Logo image
Logo image

Ovatko psoriaasi ja koronaaritauti yhteydessä toisiinsa?

3 minuuttia
Yhteys psoriaasin ja koronaaritaudin välillä on havaittu melko hiljattain. Joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan näiden sairausten välillä on havaittu olevan linkki, mikä on myöhemmin vahvistettu. Saat tietää lisää aiheesta lukemalla tämän artikkelin.
Ovatko psoriaasi ja koronaaritauti yhteydessä toisiinsa?
Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2021

Psoriaasi ja koronaaritauti ovat yhteyksissä toisiinsa. Vaikka monet saattavat epäillä näiden sairauksien suhdetta toisiinsa, tiedetään että psoriaasia sairastavat ihmiset ovat alttiimpia kärsimään myös sydänsairauksista.

Selitys tälle piilee tulehduksellisuudessa. Vaikka psoriaasi on ensisijaisesti ihoon kohdistuva sairaus, on kyseessä kuitenkin elimistön tulehdusprosessi. Sen lisäksi tämä krooninen tulehdustila välittyy immuunijärjestelmän kautta.

Krooninen tulehdus saa aikaan sen, että keho elää koko ajan stressitilassa. Stressaantuneet solut kehittävät aineenvaihduntaansa ympäristössä, joka ei ole täysin terve, mikä johtaa pitkäaikaisiin seurauksiin. Tiedetään, että pitkittynyt tulehdustila on vahingollinen, vaikka se ei aiheuttaisikaan selkeitä oireita.

Tästä syystä psoriaasia sairastaville henkilöille saattaa kehittyä sydänsairaus aikaisemmin kuin muille henkilöille. Heillä on myös kohonnut kardiovaskulaarinen riski paljon ennen 50. ikävuotta, iässä jossa koronaaritaudin todennäköisyys kasvaa. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää tästä aiheesta.

Millainen sairaus psoriaasi on?

Ensiksi on tärkeää tietää, millainen sairaus psoriaasi on, jotta voidaan ymmärtää sen yhteyttä koronaariseen sydänsairauteen. Psoriaasi on krooninen tulehduksellinen terveysongelma, joka pääosin kohdistuu ihoon. Se voi aiheuttaa myös nivelongelmia sekä joitakin ongelmia sisäelimissä, mutta ei kuitenkaan niin laajalti.

Psoriaasin aiheuttama ihotulehdus aiheuttaa solujen kerääntymistä ihon orvaskesikerrokseen. Nämä solut muodostavat rykelmiä, jotka kutisevat, punoittavat ja ovat kuivia.

Psoriaasin tyypillisiä oireita ovat:

  • Punaiset, suomuiset läiskät ihossa.
  • Kuiva iho.
  • Yleistynyt kutina, keskittyen enimmäkseen punoittaviin läiskiin.
  • Kynsisairaudet.
  • Artralgia eli nivelkipu.

Vaikka asiantuntijat eivät täysin tiedäkään psoriaasin aiheuttajaa, tiedetään sen kuitenkin olevan autoimmuunisairaus. Ihmisen elimistön puolustussolut eivät tunnista ihosoluja, vaan hyökkäävät niitä vastaan. Tähän hyökkäykseen liittyy veren valkosoluja sekä immuunijärjestelmän tuottamia aineksia, kuten vasta-aineita.

Psoriaasin ja koronaaritaudin välinen yhteys ei ole osa tämän terveydellisen ongelman oireistoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki psoriaasia sairastavat henkilöt eivät ole alttiita sydänkohtaukselle. Psoriaasipotilaan on kuitenkin suurempi todennäköisyys sairastua sydänsairauteen kuin tätä sairautta sairastamattomat henkilöt.

Some figure
Kaikki psoriaasia sairastavat henkilöt eivät ole alttiita sydänkohtaukselle. Heidän kohdallaan on kuitenkin kohonnut riski sydämeen liittyville ongelmille.

Psoriaasin ja koronaaritaudin väliseen yhteyteen liittyvä tutkimustieto

Useat ympäri maailman tehdyt tutkimukset ovat pystyneet spesifin tiedon avulla osoittamaan, että psoriaasi ja koronaaritauti ovat yhteydessä toisiinsa. Aluksi tutkijat ovat löytäneet siihen viittaavia yhteyksiä, mutta ajan myötä on löytynyt yhä enemmän todisteita tämän yhteyden vahvistamiseksi.

