Paikalliset ja suun kautta otettavat hoidot suonikohjuihin
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Onko sinulla suonikohjuja? Niin on monilla muillakin! Täältä löydät tehokkaat luonnolliset hoidot suonikohjuihin.
Suonikohjut huolestuttavat monia, eivätkä ne ole ainoastaan esteettinen pulma. Ne ovat oire huonosta verenkierrosta, ja kyseistä ongelmaa tulisi hoitaa niin pian kuin mahdollista, jotta voidaan estää muita häiriöitä muodostumasta.
Tällä kertaa haluamme jakaa tietoa luonnollisista hoidosta, jotta saisit täysivaltaisen avun suonikohjujen hoitamiseksi paikallisesti ja suun kautta, ja ilman mitään huonoja sivuvaikutuksia.
Jatka siis lukemista, jos haluat hoitaa tätä ongelmaa luonnollisin keinoin, mutta tehokkaasti – tässä tulevat parhaat luonnolliset hoidot suonikohjuihin!
Miksi suonikohjuja kehittyy?
Suonikohjut ovat oire siitä, että kehossa on ongelmia veren virtauksessa takaisin sydämeen päin. Veri ei virtaa siten kuin sen tulisi, ja sitä kertyy suonten seinämiin, ja siten suonet laajenevat ja aiheuttavat suonikohjuja.
Kohjuja tulee kehossa useimmiten sääriin, sillä painovoima tekee tilanteen täällä pahemmaksi, ja se vaikeuttaa veren virtaamista sydämeen päin.
On olemassa erilaisia suonikohjujen asteita, ja alkuvaiheissa ne ovat ohuita. Tällöin ei ole nähtävissä paksuutta, ja suonet näyttävät hämähäkkisuonilta. Ajan kuluessa, jos ne jätetään hoitamatta, kohjut kuitenkin laajenevat, tummuvat ja levittyvät.
Mitkä tekijät lisäävät suonikohjujen riskiä?
Seuraavat asiat lisäävät suonikohjujen kehittymisen todennäköisyyttä:
- ylipaino
- ummetus
- ehkäisypillerit
- istuma-asentoon painottuva elämäntyyli
- tiukat vaatteet ja korkeiden korkojen käyttö
- ilmaston vaikutus
- hormonaaliset häiriöt
- raskaus
- perinnöllinen alttius
Paikalliset hoidot
1. Eteeriset öljyt
Eteerisillä öljyillä voidaan tehdä ihmeitä, sillä niihin voidaan yhdistää erilaisten kosmeettisten tuotteiden ominaisuudet – esimerkiksi kuorintavoiteet, kosteuttavat voiteet ja kasvipohjaiset öljyt voidaan sekoittaa toisiinsa.
Eteeriset öljyt, jotka tässä tarkoituksessa toimivat tehokkaimmin (verenkierron parantamiseksi ja siten suonikohjujen estämiseksi), ovat nämä: taikapähkinä, hevoskastanja ja sypressi. Muutama pisara riittää, sillä niissä on runsaasti kasvin aktiivisia ainesosia jo pienessä määrässä.
Öljyjä voidaan käyttää esimerkiksi hieronnassa, ja tässä tulisi aina tehdä ylöspäin suuntautuvaa liikettä, jotta voitaisiin helpottaa veren virtaamista takaisin sydämeen päin.
2. Kuivaharjaus
Kuivaharjaustekniikka on loistava apu verenkierron parantamiseksi sekä imusuonten tyhjentämiseksi. Se auttaa estämään suonikohjuja, selluliittia, ihon veltostumista ja raskausarpia. Tarvitaan vain harja, jotta voidaan harjata ihoa sydämeen suuntautuen. Muutama minuutti päivässä saa jo aikaan hyvän vaikutuksen.
3. Aloe vera -geeli
Jotkut ihmiset, joilla on suonikohjuja, kärsivät usein raskaasta olosta, kuten myös kivusta säärissä. Tätä saattaa ilmetä etenkin silloin, kun tullaan kotiin pitkän työpäivän jälkeen.
