Pagofagia: halu syödä jäätä
Pagofagia on halu syödä jäätä tai juoda jääkylmiä juomia. Se voi johtua neurologisesta häiriöstä tai henkisestä vajaatoiminnasta. On kuitenkin ollut tapauksia, joissa ihmiset, joilla ei ole aiempaa sairautta, ovat kehittäneet tämän pakkomielteen yksinkertaisesti vain kylmien tuotteiden nauttimisen vuoksi.
Mitkä ovat seuraukset ja miksi sitä tapahtuu?
Alla nähdään, mitä vaikutuksia kylmien juomien nauttimisella on ja miksi pagofagia kehittyy. Lisäksi selvitetään, onko kylmien juomien nauttiminen terveellistä vai ei.
Jään ja jääkylmien juomien kulutuksen vaikutukset
Ei ole olemassa tieteellisiä artikkeleita, jotka varoittaisivat jään tai kylmien juomien kulutuksen mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista.
European Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan jääkylmän nesteen nauttiminen aiheuttaa kuitenkin muutoksia kehon lämmönsäätelyssä. Näiden muutosten seurauksia keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä ei kuitenkaan tunneta.
Toisaalta jotkut väittävät, että ruoan nauttiminen erittäin matalissa lämpötiloissa lisää lämmönsyntymistä ja kalorikulutusta. Mutta totuus on, että tämä lisäys ei ole tarpeeksi merkittävä, jotta voisimme suositella tämäntyyppistä käytäntöä laihdutusdieetissä.
Pagofagian alkuperä
Tämä pakkomielle voi johtua useista syistä. Yksi niistä voi olla elimistön raudan puute, toisin sanoen anemia. Itse asiassa World Journal of Surgery -lehdessä julkaistu tutkimus yhdistää tämän terveysongelman haluun kuluttaa jäisiä juomia.
Lisäksi potilailla, joille on tehty bariatrinen leikkaus, voi olla suurempi riski sairastua tähän häiriöön. Raskaana olevilla naisilla tämä tila on suhteellisen yleinen. New Mexicon yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun asiantuntijat väittävät kuitenkin, että parenteraalisesti annettava rautaliuos voi ratkaista tämän ongelman.
Pagofagia ei aiheuta terveysriskiä
Pagofagia itsessään ei ole vaarallinen keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä. Tämä pakkomielle voi kuitenkin kertoa anemiasta. Vain siinä tapauksessa, että potilas tuntee pakkomiellettä pureskella jääkuutioita, tämä tila voi olla vaarallinen.
Tämä tapa voi nimittäin aiheuttaa ikenien asteittaista heikkenemistä ja muita suun terveysongelmia. Lisäksi tutkijat yhdistävät toistuvan jääpalojen syönnin lisääntyneeseen hampaiden reikiintymisen tai suun bakteeri-infektioiden riskiin.
Tämä häiriö on hoidettava, aivan kuten muutkin pakkomielteet. Tätä varten on suositeltavaa tunnistaa häiriön syyt ja ehdottaa ratkaisua. Anemiatapauksissa hoito on yksinkertaisesti raudan tai B12-vitamiinin saannin lisääminen.
Ongelmasta tulee kuitenkin monimutkaisempi, jos tämä tilanne on osa psykologista tai psykiatrista ongelmaa. Pagofagiaa voi esiintyä myös joillakin autistisilla lapsilla tai niillä, joilla on aivojen kehitysongelmia. Tämän tyyppisissä tapauksissa hoito on monialaista. Näin ollen myös hoitavan psykiatrin tai lääkärin läsnäolo on tärkeää.
Ravitsemusterapeutti puolestaan voi tarjota useita strategioita, jotta lapsi tottuu hitaasti juomaan huoneenlämpöisiä tai jopa kuumia juomia. Tällä tavoin lapsi ei ala hyljeksiä kypsennettyjä ruokia, joilla on suuri ravintoarvo, kuten kasviskeitot.
Pagofagia eli halu syödä jäätä: mitä kannattaa muistaa?
Pagofagia on sairaus, joka aiheuttaa pakkomielteisen halun kuluttaa jäätä tai jääjuomia. Se liittyy yleensä raudanpuutteen kehossa eli anemiaan. Se on suhteellisen yleinen raskaana olevilla naisilla.
Joskus lääkärit kuitenkin yhdistävät sen jonkinlaiseen aivojen kehityksen ongelmaan. Se voi ilmetä autistisilla lapsilla, mikä vaikeuttaa entisestään sopivan ratkaisun löytämistä. Periaatteessa se on tapa, johon ei liity suuria terveysriskejä, ellei jääkuutioiden pureskelua tapahdu päivittäin.
Ihmisillä, jotka säilyttävät tämän tavan, on suurempi todennäköisyys kärsiä suuongelmista, esimerkiksi hampaiden reikiintymisestä tai muuntyyppisistä bakteeri-infektioista.
Joka tapauksessa, jos sinulla on hallitsematon halu nauttia jäätä tai jääkylmiä juomia, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi. Näin voit löytää ongelman syyt ja löytää sopivan ratkaisun.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...