi koukistavat lantiotaan, kun huomaavat, että on vaipanvaihdon aika.

Vaipanvaihto voi olla tämänikäisille vauvoille tunnettu rutiini.

Stimulaatio

Hyvä tapa edistää 4 kuukauden ikäisten vauvojen kehitystä on puhua heille usein. He rakastavat sitä, että heille puhutaan, ja he alkavat reagoida.

On tärkeää, että heillä on mahdollisuus olla turvallisesti vuorovaikutuksessa lelujensa kanssa. Värikkäät lelut ovat erittäin tärkeitä tässä iässä. Heidän tulisi saada laittaa ne suuhunsa, koska se on heidän tapansa tutkia niitä.

Heidän sosiaalisuuttaan on myös hyvä rohkaista. Kannattaa kutsua toinen äiti vauvan kanssa ja viettää aikaa yhdessä. Saattaa vaikuttaa siltä, että vauvat eivät ole vuorovaikutuksessa keskenään, mutta todellisuudessa he ottavat kaiken huomioon.

Ole aina tarkkaavainen

Vanhemmat ja hoitajat ovat vauvalle läheisimpiä ihmisiä. Siksi he voivat parhaiten seurata vauvan kehitystä. On tärkeää olla tarkkaavainen kaikissa lapsen kehityksessä tapahtuvissa muutoksissa.

Jos vauva ei pysty pitämään päätään tai tarttumaan esineisiin, jos hän ei hymyile tai seuraa ihmisiä katseellaan tai jos hän ei loruttele tai reagoi ääniin, ota yhteyttä lastenlääkäriin selvittääksesi, mistä on kyse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.