Jotta tätä oloa voitaisiin lievittää, voidaan käyttää luonnollista aloe vera -geeliä, johon on lisätty muutama pisara eteeristä piparminttuöljyä. Tämä öljy on hyvin raikastava tuote, jolla on myös miellyttävä tuoksu. Siitä saadaan helpottava viilentävä vaikutus sääriin, ja tämä teho voidaan maksimoida hyvän hieronnan avulla.
Suun kautta otettavat hoidot suonikohjuihin
1. Punaiset ruoat
Sun kautta otettava hoito perustuu tasapainoiseen ruokavalioon, joka sisältää tuoreita hedelmiä ja kasviksia – etenkin punaisia. Ne ovat avuksi verenkierron kannalta, parantavat sydämen toimintaa sekä toimivat lisäksi sukupuoliviettiä lisäten. Tällaisia ruokia ovat seuraavat:
- tomaatit
- punaiset paprikat
- cayennepippuri
- punaiset marjat: mansikka, kirsikka, vadelma, karpalo jne.
- vesimeloni
- granaattiomena
- punainen omena
Lue aiheesta lisää: 4 eksoottista hedelmää ja vihannesta, joita et luultavasti ole nähnyt
2. Lääkinnälliset kasvit
Eräät lääkinnälliset kasvit pystyvät parantamaan verenkiertoa, ja ne auttavat estämään suonikohjuja muodostumasta:
- taikapähkinä
- hevoskastanja
- pikkuruskus eli pikkurautamyrtti
- sypressi
- rosmariini
- rohtosammakonputki
- ginkgo biloba
Näitä lääkinnällisiä kasveja voidaan ottaa kapseleiden tai tablettien muodossa, jos halutaan voimakkaampi ja nopeampi vaikutus.
Muita neuvoja
Sen lisäksi, että käytät paikallisia ja suun kautta otettavia hoitoja, muista myös nämä yksinkertaiset, mutta tehokkaat neuvot päivittäisessä elämässäsi. Niiden avulla voit lievittää suonikohjuja sekä torjua niitä.
- Vältä tupakkaa ja alkoholia.
- Älä istu yli puolta tuntia yhteen putkeen – muutamaksi sekunniksi ylös nouseminen ja aina silloin tällöin venyttely ovat hyvä apu veren saamiseksi taas virtaamaan.
- Illalla tai kotona levätessäsi yritä pitää jalat nostettuina kehon yläpuolelle, ja käytä tässä tyynyä tai sitten käänteistä jooga-asentoa.
- Ota lämpimiä suihkuja ja lopeta aina suihkusi kylmällä vedellä jalkojesi osalta. Tee suihkuttaessa ylöspäin suuntautuvia liikkeitä. Vaihtele kylmän ja kuuman välillä, jotta voisit saada verenkiertosi aktivoitua.
- On tarjolla erityisiä sukkia ja trikoita, jotka saavat aikaan vaikutuksen painepisteisiin, jotta verenkiertoa voitaisiin parantaa.
- Kävele joka päivä ainakin puolen tunnin ajan, ja käytä tässä mukavia kenkiä ja vaatteita.
Jos huomaat, että suonikohjuja on alkanut muodostua jalkoihisi, tee näistä neuvoista osa elämäntapaasi, jotta voisit estää ongelman kehittymistä pahemmaksi sekä lievittää sitä luonnollisin konstein.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sampert, C., & Jensen, K. (2014). Esophageal varices. In Pediatric Gastroenterology: A Color Handbook. https://doi.org/10.1201/b16722
- Evans, C. J., Fowkes, F. G. R., Ruckley, C. V., & Lee, A. J. (1999). Prevalence of varicose veins and chronic venous insufficiency in men and women in the general population: Edinburgh Vein Study. Journal of Epidemiology and Community Health. https://doi.org/10.1136/jech.53.3.149
- Vin, F. (2005). Varices. EMC – Cardiologie-Angeiologie. https://doi.org/10.1016/j.emcaa.2004.10.003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.