Opi valmistamaan maitokefiiri

Kroonisista ruoansulatus- tai suolisto-ongelmista kärsivät ihmiset saattaisivat hyötyä suuresti maitokefiirin ottamisesta osaksi säännöllistä ruokavaliota. Tämänpäiväisessä artikkelissa opetamme valmistamaan sitä.
Opi valmistamaan maitokefiiri
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Maitokefiiri on yksi parhaimmista tuotteista joita voimme nauttia pitääksemme suolistomme ihanteellisessa kunnossa. Se sisältää maitohappokäymiseen osallistuvia bakteereja, jotka asuttavat selektiivisesti ruoansulatuskanavan. Tällä on suotuisa vaikutus ruoansulatukseen ja ravintoaineiden imeytymiseen.

On hyvä mainita, että ihmiset kiinnittävät nykyään enemmän huomiota mikrobiomiin yhtenä terveydentilaan vaikuttavana tekijänä. Nykyään tiedetään, että ruokavalion kautta voi saada hyviä bakteereja ja kuitua ruoansulatusjärjestelmän toiminnan optimoimiseksi. Se on itse asiassa loistava keino ehkäistä dysbioosia, joka voi aiheuttaa huonovointisuutta ja kipua.

Jatka lukemista ja opi valmistamaan maitokefiiriä!

Mitä on maitokefiiri?

Kefiiri on maitopohjainen tuote, joka muistuttaa nestemäistä jogurttia. Sitä saa sekoittamalla maitoon eläviä bakteeriviljelmiä ja antamalla sen sitten fermentoitua yön yli. Tämän tuloksena syntyy ruoansulatuskanavan terveyttä parantava probiootti. Nutrition Reviews -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan prosessista tarkemmin.

On hyvä huomata, että tällaisten mikrobien saanti voi vähentää monien tulehduksellisten sairauksien ilmaantuvuutta suolistossa. Ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myös tällaisten sairauksien hoidossa, sillä ne vähentävät oireiden voimakkuutta ja esiintyvyyttä. Tästä syystä monet terveysalan asiantuntijat suosittelevat niitä tavanomaiseen ruokavalioon.

Maitokefiiriä voi saada kahdella tavalla. Sitä voi ostaa ruokakaupasta valmiina, koostumukseltaan puolinestemäisenä juomana. Toinen vaihtoehto on valmistaa sitä itse kotona kefiirihapatteesta. Lisää vain maito, siivilöi se, laita sivuun ja tee lisää päivittäin!

Maitokefiiri on terveellinen tuote.
Kefiiri on probiootti, joka tarjoaa hyötyjä suoliston ja immuunijärjestelmän terveydelle.

Kotitekoinen maitokefiiri

Maitopohjaisen kefiirin valmistaminen itse on melko helppoa. Ensin sinun on kuitenkin löydettävä kefiirinsiemeniä. Ne säilyvät periaatteessa sitten ikuisesti, kuten kohta näet. Laita vain kefiiri lasilliseen täysmaitoa ja sijoita se varjoisaan paikkaan muualle kuin jääkaappiin. Peitä se ensin ohuella harsolla noin 24 tunniksi (tai alle).

Tänä aikana juoma fermentoituu ja hera alkaa erottua. Hera on jossain määrin keltaisempaa, se on samaa nestettä kuin mitä jogurtin päällä on. Mitä pidempi hapatusaika on, sitä happamampaa tuote lopulta on, sillä siinä on enemmän mikro-organismeja.

Ihanteellinen hapatusaika riippuu ilmastosta jossa asut, sekä kefiirihapatteen määrästä ja käyttämästäsi maidosta. Prosessi on sitä nopeampi, mitä lämpimämpää on, mitä enemmän hapatetta käytät ja mitä vähemmän maitoa laitat.

Kun maitokefiiri on valmis, siivilöi kefiirihapate muovisella tai ruostumattomasta teräksestä valmistetulla siivilällä. On tärkeää olla käyttämättä muusta materiaalista valmistettua lävikköä, sillä se aiheuttaa kemiallisen reaktion, josta on haittaa mikrobeille. Tämän jälkeen voit joko nauttia nestemäisen kefiirin tai laittaa sen säilöön. Muista, että mitä pidempään se on jääkaapissa, sitä happamampaa siitä tulee.

Kefiirihapatteen säilyttäminen

Kefiirihapatetta tulee säilöä oikeaoppisesti. Ihanteellinen tapa pitää yllä oikeaa pH-tasapainoa on pitää se aina maidossa, sillä kyseiset mikrobit käyttävät ravinnokseen laktoosia.

Laita hapate lasiastiaan tuoreeseen maitoon jääkaappiin, jos et aio käyttää kefiiriä useampaan päivään. Kylmyys hidastaa fermentoitumista, jolloin se voi säilyä kokonaisen viikon samassa määrässä maitoa.

Kefiirihapatteen voi myös pakastaa, jos on poissa kotoa pidempään. Tämä pitää sen horroksessa. Laita se vain lasiseen astiaan pakkaseen; se pysyy näin elävänä menettämättä ominaisuuksiaan. Sulata se sitten jälkeenpäin ja laita takaisin maitoon aloittaaksesi hapatusprosessin.

Erilaiset maitokefiirit

Kefiiriä voi valmistaa eri tavoin. Yksi vaihtoehto on kookosmaito. Tämä tehdään kaupan kefiiristä.

Kefiirin voi myös maustaa sekoittamalla siihen hedelmiä, suklaata, pähkinöitä, siemeniä jne. Voit lisätä sitä myös muroihin. Tuloksena on probiootteja sisältävä ateria, jossa on runsain määrin antioksidantteja.

Muista, että probioottien syöminen on hyväksi terveydelle. Ne eivät vaikuta suotuisasti ainoastaan suoliston terveyteen, vaan parantavat myös immuunijärjestelmän toimintaa. Tästä on todisteita Probiotics and Antimicrobial Proteins -lehden julkaisussa.

Maitokefiiriä voi valmistaa itsekin.

Kookosmaitokefiiri

  • Laita neljä ruokalusikallista kaupasta ostettua kefiiriä lasipurkkiin.
  • Lisää 480 ml kookosmaitoa ja sekoita.
  • Kefiiri on valmis nautittavaksi 12–14 tunnin hapattamisen jälkeen.

Mitä pidempään kefiiriä fermentoidaan, sitä happamampaa ja paksumpaa se on.

Maitokefiiri on luonnollista ravintoa

Maitokefiiri on melko terveellinen tuote, ja sen ottaminen osaksi monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota on erittäin suositeltavaa. Pyri yleensäkin syömään enemmän hapatettuja ruokia pitääksesi yllä optimaalista suoliston terveyttä.

Ota ehdottomasti maitokefiiri osaksi säännöllistä ruokavaliotasi, jos sinulla on ruoansulatuskanavan ongelmia. Se auttaa ajan myötä vähentämään niiden aiheuttamaa epämukavuutta. Maitokefiiri voi auttaa lievittämään jopa ummetusta ja ripulia.

Pyri nauttimaan maitokefiirin lisäksi luonnonjogurttia. Kummassakin on probioottisia bakteereja korkean biologisen arvon omaavien proteiinien ja välttämättömien vitamiinien lisäksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.