Vakavien psoriaasitapausten kohdalla, joissa ilmenee voimakkaita oireita, on todettu sydänsairauteen liittyvän kuolleisuuden olevan jopa 50 % korkeampi. Tämä tarkoittaa sitä, että psoriaasipotilaan on todennäköisempää kuolla sydämeen liittyviin ongelmiin kuin sitä sairastamattomien ihmisten kohdalla. 

Toisissa tutkimuksissa arvioitiin henkilöitä, jotka olivat sairastaneet psoriaasia kymmenen vuoden ajan. Tämän ajanjakson aikana pystyttiin tallentamaan 28 % enemmän koronaarisia sydänsairauksia seurantaryhmässä kuin tavallisessa populaatiossa.

Mikä tahansa prosessi, joka aiheuttaa kroonista tulehduksellisuutta elimistössä, päätyy vahingoittamaan useita elimiä ja kudoksia. Psoriaasin lisäksi nivelreuma sekä lupus erythematosus ovat sairauksia, jotka myös liittyvät kohonneeseen riskiin kardiovaskulaariseen kuolemaan.

Tilastojen mukaan psoriaasipotilaat kärsivät myös suuresta stressistä ja korkeammasta arteriaalisesta hypertensiosta kuin muut ihmiset. Molemmat näistä ovat kardiovaskulaarisia riskitekijöitä.

Some figure
Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että psoriaasi ja koronaaritauti ovat yhteydessä toisiinsa. Vakavimmissa tapauksissa riski kohoaa jopa 50 %:iin.

Psoriaasi ja koronaaritauti sekä niiden välinen yhteys

Psoriaasia sairastavan kohdalla on kohonnut riski koronaariseen sydänsairauteen, koska heidän valtimoissaan on enemmän plakkeja kuin muilla ihmisillä. Nämä plakit eivät liity kalkkeutumiseen tai yksilön kolesterolitasoihin. Plakkeja alkaa ilmetä aikaisemmin, mikäli psoriaasia on alettu sairastamaan jo nuorena.

Psoriaasipotilaan arterioskleroosi eli valtimonkovettumatauti kasvattaa merkittävästi henkilön sydänsairaudellista riskiä. Valtimoissa sijaitsevat plakit vähentävät veren virtausta kudoksiin, kuten myös sydänlihakseen. Valtimot ovat myös repeytymisvaarassa. Repeytymisen etiologia voi olla esimerkiksi akuutissa myokardiaalisessa infarktissa.

Jos krooniseen tulehdusprosessiin lisätään vielä plakkien olemassaolo valtimoissa, riski valtimoiden repeytymiseen on erittäin uhkaava. Inflammatoriset ainekset voivat sekä stimuloida plakkien muodostumista että aiheuttaa valtimoiden repeytymistä.

Loppuyhteenveto

Jos sinulla on psoriaasi, on tärkeää olla tarkkaavainen, mutta ei kuitenkaan epätoivoinen asian suhteen. Sinun on tärkeää hallita oireitasi käymällä säännöllisesti terveystarkastuksissa. Tutkimukset osoittavat myös sen, että kunhan tulehduksellisuus on stabiilissa tilassa, myös koronaarisen sydänsairauden mahdollisuus laskee.

Mikäli sinulla ilmenee minkäänlaisia epäilyksiä, konsultoi lääkäriäsi ja aloita hoito jos tarpeellista. Tieteelliset edistysaskeleet ja tutkimuslöydökset koskien psoriaasin hallintaa ovat edenneet jo pitkälle ja psoriaasipotilaan elämänlaatu on parantunut niiden myötä merkittävästi. Ei siis syytä huoleen, kunhan muistat käydä tarkastuksissasi sekä noudattaa lääkärisi antamia ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramos, Evelissa, et al. “Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con psoriasis.” Dermatología venezolana 46.2 (2008).
  • Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas Dermo-Sifiliográficas 98.6 (2007): 396-402.
  • González-Gay, M. A., C. González-Vela, and C. González-Juanatey. “Psoriasis: una enfermedad cutánea relacionada con riesgo cardiovascular elevado.” Actas Dermo-Sifiliográficas 103.7 (2012): 595-598.
  • Welsh P, Grassia G, Botha S, Sattar N, Maffia P. Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk: a realistic clinical prospect?. Br J Pharmacol. 2017;174(22):3898–3913. doi:10.1111/bph.13818
  • Jindal S, Jindal N. Psoriasis and Cardiovascular Diseases: A Literature Review to Determine the Causal Relationship. Cureus. 2018;10(2):e2195. Published 2018 Feb 15. doi:10.7759/cureus.2195

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.