Optimaalinen nestetasapaino
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Nestetasapaino tarkoittaa tasapainoa nesteiden saannin ja niiden erittymisen välillä. Elimistön on pidettävä se tietyissä rajoissa turvatakseen hyvän terveydentilan. Nestetasapaino riippuu useista tekijöistä, joita ovat esimerkiksi lämpötila, mineraalisuolojen saanti ja ilmankosteus.
Nestetasapainon horjuminen voi johtaa vakaviin haittoihin, kuten elimistön kuivumiseen. Kuivuminen voi olla monissa tapauksissa kohtalokasta, erityisesti vanhemmille ihmisille.
Jokaisen onkin syytä tuntea nesteytystä koskevat ohjeistukset sekä nestetasapainon järkkymisestä kertovat oireet.
Vedenjuonti nestetasapainon ylläpitämisessä
Paras keino ylläpitää nestetasapainoa on juoda vettä. Nykyään ihmiset suosivat mehuja ja virvoitusjuomia veden sijaan, sillä he eivät tiedä, että tällaisten juomien nesteytyskyky on varsin rajallinen. Hyvin runsas sokeripitoisten juomien nauttiminen suurentaa nestetasapainon järkkymisen riskiä.
Myös alkoholijuomilla on merkittävä vaikutus nestevajeen syntyyn. Syynä on pääasiassa se, että niillä on diureettinen vaikutus, kuten todetaan Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistussa artikkelissa.
Alkoholia ei siis kannata juoda ainakaan liikunnan jälkeen, sillä nestevarastojen täydentäminen on erittäin tärkeää elimistölle kyseisenä hetkenä.
Käy lukemassa myös: 5 yleistä virhettä nesteytyksessä
Optimaalinen nestetasapaino: varo korkeita lämpötiloja
Kuumuus on toinen nestetasapainon järkkymistä edistävä riskitekijä. Myös suuri ilmankosteus voi vaikuttaa siihen. Tästä syystä kesällä on huolehdittava riittävästä nesteytyksestä, erityisesti jos on iäkkäämpi ihminen. Vanhukset ovat alttiimpia elimistön kuivumiselle.
Asiantuntijat neuvovat juomaan pieniä siemauksia kylmää vettä muutaman minuutin välein. Syynä on pääasiassa se, että kylmät juomat tyhjenevät mahalaukusta nopeammin kuin kuumat. Näin ne imeytyvät ja nesteyttävät ripeämmin.
Mietitkö koskaan, miksi kehon nesteyttäminen on niin tärkeää?
Mineraalisuolojen vaikutus nestetasapainoon
Mineraalisuolojen kuten natriumin saanti voi myös parantaa nestetasapainoa. Niiden runsas juominen voi lisätä nesteen pysymistä elimistössä. Pidä mielessä, että liian vähäsuolainen ruoka kuumalla säällä voi lisätä hyponatremian riskiä.
Hyponatremia johtuu natriumin liiallisesta menetyksestä hikoilun kautta. Tila voi olla hengenvaarallinen, kuten kerrotaan Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Nestevajeen oireet
Kiinnitä huomiota tiettyihin varoitusmerkkeihin, jotka kertovat elimistön kuivumisesta:
- Kova väsymys
- Huimaus
- Kuumuuden tunne ilman hikoilua
Pidä silmällä nestetasapainoa voidaksesi paremmin
Terveellisestä ruokavaliosta puhuttaessa korostetaan usein ruokaa, ei juomia. Sopivan nestetasapainon ylläpitäminen on kuitenkin terveyden kannalta erittäin tärkeää. Nestevajeen välttäminen ehkäisee vakavia sairauksia, jotka voivat olla kohtalokkaitakin.
Riski kasvaa kesällä kuumassa ja kosteassa ympäristössä. Kuivuminen on yleisempää ja vakavampaa vanhemmilla ihmisillä ja pienillä lapsilla.
Kuivumisen ehkäisemiseksi on juotava runsaasti nesteitä – pysy kuitenkin erossa sokeripitoisista juomista. Valitse sen sijaan hieman viileitä juomia, sillä mahalaukun tyhjenemisaika on tällöin lyhyempi ja ne nesteyttävät elimistöä nopeammin.
On tärkeää myös syödä usein hedelmiä. Hedelmissä on runsaasti nestettä, ja niiden säännöllinen syönti parantaa nestetasapainoa.
Alkoholijuomien kulutus tulee pitää mahdollisimman vähäisenä. Alkoholilla on diureettisia ominaisuuksia, jotka lisäävät virtsaneritystä. Tämä lisää riskiä nestetasapainon järkkymiseen ja näin elimistön kuivumiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Evans GH., James LJ., Shirreffs SM., Maughan RJ., Optimizing the restoration and maintenance of fluid balance after exercise – induced dehydration. J Appl Physiol, 2017. 122 (4): 945-951.
- Hoorn EJ., Zietse R., Diagnosis and treatment of hiponatremia: compilation of the guidelines. J Am Soc Nephrol, 2017. 28 (5): 1340-1349.
- Llanio, R. (2019). Balance HÃdrico y ElectrolÃtico. Revista Cubana de Medicina, 1(1).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.